Трифон П.Трифонов написа:Шопееее, имай милост, не ми пали октаните!Колега, при ДВГ имаме загуби от триене, затова производителите се стремят да увеличат така наречената литрова мощност. Демек от единица обем да изкарат макс. конски сили и въртящ момент. Начините са само 2:
1 начин: да намалят броя на такотоветве. Например от 4 на 2
2 начин: да увеличат количеството гориво и кислород за един работен такт. В този случай подхода е принудително надуване. С механичен или турбо компресор се подава допълнително въздух. Вички знаем, че за да няма преждевременна детонация трябва да намалим температурата на горивната смес под температурата на самодетонация. Именно затова е охлаждането с интеркулера. С един куршум уцелваме два заека: повече кислород и липса на детонация при повишена степен на сгъстяване.
При котлите нямаме сгъстяване. Имаме горене при почти атмосферно ( даже при под атмосферно налягане) заради подналягането от димохода.
Мога да ти дам линк на руски, където гениалният Кузнецов посочва факторите за оптимално високотемпературно пиролизно горене.
Лично съм си засякъл ефекта с или без първично подгряване на въздуха. Евгений и Боби 65 също имат рекуператори на димоходите и могат да споделят впечатления. За мен и двамата са гурута на топлотехниката.
П.П. За мен, първичното подгряване е супер лесно, евтино и с осезаем ефект.