• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
чет фев 20, 2020 9:01 amAntonii написа:
Лично аз съм правил такива сметки за няколко сгради.
Ако си правил сметки щеше да си наясно, че с външна изолация между 5 -10см. термо загубите на външните стени намалят между 30 - 38%, оттам се намалят и разходите за отопление. В рамките на 9-10 години инвестицията в изолация се възвръща, оттам на сетне почва да работи за собственика.
radius - майстор
Аз не вярвам, че само с 38% се намаляват разходите при 10см изолация, но не съм и смятал.
Калине, сметките са различни за нова и стара къща.
За новата, така и така ще правиш някаква декоративна мазилка с с 5-7 см изолация, що да не сложиш 10см изолация, като сметката набъбва съвсем малко - малко по-дълги дюбели, 5-6кубика повече стиропор. Всичко друго си е същото като при 5 см - , лепило, шпакловка, мрежа, ъгли, мазилка ( голямо перо).
чет фев 20, 2020 10:44 amkalin72 написа:
Antonii, съгласен съм с казаното от теб. Затова и се замислям има ли смисъл в моя случай. Да, хубаво е да има супер дупер яка изолация, ама на каква цена? И тия 10К лева дето ще ги изсипя, дори и в рамките на 2-3 години, дали ще се избият някога скоро, имайки предвид и факта, че изолацията не е вечна....
Калине, колко е живота на която и да е изолация?
Заповядай, в Аксаково, да опипаш една петнайсе (15) годишна. Като за мен, минал съм я само един път, забодена само с 19 дюбела, малко над 20 квадрата фасадка, с обърнати 2 прозореца и врата. Побързай, че изискванията порастнаха, та смятам да я минавам пак, с още един кат!
Изолацията майната ѝ, само аз съм вечен!
Не споря с никой- трябва или не трябва. Много сметки на пазара.
Наковал съм няколко десетки декара, ма не на хартия, та административно нищо не мога да докажа. Даже и не смятам, а в предното дадох пример.
Така е като сички от сичко разбираме.
Да ти видя и аз сметката, се пак.
Имаш да направиш ок. 320 квадрата качествена изолация. Включвам под, таван и ограждащи стени. Не питай що толкова. Тарикатите плащат повече, ако им смятам само площта на стени, без дограма.
Ако си я правиш сам, ще ти излезе 6000-7000лв., като това не включва наем скеле и допълнителни материали по завършване на пода, както и покритие, върху материала на тавана. Да ги сложим 10, "до ключ"!
Ако наемеш изпълнител, над 20000лв.
После няма да си познаеш къщата.
Не мога да преценя, дали си заслужава, след като няколко тона повече и зимата е изпелетена.

По темата- ми истаната е в електричеството.
Топли, скъпо, най качествено и с най малко първоначални разходи.
Един сервизен техник, на климатична техника, някога ми каза- климатика е отопление за бедните, а ние сме си такива, повечето.

Бре, още ценни мнения!!! Хахаааа. Ша го навийми.
morfei1 - специалист
чет фев 20, 2020 10:59 amradius написа:
Аз не вярвам, че само с 38% се намаляват разходите при 10см изолация, но не съм и смятал.

Аз съм ги смятал и вярвам :-D

Коефицента за 25см тулена стена с 4-ки, вътрешна шпаковка 1см, вътрешна мазилка 2см и външна мазилка 2см е 1,33. Същата стена с изолация 10см е с коефицент 0,29.

Смяташ си загубите на час при единия вариант и при другия вариант и получаваш 37.5% разлика в загубите на час от външни стени.
Последна промяна от morfei1 на чет фев 20, 2020 11:49 am, променено общо 1 път.
чет фев 20, 2020 11:20 ammorfei1 написа:
чет фев 20, 2020 10:59 amradius написа:

Аз съм ги смятал и вярвам :-D

Коефицента за 25см тулена стена с 4-ки, вътрешна шпаковка 1см, вътрешна мазилка 2см и външна мазилка 2см е 1,33. Същата стена с изолация 10см е с коефицент 0,29.

Сммяташ си загубите на час при единия вариант и при другия вариант и получаваш 37.5% разлика в загубите на час от външни стени.
Морфине, не така с тая точна математика. Загубите не са само през стени.
Нали не живееш в бункер, а имаш супер дограма, обаче с лоши показатели и доста квадратура, спрямо стената. Нали има ширм, комин, проветряваш...ами пода? Кой си прави и пода, в старо жилище? Преди ходех по чорапи, сега с дебел терлик, че дядо отдавна не пали печката долу. Фибранчи и ламинат и почвам да са доближевам до процентите ти и предположенията на градския. Бе, колкото и да не харесвам високопарните изказвания на Шопа, признавам му изцепките за рекуперации, вентилации, топлоицолации, както и за отопление с акумулирана енергия на нощна тарифа.
Само малко по захранени да бяхме, да го ...!
naster - майстор
А при бетоновите елементи е още по-драстична, ако съставляват едни 10-20% от площта на стените!
morfei1 - специалист
чет фев 20, 2020 11:30 amТрифон П.Трифонов написа:
Морфине, не така с тая точна математика.
Трифка, говорим конкретно за външна изолация, затова и говоря само за нея. Загубите от прозорци, са отделно нещо с отделен коефицент. Загубите от таван и под са също с отделен коефицент. Който иска да е наясно защо камината му харчи еди си колко. Сяда смята точно всичко, накрая събира всичко и му става ясно защо разхода му е такъв :) .
чет фев 20, 2020 11:55 ammorfei1 написа:
чет фев 20, 2020 11:30 amТрифон П.Трифонов написа:
Морфине, не така с тая точна математика.
Трифка, говорим конкретно за външна изолация, затова и говоря само за нея. Загубите от прозорци, са отделно нещо с отделен коефицент. Загубите от таван и под са също с отделен коефицент. Който иска да е наясно защо камината му харчи еди си колко. Сяда смята точно всичко, накрая събира всичко и му става ясно защо разхода му е такъв :) .
Да бе, така е.
Исках да обърна внимание, на една невинна подробност.
37.5% по ниски загуби от стени, на са 37.5% спестени средства. Да не остане някой излъган, от обещаната зестра, зер.
Ти смяташ добре, ма някои са шампиони по четене.
radius - майстор
чет фев 20, 2020 10:46 ammorfei1 написа:
Ако си правил сметки щеше да си наясно, че с външна изолация между 5 -10см. термо загубите на външните стени намалят между 30 - 38%, оттам се намалят и разходите за отопление.
Добре, ще смятаме, числата не търпят условности!
Аз изкарах за тухлена стене 1,458 вата/кв.м.К . и с добавянето на 10см Неопор 20кг/куб. 0,256 вата/кв.м.К. Ясно е, че тази пропорция намалява заради дограми и термомостове, но как сметна че термозагубите на въшните стени се намаляват с 30-38% , като намаляват с цели 82% ?
morfei1 - специалист
чет фев 20, 2020 1:34 pmradius написа:
Добре, ще смятаме, числата не търпят условности!
Аз изкарах за тухлена стене 1,458 вата/кв.м.К . и с добавянето на 10см Неопор 20кг/куб. 0,256 вата/кв.м.К. Ясно е, че тази пропорция намалява заради дограми и термомостове, но как сметна че термозагубите на въшните стени се намаляват с 30-38% , като намаляват с цели 82% ?
Ами много просто... ти смяташ с колко процента спада коефицента за изчисление на топлопроводимост и си прав, но сметката ти е грешна ако директно този % го отнесеш към разхода на гориво, защото няма как да реализираш 82% икономия. Ако беше така нямаше да има къща без изолация. Аз смятам с колко % спадат загубите на външни стени в Kwh при определена външна и външна температура като използвам въпросните коефиценти за топлопроводимост. Оттам идват и разминаванията в сметките ни. Загубите на помещение се изчисляват по-малко по различен начин.

Казано по Ганьовски, спокойно може да си смяташ, че ако за денонощие гориш средно 45кг. без изолация, с изолация разход при същите условия би бил 32кг. Разбира се при една добре изградена и оразмерена отоплителна система.
Последна промяна от morfei1 на чет фев 20, 2020 2:17 pm, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Отопление цена-качество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: