• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Как точно ще ти падне ефективността, с колко, имаш ли представа? А като напълниш системата с гликол, имаш ли представа колко струва и на колко време трябва да се сменя тоя гликол? А като трябва нещо да източваш за ремонт , 200-300л гликол какво ги правиш?
Rakeem - помощник
Смятам, че температурата между ТП и ТО ще трябва да е с едни 5гр.(при всичко оптимизирано) над тази, която ще трябва да генерира ТП при директен топлообмен с буфера за постигане на заданието, а всеки градус нагоре сваля КОП-а.
Вие нищо не казвате, дали може да се изгради система с междинен ТО, която да работи също толкова ефективно като без него.
Гликолът е ясен и е последен вариант, освен ако производителят не го залага като изискуемо условие, за да важи гаранцията.
Един градус се губи при добре оразмерен топлообменник, максимум два. Не знам откъде идва това предположение за 5⁰. За какво намаляване на СОР говорим, ако вместо 45⁰, настроиш ТП на 46⁰?
Често ми се случва, дори и днес като се чухме с един клиент за ЧНГ, го попитах по каква причина държи задание 55⁰, като знам, че и 40⁰ му е достатъчно, той е с конвектори. Каза, че е вдигнал заданието по Коледа, като си дошли децата и го е оставил така, да е топло. Добре казвам, ама при задание 55⁰ (на връщащата вода), аз виждам на приложението, че тя подава към буфера 62,4⁰, като по каталог я дават до 60⁰, т. е. тя две седмици работи над номинал и ако не ти направя забележка, може и цял сезон да работи така :-D . Иначе е без топлообменник, където може да загуби един градус и да влоши СОР :cool: Тъй че не си правете толкова тънки сметки, има достатъчно места, където може много да се оптимизира
Разбирател - напреднал
"Аз ги броя 1 между ТП и ТО, 1 между ТО и буфер и 2 между буфера и двата кръга, тоест 4 в моя случай."
Внучката е у нас за уикенда и нямам много време, но в понеделник ще отделя и ще кача прости схеми на трите варианта.
Rakeem - помощник
https://www.alfalaval.bg/products/heat- ... hatgpt.com
Ей тука се зачетох и в раздела ЧЗВ е посочено за температурната разлика от 5гр. при топлообмен със серпентина, но при условие, че е оптимална като площ, за пластинчат топлообменик е 1-2гр. разликата.
съб яну 03, 2026 10:33 pmRakeem написа:
https://www.alfalaval.bg/products/heat- ... hatgpt.com
Ей тука се зачетох и в раздела ЧЗВ е посочено за температурната разлика от 5гр. при топлообмен със серпентина, но при условие, че е оптимална като площ, за пластинчат топлообменик е 1-2гр. разликата.
:-D
Лазаре, кажи му за другия клиент, с "монокок" на вода, без никакви защити!

Затоплянето на времето доведе машината ми до циклене.
Вчера следобед, при трети стоп, ѝ врътнах кранчето и нащраках климите. При около 8-10 градуса се случва, което показва недостатъка на отоплителната площ на уж преоразмерените радиатори.
БГВ от кондензния- тя, "газта" доволно евтина вече. Цената е съвсем приемлива на фона скъпотията преди няколко години, която мнозина направи стоици.
Не можах да намеря никакъв подходящ отговор ма този бисер, затова сложих само усмивка. Значи серпентината дава 5⁰ разлика и то ако е добре оразмерена (каквото и да значи), а пластинчатия дава 1-2⁰, дори не се споменава за оразмеряване :-D . Какво друго да пише в сайта на производител на пластинчати топлообменници? Аз пък мога да покажа как при серпентина разликата е под 0,5⁰, а с пластинчат ТО се губят 10⁰, но това нищо не означава. И двата вида са топлообменници и искат правилно оразмеряване. Доскоро нямаше серпентини с такива мощности, но вече има
Разбирател - напреднал
Прикачен файл:
Сплит.jpg
Сплит.jpg (115.02 KиБ) Видяна 78 пъти
Прикачен файл:
Моноблок.jpg
Ами това са простите схеми. И при трите системата има два кръга - термопомпа и отоплителна инсталация. Разликата е, че при термопомпа сплит разделянето е хидравлично, а при моноблок- физическо ( позволява запълването с незамръзваща течност само на кръга на термопомпата.
Успех
Rakeem - помощник
Ти по коя схема си? Търся нещо работещо с максимална ефективност.
При първата виждам класически топлообмен ТП-буфер-радиатори без междинен ТО, на която май ще заложа.
При втората буфера е само на връщата линия, като отплителния кръг циркулира само между ТО и отоплителните тела, но наличието на буфер във 'външната' линия изисква защита от замръзване и на практика обесмисля междиния ТО, който само сваля ефективността на системата, някак не мога да приема, че още един междинен ТО не оказва негативно влияние.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: