Evgeniy написа:Нещо май не се разбирате за кои тръби става въпросДа и аз така мисля.тръбопроводните или вакуумните...
Едните могат да се защитят с противозамръзващ шнур, а другите просто няма как да замръзнат.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel
- специалист
83 мнения в "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!"
LazarGanev
- "Велик майстор"
vesoel написа:А като спре тока?Evgeniy написа:Нещо май не се разбирате за кои тръби става въпросДа и аз така мисля.тръбопроводните или вакуумните...
Едните могат да се защитят с противозамръзващ шнур, а другите просто няма как да замръзнат.
Преди няма и месец един клиент изхвърли една подобна система, само че по-добра и скъпа ( под налягане), която беше направена по подобен начин - горе 150л бойлер, долу 150л бойлер с мантел и серпентина, рециркулация, 2 термостата. Всяка зима тръбите (водопровод) замръзват поне по веднъж и ги ремонтират, накрая сменили гаранционно и бойлера и гаранцията свършила. Бяха сложили и нагреватели на тръбите, ама негов комшия се спънал в кабела и прекъснал захранването и пак се спукали
Да се чуди човек един подарък колко кахъри може да докара на човек. Що не ти купиха един костюм - и двамата щяхте да сте по-доволни?
Evgeniy
- майстор
Аз затова моята я направих на принципа на дрейн-бек - като спре помпата и в тръбите няма вода. Останалата горе в системата и да замръзне не прави проблем, а и вакуумните тръби (мокра тръба) си оцеляват. Тази зима се доказа.
Между другото и ти можеш да го свържеш на този принцип и така няма да се топлят 150 + 120 литра, а ще стои горния бойлер почти празен - с вода колкото да покрие тръбите и като се стопли ще тръгва циркулация през втория бойлер. Само трябва да измислиш подходящо място за сензора и да добавиш един междинен съд, който да събира водата от тръбите като спре помпата.
Между другото и ти можеш да го свържеш на този принцип и така няма да се топлят 150 + 120 литра, а ще стои горния бойлер почти празен - с вода колкото да покрие тръбите и като се стопли ще тръгва циркулация през втория бойлер. Само трябва да измислиш подходящо място за сензора и да добавиш един междинен съд, който да събира водата от тръбите като спре помпата.
mir4oto
- специалист
Evgeniy написа:Аз затова моята я направих на принципа на дрейн-бек - като спре помпата и в тръбите няма вода. Останалата горе в системата и да замръзне не прави проблем, а и вакуумните тръби (мокра тръба) си оцеляват. Тази зима се доказа.Toва, което си направил е най-опасното за система с мокри тръби, ако се прецака нещо с помпата да започне циркулация, когато тръбите вече са напечени, ще ги загубиш всичките, е може би не веднага но доста от тях ще се развакуумират от микропукнатините от топлиния шок.
За такъв дребен проблем, що слама в тая тема. Имам същата система от 2 години - никакъв проблем, освен сондата, която е недомислица, но и това разреших. Проблема с налягането се решава по следния начин: помпа + датчик за дебит, и си я ползваш със здраве. Ако ползваш сондата за пълнене и да следиш нивото, поръчваш една по - дълга или си правиш такава, в нея има термосензор и няколко съпротивления с по - висока стойност от тази на водата не помня колко точно, мисля около 10К ома. Контролера към сондата е много удобен и функционален, ползвам го и него. Също така в комплекта ако има отражатели, силно препоръчвам да се монтират и те, не слушай какви глупости ти говорят, че ще ги отвее вятъра освен ако не е ураган ;) С тях КПД-то се вдига доста, зимата са проблем, че задържат сняг.
Evgeniy
- майстор
mir4oto написа: Toва, което си направил е най-опасното за система с мокри тръби, ако се прецака нещо с помпата да започне циркулация, когато тръбите вече са напечени, ще ги загубиш всичките, е може би не веднага но доста от тях ще се развакуумират от микропукнатините от топлиния шок.Няма такова нещо. Във водосъдържателя ми винаги остават 5-6 литра вода и като влезе студената се смесва с тях и никога не отива съвсем студена до тръбите.
filmatoplo
- майстор
Въобще изпробвахте ли я на самотек дали си действа , само и повдигнете казанчето с малко ако може .Нали е без пари-колкото се окъпете толкова.
Ако не я рачиш -да ти купя един бойлер и да ми я дадеш.
mir4oto
- специалист
Evgeniy написа: Няма такова нещо. Във водосъдържателя ми винаги остават 5-6 литра вода и като влезе студената се смесва с тях и никога не отива съвсем студена до тръбите.Не мислиш ли, че наличието на каквато и да е вода обезсмисля дрейнбека?! Така като оставяш малко вода, вероятността да замръзне е по-голяма.
Evgeniy
- майстор
Това вече е обсъждано. В крайна сметка резултата е:
- използване на една серпентина за солар и котел с приоритет на солара при отворена система, като се взема вода от разширителния съд на парното за напълването.
- топлоносител вода, като тръбите не замръзват, защото са празни.
Да, може и да замръзне малкото вода, но тя има накъде да се разширява, а пурите не се запушват напълно и те практически не замръзват.
- използване на една серпентина за солар и котел с приоритет на солара при отворена система, като се взема вода от разширителния съд на парното за напълването.
- топлоносител вода, като тръбите не замръзват, защото са празни.
Да, може и да замръзне малкото вода, но тя има накъде да се разширява, а пурите не се запушват напълно и те практически не замръзват.
Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература