пон дек 10, 2018 11:47 amEvgeniy написа: ...Евгени, като гледам графиката, изравняване се получава не след спиране, а след запалване на горелката.
Не е нормално само да се повишават температурите едновременно, според мен.
То си зависи и как е изпълнена схемата.
Моята инсталация е копирана от 1ва страница и работи точно както е описана от Антон.
Пълни се и се изпразва като чаша, само че на обратно.
Трипътният ми е на 60, с пълно отделане, с кран, който не съм ползвал да ограничавам дебита, не виждам нужда, работи според очакванията ми.
Печката ми също е с трипътен и кран. Там си правих експеримент да го затворя напълно, след като започна да връща температура над настроената. След няколко минути байпаса започна да изстива, което говори, че наистина има известно "просълзяване" през него. Не виждам проблем в това, нито при котела, нито при печката, че да въртя крана.
На котела съм с най ниската възможна настройка на помпата UPS 2, а на печката Аутоадапт с консумация 7-8 вата. Няколко дни, след първото палене, вдигна на максимум, изчистих филтъра и на следващото палене си свали пак.
Котела ми изстива заедно с буфера. В студено време по бавно от него, в топло време, по бързо от него. В топло време имам и по ниска температура в долната част на буфера, поради по бавното му изчерпване. Съответно и котелът е по студен, което е по неблагоприятно и удължава времето до пълно зареждане на буфера.
Зная, че се губи топлина през комина, но явно при мен не е много. Тази есен монтирах на комините си шапка френско варелче. Освен това, един топъл комин е по добър от един студен комин, освен в някои случаи.