• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Не виждам смисъл да топля коридорите и стаите в които не се живее.
Хубаво де, не ви ли е студено в коридорите, нямате ли малки деца, не обичате ли да обитавате цялата къща, а не една-две стаи??? За какво сте в къща тогава, губи се целия смисъл на живота, да ти е комфортно на душата и тялото...
Andri01 - майстор
Комфорта е личен въпрос-при нас комфортната температура е около 21гр,за други -това е ниска температура. Двама възрастни,през деня на работа. За това и камината се пали само вечер или цял ден събота и неделя. Даже вечер ако се "по набримчи" малко,се отваря вратата към коридора.А и коридорите не се обитават постоянно,нали :). Предимно зимата се ползва предимно долната баня и тоалет.
kalin72 - майстор
Ами незнам, аз може да съм сбъркан, но искам да ми е комфортно, тоест топло, 23-26 градуса, ама в цялата къща. Защото купих къщата точно за това - да ни е по-широко. Ако ще обитавам една-две стаи...няма смисъл, по-добре да си бяхме стояли в двустайния апартамент на ТЕЦ :)
Но темата е най-изгодно отопление, и колкото по-евтино и същевременно нормално топло - навсякъде в жилището(според мен), ти излиза едно отопление, толкова то е "най-изгодното".
vrangelov - специалист
infomar написа:
Не знам какво семейство сте за да топлите едновременно 10 стаи. Прилича ми на малък хотел.
Всичко зависи с какви средства разполагаш и колко можеш да си позволиш после да харчиш. Можеш 10 климатика + толкова резервни да поставиш, може и в две стаи по една печка на дърва да сложиш.... Определи първо финансовата рамка и тогава търси решение.
У наше село половината къщи имат котли с радиатори.... но 99% ползват в една стая печка на дърва.... Що ли?...... зависи от средствата.....

Финансовата рамка е определена още в заглавието, а в първото мнение са уточнени и другите параметри.
Другото няма да го коментирам, защото ще излезе, че си мисля, че не си прочел внимателно, какво съм написал. :wink:
infomar
vrangelov написа:
infomar написа:
Не знам какво семейство сте за да топлите едновременно 10 стаи. Прилича ми на малък хотел.
Всичко зависи с какви средства разполагаш и колко можеш да си позволиш после да харчиш. Можеш 10 климатика + толкова резервни да поставиш, може и в две стаи по една печка на дърва да сложиш.... Определи първо финансовата рамка и тогава търси решение.
У наше село половината къщи имат котли с радиатори.... но 99% ползват в една стая печка на дърва.... Що ли?...... зависи от средствата.....

Финансовата рамка е определена още в заглавието, а в първото мнение са уточнени и другите параметри.
Другото няма да го коментирам, защото ще излезе, че си мисля, че не си прочел внимателно, какво съм написал. :wink:
Прочел съм го, но не разбрах от това което сте написали каква сума можете да вложите в уредите за отопление - 10 000 - 50 000 лв или повече, и колко можете после да си позволите дълги години да плащате месечно - по 100,200,500 лв........ :?:
Като гледам какви инвестиции за изолация и др. си наумил, значи няма да ти липсват средства, то мога да дам съвет за един газов котел с радиатори във всяка стая + бани/тоалетни + цистерна 20 кубика и си свиркай.
hr.hristov57 - специалист
Най-изгодното отопление... за къща 120-150м2 в района около София.
Под най-изгодно аз разбирам - да е относително евтино като разход за експлоатация(гориво), да не изисква ежедневна грижа за отоплителния уред , да осигурява през щялато денонощие желаната температура в отделните части на къщата и да е на приемлива цена като първоначална инвестиция. Отчитайки тези фактори и климатичните условия на района на София и изхождайки от моя опит от последните 5години, определено мога да кажа,че най-изгодното отопление е с котел на пелети. Става въпрос за къща 200м2 + бойлер 300л на два етажа с външна изолация 6см стериопор, 5 камерна даграма с К - стъкло, изолиран таван 15см минерална вата и гипскартон (подпокривно около 60м2, което за сега не ползвам-не отоплявам,но е подготвено). Исталацията е класическа- щранг-медна тръба до колекторните кутии,колектори на всеки етаж, тръба до всеки радиатор и обратно -Ф16 Pex-Al-Pex, радиатори 120 Ал. глидера Н500 +70 Ал.глидера Н350. Малко подово пред входната врата-около 2м2 и толкова пред вратите към двора, като са захранени ат връщащата се вода от два от най близкине радиатори.В баните -по една лира 500Вт. Котела е български пелетен,напълно автоматичен с микропроцесорно управление и промяна на мощността от 3-20кВт.
Разхода на пелети за отоплителен сезон от 01 октомври до към 10-15 април е 5 тона пелети по 350лв за тон с доставка т.е. около 900кг на месец или средно два чувала х 15кг - или 10лв на ден. Котела работи непрекъснато, а температурата във всяка една от стаите се регулара с термоглави на всеки радиатор. Почистването е 1път на седмица, но става при по-хубави пелети и на 2 седмици. Управлението на котела и помпата са захранени през UPS 200Вт и осигурява нормална работа 10-12 часа с акомулатор 65Ач.
Котела е с цена около 5300-5400лв и е прилично като първоначална инвестиция и функциите които изпълнява.
moimoimoi - майстор
това цената за цялата работеща система ли е или само за котела
infomar
hr.hristov57 написа:
Най-изгодното отопление... за къща 120-150м2 в района около София.
......350лв за тон с доставка т.е. около 900кг на месец ......
Значи цената е средно 320 лв/месец. Не ми става ясно всичко ли се отоплява при тази цена или някой стаи са изключени ако не се ползват :idea: На мен ми се вижда висока цената, но щом можеш да си го позволиш... да го ползваш със здраве :partyman:
Чаро - Акълия
Не се занимавайте с глупости! :lol:
Намерете познат с термопомпа вода-вода (допускам малки недоразумения, но в последно време се понаучихме :-D ) и му ходете на гости!
VLADO66 - майстор
moimoimoi написа:
това цената за цялата работеща система ли е или само за котела
Това май беше котела и горелката http://www.termoelit.com/products-143.html
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията: