• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
:) :) Колега Димчо, като използваш пребиваването си на други места, виж как са климатизирани те, така ще се получи една обща картина и ще се знае, кой с каво се отоплява по различните краища на страната.
Но напъването за пелетни котли и буферни съдове е малко излишно,почти всеки знае(който знае) как се климатизира хотел, този същият знае и как се климатизира и църква и обор и т.н. :) :) :)
Dimcho14 - специалист
idunno написа:
:) :) Колега Димчо, като използваш пребиваването си на други места, виж как са климатизирани те, така ще се получи една обща картина и ще се знае, кой с каво се отоплява по различните краища на страната.
Благодаря за поясненията и по повод на това е необходимо да споделя, че посетих няколко обекта в страната с различни особености в изпълнението на отоплителните им инсталации. Успях да получа точни, ясни и конкретни резултати само от стопаните на пелетни котли на жилищни домове или кооперации. При хотелите нещата са по-различни, тъй като са предпочетени различни видове и комбинация от отопления. Никъде не можах да получа действителна информация, защото собственикът/управителят/обслужващият нямат систематизирана такава.
idunno написа:
Но напъването за пелетни котли и буферни съдове е малко излишно,почти всеки знае(който знае) как се климатизира хотел, този същият знае и как се климатизира и църква и обор и т.н. :) :) :)
Бих помолил компетентни колеги от форума да коментират безпристрастно и добронамерено дали правилно съм се насочил към предстоящ монтаж на отоплителната инсталация, включваща пелетен котел, и ако не - да обосноват това, за да мога да извлека собствена преценка. А относно буферния съд и до днес не мога да се ориентирам дали неговото използване е целесъобразно (икономически, функционално и обезпечаващо по-голям експлоатационен период на котела). Наличието му обвързано ли е с гаранционния срок на котела или това е потребно за конкретни производители на котли? Старателно изчетох доста голям обем от информацията във форума, но явно се нуждая от конкретна обосновка и твърдо заключение така, както това постигат най-добрите във форума - знаете кои са те...
hr.hristov57 - специалист
Здравейте Димчо,
Както бях писал по-преди , първата и най-важна стъпка е да се направи обследване на сградата и изчислят топлинните загуби . На база на тях + мощността за БГВ да се оредели необходимата топлинна мощност и чак след това мощността и броя на котлите и боилери, в зависимост постигане на необходимата гъвкавост според сезона и т.н.
При всички положения -за по голяма гъвкавост ще са необходими два котела задължително с автоматично изменение на мощността ( примерно 5 до 50 Квт),свързани каскадно и с автоматично управление на мощността в зависимост от потребната към момента – в зависимос колко от стаите са заети + общите части и саответно БГВ. Не знам кой ти е поставил въпроса за буферен съд, но според мен това е отживелица и си прелага там, където няма регулиране на горивния процес. Котли на твърдо гориво и пелетни с горелка Он-ОФ, зотова и се споменават темпиратури от порядъка 80-85-90*С на топлоносителя в буферния съд, а към сградната инсталация топлоносителя е 60-65*С и когато температурата в него спадне до тази към сгадната инсталация се включва горелката и отново го загрява до 85*С т.е. предназначението му да изравни температурата подавана в инсталацията. Буферния съд е скъпо съоръжение и правилото за обема му е 50-55л на всики киловат мощност. Много от западните фирми – Нерц, КВБ и други имат изискване за буферен съд при инсталиране на техните котли – те са модели с горелки работещи на принципа Он-Оф, независимо,че са доста скъпи ,но са „западни”
В българия вече има пелетни системи и то българско производство с микропроцесорно управление с автоматично изменение на мощността 3 до 30 Квт( аз поне знам такава) в зовисимост от потребната към момента мощност, и работят перфектно (без буфер) като колебанието на температурата на изходящия от котела топлоносиел е +/ - 2,5 *С. Работят на температура 60*С а когата външната стане - 10 на 65*С на топлоносителя.
Така, че при избор на пелетна система с автоматично изменение на мощността от.. до ...( нарочно не казвам модулираща, защото много се спекулира напоследък) не ти е необходим буфер.
Що се касае до избора на отопление с пелети – мисля, че си на правилния път, то е най-евтиното след отоплението с твърдо гориво и подлежи на прецизно регулиране на мощността ( както при електречески и газови). Не случайно „Флоримонт” Банско а и не само те са избрали този вид отопление. Много малки „семейни” хотели около София го използвот от няколко години и го предпочитат пред отопление с газ.

Не ангаджирам никой с мнението си ,още по малко искам да засегна някой от форума.
Здравейте Димчо,
Както бях писал по-преди , първата и най-важна стъпка е да се направи обследване на сградата и изчислят топлинните загуби . На база на тях + мощността за БГВ да се оредели необходимата топлинна мощност и чак след това мощността и броя на котлите и боилери, в зависимост постигане на необходимата гъвкавост според сезона и т.н.
При всички положения -за по голяма гъвкавост ще са необходими два котела задължително с автоматично изменение на мощността ( примерно 5 до 50 Квт),свързани каскадно и с автоматично управление на мощността в зависимост от потребната към момента – в зависимос колко от стаите са заети + общите части и саответно БГВ. Не знам кой ти е поставил въпроса за буферен съд, но според мен това е отживелица и си прелага там, където няма регулиране на горивния процес. Котли на твърдо гориво и пелетни с горелка Он-ОФ, зотова и се споменават темпиратури от порядъка 80-85-90*С на топлоносителя в буферния съд, а към сградната инсталация топлоносителя е 60-65*С и когато температурата в него спадне до тази към сгадната инсталация се включва горелката и отново го загрява до 85*С т.е. предназначението му да изравни температурата подавана в инсталацията. Буферния съд е скъпо съоръжение и правилото за обема му е 50-55л на всики киловат мощност. Много от западните фирми – Нерц, КВБ и други имат изискване за буферен съд при инсталиране на техните котли – те са модели с горелки работещи на принципа Он-Оф, независимо,че са доста скъпи ,но са „западни”
В българия вече има пелетни системи и то българско производство с микропроцесорно управление с автоматично изменение на мощността 3 до 30 Квт( аз поне знам такава) в зовисимост от потребната към момента мощност, и работят перфектно (без буфер) като колебанието на температурата на изходящия от котела топлоносиел е +/ - 2,5 *С. Работят на температура 60*С а когата външната стане - 10 на 65*С на топлоносителя.
Така, че при избор на пелетна система с автоматично изменение на мощността от.. до ...( нарочно не казвам модулираща, защото много се спекулира напоследък) не ти е необходим буфер.
Що се касае до избора на отопление с пелети – мисля, че си на правилния път, то е най-евтиното след отоплението с твърдо гориво и подлежи на прецизно регулиране на мощността ( както при електречески и газови). Не случайно „Флоримонт” Банско а и не само те са избрали този вид отопление. Много малки „семейни” хотели около София го използвот от няколко години и го предпочитат пред отопление с газ.

Не ангаджирам никой с мнението си ,още по малко искам да засегна някой от форума.
Christo - майстор
Не знам за всички "западни", но на Херц горелката е модулираща. Без съмнение!
syncho - майстор
В интерес на истината не съм виждал скъп "западен" котел, който да не е модулиращ. Просто някои от производителите се застраховат допълнително с този буфер, който според мен също не върши особенна работа при пелетите. Единствената възможност, където би свършил работа би била, ако системата е силно преоразмерена, но тогава изобщо защо е била преоразмерена се пита :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
Вижте, аз пък ще кажа друго - модулацията на горелката изобщо не е толкова важно условие, колкото му се придава. По-важно условие е правилното оразмеряване на котела спрямо инсталацията. Ако котелът е преоразмерен и минималната му мощност е по-висока от моментните нужди на сградата - няма никакъв смисъл от модулацията - котелът ще си работи он/оф, като работата му ще е само на минимална мощност. Така че много по-важно е котелът да е правилно оразмерен - диапазонът на промяна на мощността му да покрива изцяло нуждите на сградата. Понякога обаче това е невъзможно - както в случая става дума за хотел, при който в различни моменти може да има различни нужди в зависимост от запълняемостта, в зависимост от външните условия и т.н. В такъв случай е по-добре да се избере каскада от няколко котела, още по-добре, ако имат общо управление. Смятам, че в тази посока трябва да се разсъждава.
filmatoplo - майстор
Това на чертежа не е буферен съд , или поне не се ползва за отопление , по скоро Ресивър -използва се в някаква промишленост -химическа или друга , различен е по много неща , този е с много дебели стени над 10 мм,да издържа на голямо налягане и кисилини .Изводите му са монтирани съвсем за други цели . :)
Christo написа:
Не знам за всички "западни", но на Херц горелката е модулираща. Без съмнение!
Христо, не споря защото с термина "модулация" се спекулира доста. Ето каква пише в презентацията на една от фирмите дистрибутори:• Herz Pelletstar се предлагат в две основни модификации: с интегриран бункер за пелети и вариант с отделно складово помещение. Веднъж зареден с гориво, котелът сам поема управлението на отоплителната система, като на база външна температура определя необходимата температура на топлата вода, която да циркулира по отоплителните кръгове. Котелът има възможност да поддържа до шест отоплителни кръга или пет отоплителни кръга плюс управление на слънчева инсталация. Също така следи и регулира температурата в бойлер и буферен съд, като автоматично загрява водата до изискуемата температура. Почистването на горивната камера и на топлообменниците се извършва също автоматично по зададен алгоритъм, който може да бъде персонализиран от клиента. Котелът следи стайната температура и при достигане на желаната стойност се прекратява работа, за да се постигне максимална икономия на гориво. При спад на температурата в наблюдаваните помещения, котелът се запалва отново сам, за да осигури необходимото количество топлина....

Нека всеки си направи сам извода.
LazarGanev - "Велик майстор"
Модулация може да има по стайна температура, може и по температура на водата. Аз още не съм срещал пелетен котел да модулира по стайна температура, а нас именно тази модулация ни интересува. Не че е много сложно, но не знам защо нещата се случват на час по лъжичка.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: