Няма нито един съвременен начин за отопление, който да не се нуждае от електричество. Освен ако не се касае за печка с водна риза и естествена циркулация, или просто печка или камина на дърва.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo
- майстор
663 мнения в "Отопление от слънцето, слънчеви системи ."
ivanovbg
- майстор
Малка сметка - за 8 киловата потребяема мощност или 192 киловатчаса дневно ще харча по 48 киловатчаса ток на ден или по 10 лева. Същата мощност бих получил от едно котле на въглища заредено с 30 кг въглища. По 300 лева за тон - 9 лева и левче за заплата на зареждане ....
idunno
- специалист
Винаги ще има хора, които ще инвестират в конвенционални източници( камимнка, пелетен котел и т.н.) и такива, които ще инвестират в неконвенционални.Разликата е в бюджета.Това за киловатите Иванов, които си "сметнал" ще го оставя без коментар.То е вярно ..донякъде.Само ще кажа, че незнанието е благодат само в 50% от случаите, другите са пропуснати ползи от ...незнание.
ivanovbg
- майстор
idunno написа:Винаги ще има хора, които ще инвестират в конвенционални източници( камимнка, пелетен котел и т.н.) и такива, които ще инвестират в неконвенционални.Разликата е в бюджета.Това за киловатите Иванов, които си "сметнал" ще го оставя без коментар.То е вярно ..донякъде.Само ще кажа, че незнанието е благодат само в 50% от случаите, другите са пропуснати ползи от ...незнание.Е просвети ме де

ivanovbg
- майстор
А сметката не е ли правилна финансово?
Моето разбиране е следното: Темата е за отопление от слънцето - ми то не включва ли отопление от биомаса? Ми тя е директен продукт от слънчевата енергия. От един декар могат да се получат годишно от около 600кг(примерно слама) до около 2 тона дървесина(не говоря за глобална сеч а само прочистване и съответното разсаждане) без това нанася каквито и да са щети на природата. Следователно 3-4 декара са напълно достатъчни да задоволят нуждите за отопление на една средна 150-180квадрата къща. След изгарянето се получава пепел с която може да се наторяват тези декари, а продуктите от горенето и по специално СО2 дето толкова е вреден че чак причинява парников ефект, същите тези декари ще си го изядат обратно за да ни дадат догодина пак нужната ни биомаса. Междувременно получаваме плодове, зеленчуци, хляб и ...даже и месце, и в добавка по чист въздух
Ето това е ЕКО,БИО и всички останали съкращения за чистота и природосъобразност.
Моето разбиране е следното: Темата е за отопление от слънцето - ми то не включва ли отопление от биомаса? Ми тя е директен продукт от слънчевата енергия. От един декар могат да се получат годишно от около 600кг(примерно слама) до около 2 тона дървесина(не говоря за глобална сеч а само прочистване и съответното разсаждане) без това нанася каквито и да са щети на природата. Следователно 3-4 декара са напълно достатъчни да задоволят нуждите за отопление на една средна 150-180квадрата къща. След изгарянето се получава пепел с която може да се наторяват тези декари, а продуктите от горенето и по специално СО2 дето толкова е вреден че чак причинява парников ефект, същите тези декари ще си го изядат обратно за да ни дадат догодина пак нужната ни биомаса. Междувременно получаваме плодове, зеленчуци, хляб и ...даже и месце, и в добавка по чист въздух

Zurlata
- специалист
Чшшш
, кво става тука бе, човек замалко го няма и сте изписали още 5 страници, брях!
Напънах се да изчетем всичко от началото с тоя ледников буфер-акумулатор!
Доколкото разбрах Ахмаков някъде горе казваше, че буфера работи при температури около фазовия преход - 0`C, и също така някой горе беше казал че обема е 12m3, аз го смятам че Латентната енергия е "ГРУБО" (казвам- грубо) 1мегават (ако греша поправете). Значи тя не е кой знае колко че да се разчита на нея цяла зима (щото съм живял навремето в Германия нагоре към Хамбург) и като почнат едни мъгли и поледици с месеци....с 1MWh за никъде.
И дефакто ако съм разбрал правилно буфера се зарежда, когато няма слънце, от почвата която е с температура над буферската и демек термопомпата все едно си се захранва от почвената температура
(говорим през облачно време и липса на слънце), както си е по принцип с термопомпите. Друг е въпроса ценово кое е по рентабилно в дългосрочен план.
Несъм наясно с тая джага но ми се вижда афиф работа, Идуно ако го има у тях що не пуска графики , анализи - данни, да видим реално как е хавата. Щото тая термопомпа пак ще си харчи ток и то много.
Не е ли по добре едни колектори вкарват в един "акумулкатор" с магическа изолацийка и после само една 200-300W циркулационна помпа грее къщата, къде са 300W помпа в сравнения с 3kW примерно термопомпичка.
Иначе е много интересно ама ми се иска да я нямаше термопомпата в цялата хава
П.П. Чаро, подписа ти ме кърти от смях като го видя

Напънах се да изчетем всичко от началото с тоя ледников буфер-акумулатор!
Доколкото разбрах Ахмаков някъде горе казваше, че буфера работи при температури около фазовия преход - 0`C, и също така някой горе беше казал че обема е 12m3, аз го смятам че Латентната енергия е "ГРУБО" (казвам- грубо) 1мегават (ако греша поправете). Значи тя не е кой знае колко че да се разчита на нея цяла зима (щото съм живял навремето в Германия нагоре към Хамбург) и като почнат едни мъгли и поледици с месеци....с 1MWh за никъде.
И дефакто ако съм разбрал правилно буфера се зарежда, когато няма слънце, от почвата която е с температура над буферската и демек термопомпата все едно си се захранва от почвената температура

Несъм наясно с тая джага но ми се вижда афиф работа, Идуно ако го има у тях що не пуска графики , анализи - данни, да видим реално как е хавата. Щото тая термопомпа пак ще си харчи ток и то много.
Не е ли по добре едни колектори вкарват в един "акумулкатор" с магическа изолацийка и после само една 200-300W циркулационна помпа грее къщата, къде са 300W помпа в сравнения с 3kW примерно термопомпичка.
Иначе е много интересно ама ми се иска да я нямаше термопомпата в цялата хава
П.П. Чаро, подписа ти ме кърти от смях като го видя

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература