• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Високите градуси на изхода могат да се впрегнат в един топлообменник, което си е много интелигентен начин да си решиш проблема. Прочети темата за "Коминът мечта или как да уловим топлината беглец". Успех!
andy_forresite - майстор
Колко милиметра са ти кюнците, Данчо? Миналата година ми направиха един воден коминен топлообменник с 10 тръби. За 130 мм кюнци го поръчах. Нещо не можах да му надена кюнци и купих 1.5 м гофре и две скоби. 11 литра събира, за стена съм го направил (тежи към 20 кг) и го бях свързал с посрещане на връщащата вода. Към него има 5 см вата и ппр тръби с женски преходи 1 цол към метал.
dan4o68 - специалист
пон дек 17, 2018 11:39 pmandy_forresite написа:
Колко милиметра са ти кюнците, Данчо? Миналата година ми направиха един воден коминен топлообменник с 10 тръби. За 130 мм кюнци го поръчах. Нещо не можах да му надена кюнци и купих 1.5 м гофре и две скоби. 11 литра събира, за стена съм го направил (тежи към 20 кг) и го бях свързал с посрещане на връщащата вода. Към него има 5 см вата и ппр тръби с женски преходи 1 цол към метал.
130 мм....може ли снимка да видим какво представлява...
filmatoplo - майстор
Задръства ли се бързо -лесно ли се чисти .
andy_forresite - майстор
С него съм изгорил около 350 кг иглолистни пелети с много добро качество. Висеше на стената в мазето на два дюбела с метални куки подобно на малък бойлер. Заварена е стойка от бойлер 80 л на него и чрез нея го окачих. Чисти се като се махнат кюнците и двата капака - един отгоре и един отдолу на топлообменника. След това с някаква четка трябва да се бръкне по тръбите и саждите да падат в кофа под него например. Миналата година през март го ползвах, не целия месец и няколко паления в април. Накрая на сезона реших да го чистя и нямаше какво да се чисти.
Ще го снимам след работа и ще напиша размери. Големината беше съобразена с разстоянието от фукса на котела до розетката плюс фланците (капаците) и по едно коляно 90° (емайлиран кюнец) за фланците. Нещо майсторът не е догодил размера на фланците и кюнците-колена ф130 не можах да ги сложа. Може би трябваше да ги нарежа през 15 мм в основата да може да се разтворят малко и след това със скобите да ги затегна, но как беше точно съм забравил. Навремето имах графика на температурата на връщащата вода. След слагане на топлообменника се изпъна като струна.
filmatoplo - майстор
Приблизителни температури на топлообмен на газове и на водата -вход изход :? :wink:
andy_forresite - майстор
Откъм радиаторите с помощта на вентила идваха 50°. Тази вода влизаше отгоре в тооплообменника, стича се надолу и влиза във входа на котела. Разликата вход/изход варираше според колко силно гори огъня - от 0.5 до 2.8 градуса. Не зная дебита обаче, нито на какви обороти е циклила помпата. Бях й задал постоянен дебит/непропорционално налягане, но нямаше как да определя дебита. Но засякох разхода - около 5 кг пелети по-малко на ден при 16 часа горене с постоянен пламък от 7 сутринта до 23:00 ч. Управлявам по температура на водата и термоглавите не са въртяни (механични).
Висок 650 мм и диаметър 250 мм.
dan4o68 - специалист
пон дек 17, 2018 11:39 pmandy_forresite написа:
Дай снимка на топлообменника да го видим....че съм любопитен...може и аз да спретна нещо...но все пак да видим за кво иде реч... :partyman: :supz: :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Котел emtas" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: