28кРа са 2.8м воден стълб, най-малката помпа 25/4 дава воден стълб 4 метра, т.е. твоето "програмче" ти казва това, което ти казаха всички - че няма нужда да работиш с доста по-скъпата тръба ф20, защото така или иначе ще ползваш една и съща помпа 

mindless написа:Очевидно всички отговорили са за това да сложа 16мм тръба. Промених параметрите на проекта в програмчето и резултата е, че навсякъде, дори и в малките стаи ми направи повече кръгове, а общия спада в налягането с 16мм тръба е 28kPa, а с 20мм е 18.3kPa. Това процентно е сериозна разлика, но не ми е много ясно в пари за помпа и за ток, колко би била т.е. в дългосрочен план кое е по-добрата алтернатива. Ако някой може да даде някаква идея в тази насока ще съм благодарен.Щом ти харесва задай в "програмчето" 18 kPa
mindless написа:...И тук естесвено възникват, няколко въпроса. Към какво да се стремя при дизайна и как да балансирам нещата...А твоята програмка нещо за балансиране не казва ли? За нещо от сорта на това.
Прикачен файл
mindless написа:Малко нямах време напоследък да се занимавам с това, за това не съм писал от известно време.Какви са тези "недостици" 2-5-6 W/m²
Поиграх си пак с програмката, защото ме усъмниха резултатите от посления път и се оказа, че наистина има грешка. Резултата с 16мм-та тръба е за вода 40°C, което е стойност по подразбиране и аз не съм я бях променил. Другото интересно е, че работих с добавката на програмката за тръби REHAU и там всичко се смята с тяхните тръби, но явно те или са прекалено гладки или има някаква грешка при стойностите им за спад в налягането, защото дават с около 80% по-добри стойности от аналогични по диаметър тръби.
Та след тези ми наблюдения реших да повторя изчисленията със стандартни Pex-Al-Pex тръби 20, 17 и 16мм при едни и същи условия. Температура 35°С и ΔТ-5°С. Резултатът е, че при 16мм тръби и ΔТ-5°С имам недостиг на отопление от около 6-7W/m² в повече от половината помещения и спад на налягането от 31.4kPa. При промяна на условието ΔТ-2°С, което естесвено предизвиква по-голяма скорост на циркулация, отоплителната мощност е почти достатъчна с изключение само на 2 помещения, на които им липсва по 2W/m², но както може да се очаква спада в налягането вече е абсурдните 95.8kРа.
При 17мм тръби ситуацията не е особено по-различна, при ΔТ-5°С почти същия недостиг на отопление от 5-6W/m², но при по-поносим спад в налягането от 22.6kPa, а при ΔТ-2°С, вече недостига е пак поносим около 2W/m², но спада в налягането е 66.8kPa.
При 20мм тръби при ΔТ-5°С имаме подобни резултати с недостиг от около 5-6W/m², но при спад в налягането от 12.9kPa, а при ΔТ-2°С, където вече няма проблеми с недостиг на топлина спада в налягането обаче е 35.5kPa.
Опитах с по-голяма ΔТ, но при всички размери тръби скороста на циркулация спадаше драстично и имаше недостиг на отопление от 15-17W/m².
И тук естесвено възникват, няколко въпроса. Към какво да се стремя при дизайна и как да балансирам нещата. Дали към по-висока температура на отоплителната течност и съответно по-бавна скорост на циркулация, което ще направи термопомпата по-малко ефективна, но за сметка на циркулационната помпа, която няма да се мъчи или точно обратното. Да се опитам да отоплявам с максимално ниска температура на водата, което ще трябва да се компенсира от циркулационната помпа.
Какъв е максималния разумен спад на налягане, към който да се стремя?
P.S. Всички циркулационни кръгова са между 75 и 108м
mindless написа:Под недостиг имам предвид нуждата от допълнително отопление при условията, които съм задал.Подовото отопление има ограничение от 30-40 W на квадрат и то не техническо, а защото е вредно за здравето!
За външната температура позна -9.9°С е, но ми се иска да може при тази темепратура да се покрива нуждата, за да имам резерв за да речем редките случаи на -20°C, защото не предвиждам допълващо отопление. Наясно, че това може да се покрива и с по-висока температура на водата, но за тестове с по-високи температури още не съм имал време. Ще разгледам и там как стаят нещата. Засега съм си поставил цел на 35°С нещата да изглеждат смислено.
Колкото за дебита по спомен беше около 70л./мин. за цялата система. Не мога да проверя, защото пиша от друг компютър. Не съм имал време още да проуча това ще представлява ли проблем за да речем 16kW термопомпа и нейния топлообменник, но и това го имам предвид.
Относно ΔТ искам само да добавя, че не го задавам фиксирано т.е. това, че съм му задал ΔТ 2°С не значи, че системата е изчислена точно с толкова. Най-малкото ΔТ, което видях по кръговете е 3°С и повечето са на него, някой са на 4°С. Когато не е зададено фиксирано, програмата се опитва да балансира нещата спрямо отоплителните кръгове. Пробвах и с фиксирано, но там някой стойности станаха страшни.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: