• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Моят съвет е да не оставяш къщата без комин, да предвидиш една поне 5-6кВт суха камина, пък пак си пиши по форумите, че се топлиш от слънцето или 1кВт ел.енергия :wink:
djendov - специалист
LazarGanev написа:
unicata написа:
колко топлинна енергия се добива при облачен ден в софия
Нула. И не само в София.
А във Варна? :-D
unicata написа:
Става дума за 200 кв.м площ на външните стени и по мои сметки ще ми трябват не повече от -2,5-3 киловата на час при външна температура -15.

Май имаш грешка в изчисленията. При мен са 200кв стени и 50кв прозорци и сметките са такива за средна температура 0 градуса...ти къде скочи на -15 :) Отчети всичко - под - покрив - проветряване - прозорци - хич, ама хич не са за подценяване нещата.
И аз смятам с 3 кв да се топля, ама тея 3кв да минат през термопомпа и да изкарам 5-10кв топлинна мощност. И то с 20см ЕПС. И то при сметки за Варна. В най-студения месец, средната температура е -1 градус. В София май си е -10 -15
unicata - специалист
еми сметките са 150 квадрата външни стени и 70 квадрата таван, с 15см стиропор, не съм сметнал пода и прозорците, но с тях май отивам към 3,5 квт на час, дори 4квт да е пак не е фатално, въпроса е как да подпря отоплението в най-студените дни, температурата като е около и малко над нулата е лесно копа на термопомпата е доста приличен, но при -10 -15 нещата вече се объркват. Предложете някакви идеи.

започвам да се замислям дали да не инвестирам тия пари във водно подово, гледам че иска 35 градуса само и дават че по-малко енергия се харчи като грееш до 35 градуса, ама уж пък дали 60 или 35 все 4 киловата дърпаш :?
kuuuuuul - майстор
Оле,щом не си предвидил подово за ТП-та значи си още далече от истината.Трябва още доста да се информираш.
LazarGanev - "Велик майстор"
Чакай, че съвсем се оплете - един път говориш, че си сметнал топлозагуби 3кВт, пък после казваш, че с термопомпа ще дърпаш 4кВт от мрежата, а това прави 12кВт отоплителна мощност и то без приличен КОП
djendov - специалист
И аз мисля като куууул
Щом още разликата между 35 и 65 градуса не е ясна, много имаме да четем :)
Според мен истината в тея панели е 2квадрата някой евтинийка за 200-400лв, които да топли бойлера пролет, лято, есен. Възможно най-проста и евтина система. Може и зимата да подпомага, при малко по-скъпо изпълнение. Колкото повече пари влагаш, толкова по-не се избиват. С тея 5000лв, топлещи с реотан вода, каузата ти е обречена в зародиш.
unicata - специалист
сметките са U= 0.23 като за стена от плътни тухли съм дал ламбда 0,8 а за стиропор 0,042, което си е презастраховане след по-задълбочени сметки нещата показват по-малко от 3квт топлинна мощност, ако се ползва термопомпа въздух-вода при -10копа ще е нисък може би 1,5, нека някой който е по-запознат да каже какво да очаквам от ТП при температури под нулата, аз предполагам че повече от 1,5коп няма да даде, но се надявам ако сложа слънчеви панели да компенсирам поне 30% от необходимата ми топлинна енергия от една страна, от друга обаче ако инвестирам в подово пак ще има икономия но тъй като трябва по-малко енергия да се затопли водата до 35гр вместо до 60, но не видях никъде реално да пише колко е икономията при нискотемпературно парно. От трета страна стои въпросът с фотоволтаика за тези пари мисля че мога да сложа 2квт система на покрива и да покривам част от нуждите на термопомпата през зимата и в останалото време пак ще е някаква икономия, но при цената на тока в наши дни не съм сигурен в икономическата полза. Таа ако може някой по-запознат с поне един от елементите да даде мнение.
1. Какъв е копа на една ТП при -5 и -10
2. Колко е икономията при водно подово спрямо обикновенно парно 10% 20% 30%?!?!?
3. колко ток ще добия от фотоволтик 2квт в зимни условия ако е монокристал и струва ли си в настоящия икономически климат.
4. колко топлинна енергия ще добия с 50 вакуумни тръби и ще добия ли въобще нещо през зимата, нали уж улавят и инфрачервения спектър и пак нещо греели.
Надявам се въпросите са достатъчно конкретни и ясни за да не се разразяват полемики и отговори от типа: тая няма да стане или не си струва, моля ако "тая няма да стане" кажете защо няма да стане, така поне и други четящи няма да задават същия въпрос след месец и година.
vrangelov - специалист
unicata написа:
сметките са U= 0.23 като за стена от плътни тухли съм дал ламбда 0,8 а за стиропор 0,042, което си е презастраховане след по-задълбочени сметки нещата показват по-малко от 3квт топлинна мощност...
Аз пък сметнах грубо, че са ти необходими 4.5 kW топлинна мощност, без да имам предвид БГВ.
Защо не си платиш на някой, който да ти направи един добър проект и после в духа на форума ще си направиш всичко сам?!?
шоп - майстор
Не си заложил в сметките разходите за вентилация. Те са сероизно перо при смятане на топлозагуби. Прочети малко повече за термопомпите и ще ти се изясни защо търсим ниска температура на кондензация. От нискотемпературният режим на ТП идва икономия, затова е желателно водно подово или конвектори. То и с радиатори може, но трябва да са изчислени за 35-40 градуса на топлоносителят.

Иначе само по себе си водното подово не икономисва нищо :-D

Копа на помпата при -15 зависи и от влагата....но все пак средногодишно за отоплителен сезон може да разчиташ при добра помпа на коп над 2,5..... нека куууул сподели.Той има въздух вода

една вакумна тръба 1800х57мм при слънчево време дава 60 вата на час, демек 50 тръби = 3 киловата топлинна мощност на час

колко ще добият зимен ден? От нула до 3 киловата според слънцето. Имам 210 тръби към този момент и зимата при облачност водата е 30-40 градуса в бойлерите.
radius - майстор
шоп написа:
Копа на помпата при -15 зависи и от влагата....
Точно при -15 не зависи от влагата, защото такава няма. Виж при -3 +5 е по-интересно.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: