• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
Evgeniy написа:
Нещо май не се разбирате за кои тръби става въпрос :) тръбопроводните или вакуумните...
Едните могат да се защитят с противозамръзващ шнур, а другите просто няма как да замръзнат.
Да и аз така мисля. :rock:
ivanovbg - майстор
За вакумните говоря - от 70 бяха останали малко повече от половината. Иначе 2 години бяха без проблем. Дали е от студа не знам, но така мисли. Той не живее там. А камъни по покрива не е намерил.
LazarGanev - "Велик майстор"
vesoel написа:
Evgeniy написа:
Нещо май не се разбирате за кои тръби става въпрос :) тръбопроводните или вакуумните...
Едните могат да се защитят с противозамръзващ шнур, а другите просто няма как да замръзнат.
Да и аз така мисля. :rock:
А като спре тока? :rock:
Преди няма и месец един клиент изхвърли една подобна система, само че по-добра и скъпа ( под налягане), която беше направена по подобен начин - горе 150л бойлер, долу 150л бойлер с мантел и серпентина, рециркулация, 2 термостата. Всяка зима тръбите (водопровод) замръзват поне по веднъж и ги ремонтират, накрая сменили гаранционно и бойлера и гаранцията свършила. Бяха сложили и нагреватели на тръбите, ама негов комшия се спънал в кабела и прекъснал захранването и пак се спукали :) . На всичко отгоре топла вода няма, защото 18 тръби не стигат за 2 бойлера по 150л. Махнахме я и сложихме нормална система с плосък панел Висман и сега не може да се нарадва.
Да се чуди човек един подарък колко кахъри може да докара на човек. Що не ти купиха един костюм - и двамата щяхте да сте по-доволни? :-D
Evgeniy - майстор
Аз затова моята я направих на принципа на дрейн-бек - като спре помпата и в тръбите няма вода. Останалата горе в системата и да замръзне не прави проблем, а и вакуумните тръби (мокра тръба) си оцеляват. Тази зима се доказа.

Между другото и ти можеш да го свържеш на този принцип и така няма да се топлят 150 + 120 литра, а ще стои горния бойлер почти празен - с вода колкото да покрие тръбите и като се стопли ще тръгва циркулация през втория бойлер. Само трябва да измислиш подходящо място за сензора и да добавиш един междинен съд, който да събира водата от тръбите като спре помпата.
mir4oto - специалист
Evgeniy написа:
Аз затова моята я направих на принципа на дрейн-бек - като спре помпата и в тръбите няма вода. Останалата горе в системата и да замръзне не прави проблем, а и вакуумните тръби (мокра тръба) си оцеляват. Тази зима се доказа.
Toва, което си направил е най-опасното за система с мокри тръби, ако се прецака нещо с помпата да започне циркулация, когато тръбите вече са напечени, ще ги загубиш всичките, е може би не веднага но доста от тях ще се развакуумират от микропукнатините от топлиния шок.

За такъв дребен проблем, що слама в тая тема. Имам същата система от 2 години - никакъв проблем, освен сондата, която е недомислица, но и това разреших. Проблема с налягането се решава по следния начин: помпа + датчик за дебит, и си я ползваш със здраве. Ако ползваш сондата за пълнене и да следиш нивото, поръчваш една по - дълга или си правиш такава, в нея има термосензор и няколко съпротивления с по - висока стойност от тази на водата не помня колко точно, мисля около 10К ома. Контролера към сондата е много удобен и функционален, ползвам го и него. Също така в комплекта ако има отражатели, силно препоръчвам да се монтират и те, не слушай какви глупости ти говорят, че ще ги отвее вятъра освен ако не е ураган ;) С тях КПД-то се вдига доста, зимата са проблем, че задържат сняг.
Evgeniy - майстор
mir4oto написа:
Toва, което си направил е най-опасното за система с мокри тръби, ако се прецака нещо с помпата да започне циркулация, когато тръбите вече са напечени, ще ги загубиш всичките, е може би не веднага но доста от тях ще се развакуумират от микропукнатините от топлиния шок.
Няма такова нещо. Във водосъдържателя ми винаги остават 5-6 литра вода и като влезе студената се смесва с тях и никога не отива съвсем студена до тръбите.
filmatoplo - майстор
Въобще изпробвахте ли я на самотек дали си действа , само и повдигнете казанчето с малко ако може .Нали е без пари-колкото се окъпете толкова. :) Ако не я рачиш -да ти купя един бойлер и да ми я дадеш.
mir4oto - специалист
Evgeniy написа:
Няма такова нещо. Във водосъдържателя ми винаги остават 5-6 литра вода и като влезе студената се смесва с тях и никога не отива съвсем студена до тръбите.
Не мислиш ли, че наличието на каквато и да е вода обезсмисля дрейнбека?! Така като оставяш малко вода, вероятността да замръзне е по-голяма.
Evgeniy - майстор
Това вече е обсъждано. В крайна сметка резултата е:
- използване на една серпентина за солар и котел с приоритет на солара при отворена система, като се взема вода от разширителния съд на парното за напълването.
- топлоносител вода, като тръбите не замръзват, защото са празни.

Да, може и да замръзне малкото вода, но тя има накъде да се разширява, а пурите не се запушват напълно и те практически не замръзват.
vesoel - специалист
Благодаря на всички за отговорите и съветите, системата я завърших и почти настроих. За сега работи перфектно !!! =D> Почти всеки ден имам много топла вода от СЛЪНЦЕТО :finga: Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ..... :prayer:

Прикачен файл

el.JPG
el.JPG (29.48 KиБ) Видяна 2817 пъти

Прикачен файл

gotva.JPG
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията: