• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Айде и аз да ви дам нещо за сравнение.Тъй като всичко вече си е измерено.За последните 48 часа разхода на термо помпата е 18ст/ч тем. в стаите 21/22гр два етажа от които се отопляват около 130м2 има изолация само на стените 10см кам.вата,таванско и покрив няма от долу гаражи, също няма. Хамалогиата е * голяма* преди време натиснах един сензорен бутон. :lol:
Това ми е четвърти сезон.
filmatoplo - майстор
Куууул тихо че с пелети си Вадим хляба . :-D
jabata - специалист
Га ми стоплиш къща у балкана, дето температури от порядъка на -15 -20 са нещо нормално ми се обади. Термопомпата е хубаво нещо, но само където температурите не падат много, и където тока е сравнително стабилен, а не да премигва и спира по сто пъти на ден.
vrangelov - специалист
6osi6 написа:
Остави чувал с пелети на слънце и ще видиш как отдават влага, появява конденз от вътрешната страна.
Възможно е пелетите да са абсорбирали външна влага до 15%. Вадиш 5% от 4.8 kWh = 4.55 kW/h.
4.55 умножаваш с коефициента на влажния въздух за горене 0.98 = 4.46 kW/h. От тях вадиш kW/h, които котелът е усвоил и е отдал в котелното, примерно 0.300 kW/h и получаваш 3.36/4.16 = 0.807 = 81% КПД.
От къде вземаш този коефициент на влажния въздух? Влагата във въздуха не си променя агрегатното състояние и няма как да отнема или внася топлина. За тези 300W също не съм съгласен. Отдадената в котелното енергия не ни е приход, защото никой не печели от това в котелното му да се отоплява за сметка на стаите. Забележи, че по-добре направените котли са с по-добра изолация.
На мен ми се вижда (малко) много пелетите да достигнат 15% влажност, все пак ги държим в помещение, а не под навеса двора. Нека да предположим, че са овлажнели до 10%, над тези проценти няма да отговарят на стандартите. Освен това тези 4.55kWh от килограм, които си посочил, при дървесните пелети са по-близо до 10%, а не до 15.
Малко сметки с корекция на влажността.
Ще приемем, че производителят на пелети не е излъгал за нея. Тази калоричност отговаря средно на пелети с влажност 5%. Да приемем, че по време на съхранение вкъщи са овлажнели до 10% и все още са годни за горене. За да бъде в полза на тези, които са с пакетирани пелети ще го сметна за едно чувалче от 15 килограма. Който иска може да си премери едно чувалче преди и след отоплителния сезон и да си прецени, дали помещението му е подходящо за съхранение на пелети.
В един чувал от 15 килограма имаме 14.25 kg дървесина и 0.750 kg вода. Когато влаността на пелетите стане 10%, тогава 14.25 kg ще бъдат 90 части, а 10 части ще бъдат вода. 14.25+(14.25/9)= 14.25+1.583= 15.833 kg.
Тези пелети при 5% влажност са имали калоричност 4.8kWh/kg, но при увеличаване на влажността топлотворността намалява и вече трябва да смятаме с 4.52kWh/kg.
15.833x4.52=71.565.
71.565/15=4.77 kWh/kg - това е калоричността на килограм с отчитане на промяната на влагата и с броене на пликовете на чувалчетата, както предполагам повечето хора правят.

Поради това, че изразходената от помпите енергия се отдава на водата във вид на топлина, при пресмятане на КПД от произведените киловати е редно да се извадят дори тези от помпата, защото някои са с икономични помпи, други с неикономични, а трети без помпи, но това ще промени резултата само незначително.

Сега го виждам, но мисля, че не е късно. Понеже @Вичи е дал две стойности на добив - 3.36 и 3.43, и съответно две стойности на калоричност на пелетите 4.8 и 5kWh/kg, съм написал, че деля 3.36 на 4.8, но всъщност съм го пресметнал с 3.43/4.8 и затова съм получил 71.5%.
Вместо цитат.

Като вземем предвид влагата, новият КПД е: 3.43/4.77=0.719=71.9%.
Навсякъде съм закръглял, затова нека кажем, че е половин процент разлика.

Като се има предвид и написаното от 6osi6, хубаво е човек да си изолира котела.

Поздрави!
kuuuuuul - майстор
Говориме за нормални тем. където големите студове -15 -20 са не повече от една седмица, не за къщи в Балкана .Проблема на пелетните котли е че не могат да работят икономично на много ниска мощност,а при нас зимата не е толкова студена.По голяма част от отоплителния сезон е с тем. около 0гр и над 0гр зона в която котлите не работят достатъчно икономично.Тем. за периода за който съм дал разход бяха от 4гр сутринта до 14гр през деня. :partyman:
Стоян Петришки - специалист
kuuuuuul написа:
Говориме за нормални тем. където големите студове -15 -20 са не повече от една седмица, не за къщи в Балкана .Проблема на пелетните котли е че не могат да работят икономично на много ниска мощност,а при нас зимата не е толкова студена.По голяма част от отоплителния сезон е с тем. около 0гр и над 0гр зона в която котлите не работят достатъчно икономично.Тем. за периода за който съм дал разход бяха от 4гр сутринта до 14гр през деня. :partyman:
Куууул във тези температури които казваш са в момента при мен и горя 10 кг слънчогледови пелети на 24 часа. Поддържам температура 23 градуса и топля 120 кв и 200 литра бойлер. Цена на слънчогледа 180 лв на тон
kuuuuuul - майстор
Значи за да има файда от пелетния котел трябва да е на слънчоглед.Аз за това показах моя разход за да има някакъв ориентир.
filmatoplo - майстор
И пелетите са бъхтене ,ама сега са на Мода :lol: .
n.ganev - майстор
Да Бе, ама Болярчето си бримчи веялките и не му е на сайдера, че в неговата темичка вече има и скечове, а спря да дава съвети щото Вие докато се чудите какви пелети да купите той си натиска бутонЯ и се грее.
Стоян Петришки - специалист
n.ganev написа:
Да Бе, ама Болярчето си бримчи веялките и не му е на сайдера, че в неговата темичка вече има и скечове, а спря да дава съвети щото Вие докато се чудите какви пелети да купите той си натиска бутонЯ и се грее.
Тои хубаво са грее ама на -27 как беше януари месец при нас как ли ще е
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: