• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
чет юли 06, 2023 2:23 pmшоп написа:
чет юли 06, 2023 1:03 amivanovbg написа:
Топлоинжинера утре ще дойде да ми мери мощността на слънчевия панел. Никъде не намерик колко максимално може да даде. 20 тръбен вакумен е.
60 вата топлинна мощност за 1 бр тръба ф58х1800 при около 1000 в/м2 сл. интензитет.
Еми май нещо не съм сглобил правилно тръбите. По колко паста се слага на тръба? Уж ги мазах, но ми остана. Бяха дали 60гр. тубичка. Може малко да съм мазал.

За цял ден сгрява 200 литров буфер с 20-25 градуса. Струва ми се малко.
speka_rs - майстор
чет юли 06, 2023 4:48 pmivanovbg написа:
За цял ден сгрява 200 литров буфер с 20-25 градуса. Струва ми се малко.
И според мен е малко.
Малко е на пръв поглед.
Едно е да сгрее от 20 до 45, съвсем друго е от 50 до 75.
Трето е, ако се черпи по време на сгряването.
Колко киловата дават изрядни вакуумни тръби, 20 на брой?
silent - майстор
.
Последна промяна от silent на съб юли 08, 2023 4:39 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
чет юли 06, 2023 6:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Малко е на пръв поглед.
Едно е да сгрее от 20 до 45, съвсем друго е от 50 до 75.
Трето е, ако се черпи по време на сгряването.
Колко киловата дават изрядни вакуумни тръби, 20 на брой?
Не знам. Според шоп трябва да дават 1,2 киловата при хубаво слънце. Тръбния път ми е обшо към 30-32 метра, но е с двойна изолация и не би трябвало да има много загуби. Забелязах и друг проблем. Целия буфер е еднакво топъл. Като пусна подовото не мога да му спадна температурата под 32градуса на изхода на помпата с помощта на термоглавата. Иначе я качвам до 45 колкото беше в буфера. То и времето е малко шарено. Не е чисто слънцето, минават и облачета.
За повишаване температурата на 200л вода с 25 градуса, са нужни 5.8 киловата енергия.
Като ги разделя на 1.2 се получава 4.84, което е времето в часове,през което тази енергия е вкарвана в бойлера. Нормално.
Винаги съм си мислел, че вакуумните тръби са голяма работа.
kalin72 - майстор
Само за справка, днес, от 21 до 55 градуса -от 8 и 30 до към 17 часа, при нормално ползване на БГВ, 300 литра бойлер успешно биде загрян от 3 Ezinc алуминки :) Шаренкото слънце бе и при мен.
brum - майстор
Ако правилно се ориентирам лятно време вакуумните нямат много предимство. Зимно време като са ниски температурите правят повече от селективните и другите "нормално" видове.

Та лятно време е по-важна площта, а не типа на колектора.

Отделно, че площта на която пада слънцето се гледа, а не площта на колектора. Ако колектора е с оптимален ъгъл за зимно слънце лятото тоя ъгъл няма да е оптимален.

Та има много "ако"-та. 6 киловатчаса може и да не са малко. Зависи колко часа е имало хубаво слънце.
Чувал съм, зимата като заскрежи, заледи, заснежи, че не се самопочиствал, както плоският.
Нужна му била рехабилитация инак добив нанайци?
Може и грешно да съм чул де.

Факт е, че човека има вакуумни, за които има съмнения в добрата добивност и е ангажирал топлоинжИнер. Не е имало нужда, според мен. Толкова си може тръбата, ако е вярна мощта на двадесетте тръби от 1.2 клвтч.
ivanovbg - майстор
Вакумния е на къщата на сина. Иначе и аз съм с две алуминки и ми държи 400литров бойлер около 60 градуса. Сравнявам и затова питам, щот те по добре се представят и се притесних да не съм объркал нещо.

Като пипам алуминките стъклото е топло, да не кажа горещо. Виж на вакумния тръбите са студени и то от към огрятата от слънцето страна. Няма обратно излъчване.

Системата е различна също. Вакумния е дрейнбег, а моя си е на самотек +помпа ако му се качи температурата над 60 градуса на колектора. Тъй, че пробвам и двете системи.

На дрейн бег системата махнах диференциалния регулатор. Нещо не му пасва алгоритъма и постоянно гаси и пуска помпата. Застане по плътен облак и температурите се изравняват. Спира помпата, водата се източва и температурата на колектора се качва доста бързо. Пуска помпата, работи колко съм му задал изчакване и ако не се е махнал облака пак го спира. И така докато не се махне облака. Днес му сложих таймер - от 9 до 18часа и обикновен терморегулатор да не прегрее за всеки случай. Та утре ще тествам.

Топлоинжинера дойде за друго и панела е между другото. Той ми е приятел и ми смята подовото и дойде да види дали съм сложил правилно тръбите, да направи замерване на някои параметри и да определим местата на термодатчиците в пода и местата на дилатационните фуги. Всичко е точно и другата седмица заливаме с замазката.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: