Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Шопееее, имай милост, не ми пали октаните!
Колега, при ДВГ имаме загуби от триене, затова производителите се стремят да увеличат така наречената литрова мощност. Демек от единица обем да изкарат макс. конски сили и въртящ момент. Начините са само 2:

1 начин: да намалят броя на такотоветве. Например от 4 на 2
2 начин: да увеличат количеството гориво и кислород за един работен такт. В този случай подхода е принудително надуване. С механичен или турбо компресор се подава допълнително въздух. Вички знаем, че за да няма преждевременна детонация трябва да намалим температурата на горивната смес под температурата на самодетонация. Именно затова е охлаждането с интеркулера. С един куршум уцелваме два заека: повече кислород и липса на детонация при повишена степен на сгъстяване.

При котлите нямаме сгъстяване. Имаме горене при почти атмосферно ( даже при под атмосферно налягане) заради подналягането от димохода.

Мога да ти дам линк на руски, където гениалният Кузнецов посочва факторите за оптимално високотемпературно пиролизно горене.

Лично съм си засякъл ефекта с или без първично подгряване на въздуха. Евгений и Боби 65 също имат рекуператори на димоходите и могат да споделят впечатления. За мен и двамата са гурута на топлотехниката.

П.П. За мен, първичното подгряване е супер лесно, евтино и с осезаем ефект.
шоп написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Шопееее, имай милост, не ми пали октаните!
Колега, при ДВГ имаме загуби от триене, затова производителите се стремят да увеличат така наречената литрова мощност. Демек от единица обем да изкарат макс. конски сили и въртящ момент. Начините са само 2:

1 начин: да намалят броя на такотоветве. Например от 4 на 2...........................................
[/color]
Те тука са изложи- Макс-да, КПД-йок.
Натам имаш добри попадения, но и още грешки.
Пиши за котли и горелки,Моля!
yotebote - помощник
Здравейте съфорумци !
Интересна и полезна темичка, макар, че ми отне доста време в опита си да я прочета цялата, но не успях, но пък научих интересни и полезни неща :rolleyes:
С две думи за мойта система: Грейко експерт 20 с РБ20 инсталирана е преди около месец и половина. Пусната и настроена беше от представители на Грейко. Аз не съм променял нищо от тогава освен времето за подаване на Р2. Отоплавям основно около 100м2, като около празниците за 7-8 дена бяха към 150м2. Радиаторите са с електронни термоглави. Не ползвам стаен термометър. Разхода за един месец от 19.12.16 до 19.1.17 е 900кг, като според мен е ОК в това студено време.
Въпросът ми е за връзката с PC: гореката е със софтуер версия: NPBC-V4T-GR ver 1.7/1.4 има ли при някой горелка с тази версия връзвана към компютър? Интесесува ме основно статистиката, макар че не е лошо и другите функции да работят :yawinkle:

По назад беше коментирано това чудо https://www.comelsoft.com/product/16935 ... apter.html някой пробвал ли го е?
bai_bradyra написа:
Miro4774 написа:
Здравейте от къде мога да намеря таблица за изчисляване на дозите за горелка Грейко рб20.
Утре ще ти я изпратя.
Може ли и намен :yawinkle: :supz:
Evgeniy - майстор
"Това чудо" не ти спестява дълъг кабел до горелката, но с него може мониторинговата програма да върви на домашния компютър вкъщи, който не трбва да се гаси, ако искаш наблюдение. Лично аз съм сложил един стар лаптоп на котела отгоре със USB--> RS232 преходник, който си направих от стар кабел за GSM.
bai_bradyra - специалист
yotebote написа:

Може ли и намен :yawinkle: :supz:
Имаш л.с.
yotebote - помощник
Evgeniy написа:
"Това чудо" не ти спестява дълъг кабел до горелката, но с него може мониторинговата програма да върви на домашния компютър вкъщи, който не трбва да се гаси, ако искаш наблюдение. Лично аз съм сложил един стар лаптоп на котела отгоре със USB--> RS232 преходник, който си направих от стар кабел за GSM.
Да това мие ясно, но ми спестява един работещ постоянно компютър до котела, а аз вече имам такъв в другия край на къщата, на който е пуснат FTP server, освен това на два метра от котела имам суич на който да го закача "това чудо" стига някой да го е пробвал и да да работи де за да не се набутвам излишно :rolleyes:

Благоаря Ви момчета за таблицата =D>
Evgeniy - майстор
Пробвано е с RS232 to Wifi. Няма причина да не работи. Би трябвало да си направи виртуален ком порт, който да сочи към IP на чудото.
Miro4774 - специалист
Понеже си правя екперименти и увеличих на 10 - 11 сек подаването и пак не падат не изгорели пелети. Дали да не пробвам с цикъла ? Или пелетите са калпави. И горят като факла.
stelibg - специалист
Miro4774 написа:
Понеже си правя екперименти и увеличих на 10 - 11 сек подаването и пак не падат не изгорели пелети. Дали да не пробвам с цикъла ? Или пелетите са калпави. И горят като факла.
Доказано е, че многото експерименти водят до преразход :)

Когато си купувах горелката познати с много по-голям стаж в "пелетогоренето" ми казаха, че ще изхабя цял тон в експерименти :)
Естествено - не познаха. Благодарение на насоките, ценните идеи и откровените глупости, написани в този форум :)

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: