Прикачен файл
Прикачен файл
syncho написа:По-добре не слагай този допълнителен XPS, защото разпределението на топлината без него ще е по-равномерно. Т.е., ако го сложиш ще усещаш доста по-чувствително къде точно са ти тръбите, защото там ще е по-висока температурата. Не е само до инертността, а и до разпределението на топлината.Съгласен съм с колегата, че първият вариант ще е по-добре и разпределението на топлината ще е много по-добро и по-равномерно.
batboby написа:От тази година се отоплявам с котел на пелети и водно подово във всички стаи + стайни термостати. След котела имам и 200л. буфер. От буферния съд водата отива към колектори, на които има вентили On-Off с термоглава за всеки подов кръг. За регулирането на температурата в подовите серпентини след буфера е монтиран трипътен смесителен вентил. Всичко е много хубаво, но винаги има едно "но". След достигане на желаната t термоглавите затварят, но акумулираната топлина в плочата продължава да отдава още 3-4-5 часа, при което t се качва с още 1.5 - 2 градуса. Обратното като почне да изстива и главите отворят минават часове докато достигне зададената температура. С две думи ако съм задал 22°, температурата в помещението варира от 21° до 24°, което създава дискомфорт. В момента регулирам °t от трипътния вентил като променям температурата на подаваната вода. Някой ако има идеи по въпроса ще се радвам да ги сподели.1.Пропорционални стайни термостати и пропорционални термовентили.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: