Прикачен файл:
3варианта.png (16.18 KиБ) Видяна 1804 пъти
Ще се промени ли циркулацията фатално при 2 и 3 вариант?
шоп написа:Хубаво е да има поне 50 литра вода от буфера на 1 киловат топлинна мошност на котела. Може и повече, даже е хубаво, ако имате място за голям буфер.Понеже котела е правен, мощноста му ми я каза майстора приблизително 15 - 18 кВ. Но не мога да съм сигурен как я е оценил или изчислил.
Котела знаете ли с каква мошност е? да кажем ако е 30 киловата и работи с едно зареждане на макс 3 часа ( тогава е най-ефективен) ще имате 90 киловата топлинна енергия... ще има и за буфера и за отоплението.
20 градуса е много ниска температура...откъде ще имате връщане на вода с толкова ниска температура? Можете да си настроите помпата в кръга буфер-радиатори под 40 градуса да не работи...няма смисъл само да въртите водата, да хабите ток и помпа. Тя енергията в буфера не се губи. Като запалите котела ще загрявате само от 40 до 80 ( примерно)
Ако буфера е изолиран и в рамките на отопляемият обем няма загуби.
шоп написа:mincaДа, точно за това искам да добавя буфера - за да работи котела в оптимален режим.
вариант 1 е перфектен
2 е работещ
3 е неприемлив
чичо Манчо, целта е да пълниш котела максимално и да работи на оптимален режим, без да душиш с притваряне на вратичките. Така ще имаш максимални паузи между зарежданята.
minca написа:Шоп,искаше ми се вариант 3 да е работещ,тъй като мястото не ми позволява за 1 и 2.Все пак ще го опитам.Аз пък си мисля,че не би трябвало да има значителна загуба на топло..Обясни ,ако обичаш.
шоп написа:minca написа:Шоп,искаше ми се вариант 3 да е работещ,тъй като мястото не ми позволява за 1 и 2.Все пак ще го опитам.Аз пък си мисля,че не би трябвало да има значителна загуба на топло..Обясни ,ако обичаш.
"Загуба на топло" няма да има, но ще има затруднена циркулация и после ще се чудиш ако ти заври котела, а буфера не е зареден. Като нямаш място си сложи помпа и буфера тогава може и да е под нивото на котела.
чичо Манчо ти сам ше видиш кой режим е най-удаен за теб. При -20 навън, може и 50 градуса в долната част на буфера да трябват, при меко време може дори смесителен вентил да монтираш в кръга буфер-радиатори и да държиш буфера в долната му част на 30 градуса. Всичко зависи от топлозагубите на сградата, мошността на радиаторите и какви градуси искаш в помещенията.
шоп написа:Нали говорим за посчената от теб схема? За какъв вентил на буфера говорим? Не виждам такъв на схемата. И помпата я няма при ЕЦНе, аз говорих за тази схема:
Разбира се може да се сложи такъв със задвижка, но тогава схемата се усложнява и не е енергонезависима. Може като коледна елхичка да се окичи, но това са само проблеми и пари.
reevil написа:.....НЕ!...
Витае мнение, че на отворени системи има по слабо налягане на водата, а главите искали налягане за да отварят и затварят коректно. Още не са монтирани, има ли от какво да се притеснявам.......
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: