• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Mira84 - напреднал
Не зная дали е малка, но засега ни е достатъчна. Вътре в стаите е 23гр. Когато е в модулация достига до 46.5гр.,а когато отвори някоя термоглава пада до 45.3гр. и пак си стои в модулация. Много рядко вдига до 100%. И аз се чудя от няколко дни дали е нормално това, да работи толкова дълго време в модулация. Не съм много запозната, но днес се прибрах от работа 16.30ч и до момента 23,30ч постоянно е в модулация. Вътре е топло, отварят главите, отивам при горелката да видя дали вдига мощността, а тя си работи на минимална мощност, спада водата до 45.3гр.На новата горелка няма проценти, а пише минимална мощност на котела. Предполагам, че това е модулацията. И това нормално ли е. Горелката е настроена на 13 киловата
rosso666 - специалист
Рядко вдига 100% защото е много ниска температурата която котела трябва да подържа.температурата трябва да е минимум 55*.
Модулацията представлява плавното намаляване на мощноста когато са достигтати определени градуси на водата.когато няма необходимост и температурата в къщата е достигнала настроената и термоглавите са затворили горелката плавно преминава към минимална си степен.когато някой термовентил отвори поради спад в стайната температура горелката почва да вдига мощността за да компенсира изстиването на водата.
mitashki911 - специалист
Да споделя и аз за сега след настройка от техник GP V 25kWsc самопочистваща 20 - 30 кг слънчоглед на 24 часа 7 радиатора с термо глави и два бойлера по 80 и 100 литра , пали на 55гр и гаси на 65гр.
Mira84 - напреднал
rosso666 написа:
Рядко вдига 100% защото е много ниска температурата която котела трябва да подържа.температурата трябва да е минимум 55*.
Модулацията представлява плавното намаляване на мощноста когато са достигтати определени градуси на водата.когато няма необходимост и температурата в къщата е достигнала настроената и термоглавите са затворили горелката плавно преминава към минимална си степен.когато някой термовентил отвори поради спад в стайната температура горелката почва да вдига мощността за да компенсира изстиването на водата.
Много благодаря за отговора.Искам да попитам дали е добре за горелкатя да работи през повечето време в минимална мощност.А за температурата на водата ще я качим на 55гр когато стане по студено навън, защото сега и на 45гр е достатъчно топло вътре в стаите
syncho - майстор
Мира, качете си температурата възможно най-скоро (веднага), за да не си скапете котела и след година, две да го сменяте. Когато имате котел на твърдо гориво (пелети, дърва, въглища) температурата В НЕГО не трябва да е по-ниска от 55С, дори бих препоръчал 60С. Това се налага, защото в противен случай се образува конденз, който полепва по стените на котела. Едни черни лъскави работи полепят по него. Това е от изгорелите газове. Този конденз е киселинен и с времето разяжда стоманата на котела, който от своя страна се пробива и стават едни красоти...

Не случайно хората слагат трипътни вентили на котлите си, които не позволяват да влиза студена вода в котлите дори, когато се палят при студена инсталация. Това не са глезотии на някой и това, че работи на 60С няма да ви направи по-топло в къщата. Настройте си термо главите на радиаторите и ще е точно толкова топло, колкото искате.
Mira84 - напреднал
syncho написа:
Мира, качете си температурата възможно най-скоро (веднага), за да не си скапете котела и след година, две да го сменяте. Когато имате котел на твърдо гориво (пелети, дърва, въглища) температурата В НЕГО не трябва да е по-ниска от 55С, дори бих препоръчал 60С. Това се налага, защото в противен случай се образува конденз, който полепва по стените на котела. Едни черни лъскави работи полепят по него. Това е от изгорелите газове. Този конденз е киселинен и с времето разяжда стоманата на котела, който от своя страна се пробива и стават едни красоти...

Не случайно хората слагат трипътни вентили на котлите си, които не позволяват да влиза студена вода в котлите дори, когато се палят при студена инсталация. Това не са глезотии на някой и това, че работи на 60С няма да ви направи по-топло в къщата. Настройте си термо главите на радиаторите и ще е точно толкова топло, колкото искате.
Благодаря! Това не го знаехме. Ще качим температурата на водата. Наистина от 5 дни работи горелката и по котела има много налепи-черни. Благодаря ,че има хора като вас ,които да помагат на невежите хора по тези въпроси. СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ!
rosso666 - специалист
А каква марка ви е котела
ico_3 - специалист
[quote="syncho"]Мира, качете си температурата възможно най-скоро (веднага), за да не си скапете котела и след година, две да го сменяте. Когато имате котел на твърдо гориво (пелети, дърва, въглища) температурата В НЕГО не трябва да е по-ниска от 55С, дори бих препоръчал 60С. Това се налага, защото в противен случай се образува конденз, който полепва по стените на котела. Едни черни лъскави работи полепят по него. Това е от изгорелите газове. Този конденз е киселинен и с времето разяжда стоманата на котела, който от своя страна се пробива и стават едни красоти...

Не случайно хората слагат трипътни вентили на котлите си, които не позволяват да влиза студена вода в котлите дори, когато се палят при студена инсталация. Това не са глезотии на някой и това, че работи на 60С няма да ви направи по-топло в къщата. Настройте си термо главите на радиаторите и ще е точно толкова топло, колкото искате.[/quote]

Аз моя го държа на 50 градуса като го направя на 60 не може да задържи температурата и помпата постоянно включва и изключва а сега вдига около 55-57 градуса и помпата върти постоянно,а за термовентила помолих един майстор да ми сложи каза ми че нямало смисъл да не съм си двал парите.Котела е Viadrus U22D с горелка Greyko RB20
jabata - специалист
ico_3 написа:
Аз моя го държа на 50 градуса като го направя на 60 не може да задържи температурата и помпата постоянно включва и изключва а сега вдига около 55-57 градуса и помпата върти постоянно,а за термовентила помолих един майстор да ми сложи каза ми че нямало смисъл да не съм си двал парите.Котела е Viadrus U22D с горелка Greyko RB20
Е заради такива като твоя майстор, е излезла приказката, майсторе, майсторе....
Това са майстори, които надали знаят и как се пали котел, как изглежда пелетна горелка а за принципа и на работа да не говориме, но иначе са майстори.
А защо на 50 върти постоянно, а на 60 включва и изключва. Да не би случайно електрониката да командва помпата грешно. Няма логика на ниската температура да върти постоянно, а на високата да включва и изключва. Термовентили при съоражение на пелети, имат огромен смисъл, и не са пари на вятъра а спестени пари. Защото те ти намаляват разхода. Вярно не се избива веднага но след време. Иначе не е все едно дали една в една стая ще държиш 22, 23, или 25. Всеки един градус отгоре иска близо два пъти повече енергия, така че всеки сам да си прави сметка.
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: