• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Красота.
iceheart - специалист
Радвам се, че ти харесва Филме. :) Ето още една заигравка. :-D

Прикачен файл

DSC00760.JPG
filmatoplo - майстор
Супер :supz: можело е да се спести заобикалката на връщащата вода, следващия път. И така е готино.
kalin7 - специалист
Имам въпрос свързан с подовото отопление и се надявам да не възразите, че ще го задам в тази тема. Ще го правя на приземен етаж т.е. плочата лежи върху земната повърхност.
Върху плочата към момента съм наредил 3см XPS и скоро, ще започна да полагам самите тръби ф18 и със скоби ще ги захващам към самия XPS.
Над тръбите, ще има още около 4см замазка. Т.е. ако сложа въпросния XPS между тръбите, ще остане почти само тя (4см), но ако не сложа общата дебелина на замазката ще е около 6см (1,8см тръбите + 4см над тях).
Чудех се дали има смисъл след това между тръбите да наредя отново XPS с дебелина 2см? Т.е. дали има смисъл от подобно упражнение?
Евентуалните плюсове е, че ще увелича изолацията но само отчасти.
Минусите, че ще намаля обема на самата замазка, а от там ще се намали и инертността на самата система и акумулираната топлина, ще бъде по-малко.
Нямам за цел да пестя средства, тъй като запълването между тръбите с XPS, ще излезе по-скъпо сравнявайки цената на XPS и замазката.
Целта ми е да сложа повече изолация на пода, но обърках сметките и се оказа, че не мога да вдигам повече. Иначе първоначалната идея беше да сложа 10см XPS на пода, но това към момента не може да стане тъй като 10см трябва да стане самия под общо с финишното покритие (XPS + замазка + гранитогрес).
Направих и две картинки какво точно имам предвид и ще съм благодарен на всякакви съвети.

Прикачен файл

without-XPS.png
Без XPS.
without-XPS.png (5.42 KиБ) Видяна 2773 пъти

Прикачен файл

with-XPS-add.png
С добавен XPS между тръбите.
with-XPS-add.png (8.26 KиБ) Видяна 2773 пъти
syncho - майстор
По-добре не слагай този допълнителен XPS, защото разпределението на топлината без него ще е по-равномерно. Т.е., ако го сложиш ще усещаш доста по-чувствително къде точно са ти тръбите, защото там ще е по-висока температурата. Не е само до инертността, а и до разпределението на топлината.
iceheart - специалист
syncho написа:
По-добре не слагай този допълнителен XPS, защото разпределението на топлината без него ще е по-равномерно. Т.е., ако го сложиш ще усещаш доста по-чувствително къде точно са ти тръбите, защото там ще е по-висока температурата. Не е само до инертността, а и до разпределението на топлината.
Съгласен съм с колегата, че първият вариант ще е по-добре и разпределението на топлината ще е много по-добро и по-равномерно.
kalin7 - специалист
Благодаря, за отговорите.
Моята идея с допълнителния XPS идваше от там, че температурата ще се разпространява нагоре във формата на "ветрило" и ще има достатъчно разстояние до горния слой, че да няма студени петна.
batboby написа:
От тази година се отоплявам с котел на пелети и водно подово във всички стаи + стайни термостати. След котела имам и 200л. буфер. От буферния съд водата отива към колектори, на които има вентили On-Off с термоглава за всеки подов кръг. За регулирането на температурата в подовите серпентини след буфера е монтиран трипътен смесителен вентил. Всичко е много хубаво, но винаги има едно "но". След достигане на желаната t термоглавите затварят, но акумулираната топлина в плочата продължава да отдава още 3-4-5 часа, при което t се качва с още 1.5 - 2 градуса. Обратното като почне да изстива и главите отворят минават часове докато достигне зададената температура. С две думи ако съм задал 22°, температурата в помещението варира от 21° до 24°, което създава дискомфорт. В момента регулирам °t от трипътния вентил като променям температурата на подаваната вода. Някой ако има идеи по въпроса ще се радвам да ги сподели.
1.Пропорционални стайни термостати и пропорционални термовентили.
2.Пропорционална задвижка за трипътния вентил ,контролер и пропорционален стаен термостат.
Контролера определя температурата на водата,според предварителни настройки за мин.-макс. температура на топлоносител,сигнал от външен датчик или от стаен термостат.
Цената за вторият вариант е 450-500лв.
За първия,зависи от броя на кръговете.Мисля,че ще е по скъпо но и по прецизно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Калине, най-добрия вариант, щом си върху земята е 5см изолация + 4см замазка + 1см гранитогрес.
kalin7 - специалист
LazarGanev написа:
Калине, най-добрия вариант, щом си върху земята е 5см изолация + 4см замазка + 1см гранитогрес.
Вече съм положил 3см XPS. Пък и ме притеснява, че тогава ще остане само около 2см замазка над тръбите. Някъде четох, че е препоръчително минимум 4-5см.
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: