• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
В предния пост си писал делта Т, затова не ми стана ясно. Иначе да - така се прави - луничка когато няма никой в къщи
vesel - специалист
terziyski написа:
Здравейте,

някой може ли да ми отговори дали параметъра на котела "Re-ignition delay", който по подразбиране е 3 мин. регулира времето, което котела ще чака ако се е изключил поради прегряване на инсталацията преди да запали отново. Диапазаона му е от 1 до 10 мин. от завода.

Благодаря !
Ако съдя по моя котел ( когато нямаше стаен термостат), отговорът е да.
Благодаря vesel. Мисля, че има вероятност и да е време за повторно запалване след някякъв проблем, поради който котела е спрял, но дори в книжката на котела не е пояснено за какво е.
Здравейте и честита Нова година на всички!
Въпросът ми е свързан с настройките на котел Tesy (конвенционален) 10-24kW, като имам и изнесено управление Easyremote. До колкото разбрах това блокче освен като термостат и програматор модулира по някакъв начин работата на котела, освен него имам закачен и датчик на външната температура. Вече разбрах, че оптималната температура на водата е 70-80°, нали системата е високотемпературна. Но има още един параметър Kd, който за моята система трябва да е между 1 и 3. Някой може ли да ми каже какво представлява този коефициент и евентуално как да го избера?

П.С. Малко инфо. Ползвам отопление на газ от 2007г.(когато цената на газа беше 0,7лв/м3 :) )отоплявам малък апартамент от 65м2 (при 45 полезна площ). Това включва кухня присъединена към хола със свод, общо 26м2 ( с 2 радиатора от по 15 и 11 ребра), спалня 10 м2 (1 радиатор с 10 ребра), имам и радиатор с 4 ребра в банята, която е 3-4 м2 . Радиаторите са италиански, алуминиеви Ferroli POL и h=500. Сградата е тухлен строеж, имам само вътрешна изолация на всички външни стени и тавани от гипсокартон и минерална вата. Дограмата е PVC, на 2 етаж съм. Поддържам 21-22 градуса следобяд и вечер, през другото време е 20-21 (навсякъде).
До сега не съм имал месечна консумация по-голяма от 130 м3 , като ползвам газ за отопление и БГВ, без готвене. При днешна цена 1.13лв./м3 за Шумен излиза 3.26лв./м2
LazarGanev - "Велик майстор"
Този коефициент Kd представлява наклона на темпертурната крива, по която външния датчик управлява котела, с други думи колко по-хладка вода да подава котела при повишаване на външната температура. Трябва да го налучкаш опитно.
marinmnm - специалист
За този параметър мисля, че Лазар може да ти отговори.При каква външна температура?
Аз съм експериментирал досега с различни стойности, без да знам за какво служи, като засега съм се спрял на 1.3-1.4. Така водата в радиаторите не пада под 55гр. когато работи котела, от друга страна плавно се движи промяната на температурата в хистерезиса (който е +, - 0.5 от зададената температура) и като, че ли така дава икономия на газ.
marinmnm - специалист
И ми се вижда малко множко 45м2 /ако добре съм разбрал/-211м3?
Тези 211м3 не разбрах как се получиха. Последната сметка за Декември е 130м3 газ за 45м2 площ (113м3 , като кубатура).
marinmnm - специалист
От това : При днешна цена 1.13лв./м3 за Шумен излиза 3.26лв./м2 ,но явно не съм те разбрал.Грешката е моя Извинявай.
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: