• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
съб фев 26, 2022 10:33 pmnautilus33 написа:
Да попитам- колекторите на Елдом как са? Спрял съм се на този от линка по-долу. Заслужава ли си или не. трябва ми за бойлер 200л., с две серпентини е, като тази за солара е долна. Тръбния път, ако има значение е около 13м. от колектора до бойлера, тръбите са мед 1/2.

https://eldominvest.com/bg/product/135.html
Някъде из темите имаше колега, който грееше 200 л бойлер с такъв колектор.
Аз бих предпочел 25 мокри вакумни тръби, според мен ще вършат повече работа, но са малко по-скъпи и не могат да са в сиситема под налягане. Сега като са зор доставките от Китай незнам дали ги има и колко се намират.
шоп - майстор
И 20 мокри тръби ф58х1800 мм ще греят 200л бойлер
У дома 60 тръби греят перфектно 650л бойлер до към 85 градуса.

Относно доставките от Китай, наистина има забавяне и сериозно поскъпване още преди пандемията. С много усилия успях да взема 18 колектора. Даже исках да са с по 20 или по 30 тръби всеки, но успяха да ми доставят с 15 тръби.:-(
Все пак по-добре нещо отколкото нищо.
6osi6 - майстор
нед фев 27, 2022 8:39 amшоп написа:
успях да взема 18 колектора. Даже исках да са с по 20 или по 30 тръби всеки, но успяха да ми доставят с 15 тръби.
От Алиекспрес ли ги купуваш?
Дай линк.
шоп - майстор
Не, от българска фирма.
6osi6 - майстор
Дай линк. Продават ли само тръби.
brum - майстор
С 270 тръби вярвам, че и в облачен ден ще стоплиш къщата прилично :) .
шоп - майстор
пон фев 28, 2022 3:58 pm6osi6 написа:
Дай линк. Продават ли само тръби.
Май е против правилата да се дават линкове.
Иначе само за тръби виж в Базара и в ОЛХ имаше фирма от Пазарджик. Преди време ми прати 6 кашона тръби с еконт.
3-4 тръби бяха счупени, но имаше застраховка на пратката и еконт ми платиха загубите.
nautilus33 - майстор
Ще се разровя тогава да видя. Защото съм се спрял на този- допада ми като цена. Иначе относно ъгъл на монтиране- 45 градуса ли да е или както пише по-назад 60 градуса?
LazarGanev - "Велик майстор"
Мокра тръба не ти трябва, това е най-евтиния и най-калпавия избор. Това, което си избрал обаче малко слабее за 200л, по-добре 2бр.х2м2:
https://eldominvest.com/bg/product/134.html
Ъгъл 45* е оптимален
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Избор на слънчеви колектори за отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: