Високите градуси на изхода могат да се впрегнат в един топлообменник, което си е много интелигентен начин да си решиш проблема. Прочети темата за "Коминът мечта или как да уловим топлината беглец". Успех!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon
- специалист
78 мнения в "Котел emtas"
andy_forresite
- майстор
Колко милиметра са ти кюнците, Данчо? Миналата година ми направиха един воден коминен топлообменник с 10 тръби. За 130 мм кюнци го поръчах. Нещо не можах да му надена кюнци и купих 1.5 м гофре и две скоби. 11 литра събира, за стена съм го направил (тежи към 20 кг) и го бях свързал с посрещане на връщащата вода. Към него има 5 см вата и ппр тръби с женски преходи 1 цол към метал.
dan4o68
- специалист
пон дек 17, 2018 11:39 pmandy_forresite написа: Колко милиметра са ти кюнците, Данчо? Миналата година ми направиха един воден коминен топлообменник с 10 тръби. За 130 мм кюнци го поръчах. Нещо не можах да му надена кюнци и купих 1.5 м гофре и две скоби. 11 литра събира, за стена съм го направил (тежи към 20 кг) и го бях свързал с посрещане на връщащата вода. Към него има 5 см вата и ппр тръби с женски преходи 1 цол към метал.130 мм....може ли снимка да видим какво представлява...
filmatoplo
- майстор
Задръства ли се бързо -лесно ли се чисти .
andy_forresite
- майстор
С него съм изгорил около 350 кг иглолистни пелети с много добро качество. Висеше на стената в мазето на два дюбела с метални куки подобно на малък бойлер. Заварена е стойка от бойлер 80 л на него и чрез нея го окачих. Чисти се като се махнат кюнците и двата капака - един отгоре и един отдолу на топлообменника. След това с някаква четка трябва да се бръкне по тръбите и саждите да падат в кофа под него например. Миналата година през март го ползвах, не целия месец и няколко паления в април. Накрая на сезона реших да го чистя и нямаше какво да се чисти.
Ще го снимам след работа и ще напиша размери. Големината беше съобразена с разстоянието от фукса на котела до розетката плюс фланците (капаците) и по едно коляно 90° (емайлиран кюнец) за фланците. Нещо майсторът не е догодил размера на фланците и кюнците-колена ф130 не можах да ги сложа. Може би трябваше да ги нарежа през 15 мм в основата да може да се разтворят малко и след това със скобите да ги затегна, но как беше точно съм забравил. Навремето имах графика на температурата на връщащата вода. След слагане на топлообменника се изпъна като струна.
Ще го снимам след работа и ще напиша размери. Големината беше съобразена с разстоянието от фукса на котела до розетката плюс фланците (капаците) и по едно коляно 90° (емайлиран кюнец) за фланците. Нещо майсторът не е догодил размера на фланците и кюнците-колена ф130 не можах да ги сложа. Може би трябваше да ги нарежа през 15 мм в основата да може да се разтворят малко и след това със скобите да ги затегна, но как беше точно съм забравил. Навремето имах графика на температурата на връщащата вода. След слагане на топлообменника се изпъна като струна.
filmatoplo
- майстор
Приблизителни температури на топлообмен на газове и на водата -вход изход

andy_forresite
- майстор
Откъм радиаторите с помощта на вентила идваха 50°. Тази вода влизаше отгоре в тооплообменника, стича се надолу и влиза във входа на котела. Разликата вход/изход варираше според колко силно гори огъня - от 0.5 до 2.8 градуса. Не зная дебита обаче, нито на какви обороти е циклила помпата. Бях й задал постоянен дебит/непропорционално налягане, но нямаше как да определя дебита. Но засякох разхода - около 5 кг пелети по-малко на ден при 16 часа горене с постоянен пламък от 7 сутринта до 23:00 ч. Управлявам по температура на водата и термоглавите не са въртяни (механични).
Висок 650 мм и диаметър 250 мм.
Висок 650 мм и диаметър 250 мм.
dan4o68
- специалист
пон дек 17, 2018 11:39 pmandy_forresite написа: Колко милиметра са ти кюнците, Данчо? Миналата година ми направиха един воден коминен топлообменник с 10 тръби. За 130 мм кюнци го поръчах. Нещо не можах да му надена кюнци и купих 1.5 м гофре и две скоби. 11 литра събира, за стена съм го направил (тежи към 20 кг) и го бях свързал с посрещане на връщащата вода. Към него има 5 см вата и ппр тръби с женски преходи 1 цол към метал.Дай снимка на топлообменника да го видим....че съм любопитен...може и аз да спретна нещо...но все пак да видим за кво иде реч...

Тема "Котел emtas" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература