• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmiori - специалист
Тази система "дръб-брън" мой бивш работодател я бе реализирал с една бутилка от АГУ, 2 бр. часовници и една циркулационна помпа двускоростна 90 вата.
В под покривното пространство монтира бутилката права / е с два отвора на сферичните часи и заварена трабичка/ над нея и под нея кранове. Цирколационната помпа бе в помещение зад банята с бойлера със серпентината. Единия часовник включваше помпата в 9 сутрунта и я спираше в 17 . /през този период помпата върти постоянно малко тъпо/ Втория часовник включваше нагревателя в 16,30 часа ако температурата в бойлера нее стигнала зададената това зависи от вградения термо регулатор. Прибира се в 17,30 или по късно и винаги има топлавода.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
:) Ако е така , значи на клиент не мога да го направя -той нали не разбира , да точи и налива обратно ,
Да де, и аз това казах - това става за човек(сръчко) от форума, не става да го правиш на всеки
preslav - майстор
LazarGanev написа:
Да де, и аз това казах - това става за човек(сръчко) от форума, не става да го правиш на всеки
Здрасти, чета те и не съм те хващал да пишеш глупости, виждам че и filmatoplo си вади хляба с направата на такива инсталации, затова се обръщам към вас за коментар на линка предоставен от stivemaster http://www.google.bg/imgres?q=Closed+Lo ... 80&bih=662
Не виждам нищо сложно в реализацията на предложеното решение за самоизточване на флуида от колектора. Обема на съда трябва да е толкова, че да побере течността от колектора, не знам колко е тя, но на око в един колектор от 2 квадрата надали има повече от 5-6 литра. Не виждам и къде би се появил проблем с обезвъздушаването при условие, че помпата е постоянно "потопена".
И все пак това са въпроси от непрофесионалист към хора занимаващи се с това?
Спорна!
2v6 - майстор
preslav написа:
... коментар на линка предоставен от stivemaster http://www.google.bg/imgres?q=Closed+Lo ... 80&bih=662
Не виждам нищо сложно в реализацията на предложеното решение за самоизточване на флуида от колектора. Обема на съда трябва да е толкова, че да побере течността от колектора, не знам колко е тя, но на око в един колектор от 2 квадрата надали има повече от 5-6 литра. Не виждам и къде би се появил проблем с обезвъздушаването при условие, че помпата е постоянно "потопена".
Това е стандартна "drain-back" система.
Помпата трябва да е монтирана под дренажния резервоар.
Един плосък панел 2 м2 събира около 3 литра.
Това е една много осигурена система от прегряване и замръзване. Не е нужно да се ползва антифриз, а само чиста вода :)
Има един недостатък - помпата трябва да е няколко пъти по-мощна :idea: Трябва да преодолее напора от дренажния резервоар до най-горната точка на колектора.

Прикачен файл

drain_back_solar_system.JPG
drain_back_solar_system.JPG (16.79 KиБ) Видяна 4403 пъти
preslav - майстор
2v6 написа:
Има един недостатък - помпата трябва да е няколко пъти по-мощна :idea: Трябва да преодолее напора от дренажния резервоар до най-горната точка на колектора.
С мощността на помпата не съм хипер съгласен - поправи ме ако греша, но водния стълб е един и същ и при отворена и при затворена система. Логиката ми е проста (от прост човек толкова) - колко голяма е помпата, която превърта водата в една отоплителна инсталация на дву етажна къща. Дори и да трябва по-мощна помпа аз бих се застраховал с такава система - проста, надеждна, не изисква поддръжка и следене.
Точно такова беше и питането (изискването) на автора на темата.
Рисуването на схемата е много по-лесно от проектирането на такава система :) . За проектиране на нормална система под налягане има всякаква литература и софтуери, а за drain back има само клипове в интернет и тайни патенти в патентните ведомства :) . Ще кажа само, че няма как обикновена система да бъде преправена в drain back - компонентите са други - помпа, тръби...
filmatoplo - майстор
Ясно ни е как се прави , аз ви казах Лазар преди колко години пръв показа този тип система , нямам нищо против да я направя , но поне при слънчевите инсталации ползвам само оригинални компоненти , ако има оригинални помпи и резервоар на пазара -с удоволствие , но да заварям аз от разни бутилки съд -за сега не ми се занимава и няма как да давам гаранции на самоделки .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Ясно ни е как се прави , аз ви казах Лазар преди колко години пръв показа този тип система , нямам нищо против да я направя , но поне при слънчевите инсталации ползвам само оригинални компоненти , ако има оригинални помпи и резервоар на пазара -с удоволствие , но да заварям аз от разни бутилки съд -за сега не ми се занимава и няма как да давам гаранции на самоделки .
Уф че си досада :x
Урева форума че не искаш да го правиш :?:
Да, липсата на компоненти е втората причина след проектирането.
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Да, липсата на компоненти е втората причина след проектирането.
За проектиране на система с 1-2 панела ли говориш :?
При мен 2 плоски колектора (обща площ 3.2 м2) работеха с помпа Wilo 25-2. Циркулацията на 1-ва скорост (18W) беше напълно достатъчна (около 50л/мин).
Същата система за да може да работи в режим "drain-back" e необходим монтаж на резервоар и по-мощно помпа.
Ако се използва антифриз и резервоара е точно под панелите е достатъчно помпата да се замени с 25-4 за да може да качи водата от резервоара горе.
Самия резервоар какво толкова му е специалното?
Тази система няма обезвъздушаване.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: