• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
димитар кисиов - специалист
При малко количество пелети и прекалено силен вентилатор ще постигнем много ниски градуси на димните газове но това ще овеличи доста разхода при малка доза пелети и въздух също ще имаме ниски димни газове тоес много е трудно за преценка ако нямаме опит тази температура не е водещ показател за коректна работа
nasko_nerva - специалист
rosso666 написа:
Това според мен важи за котел на дърва и на въглища.на всеки пелетен котел си пише температура на газовете от 60 до 130 градуса.
Усвояването на топлината на един пелетен котел е различно от такъв на твърдо гориво.за това и при ниски градуси се запазва високото КПД.
Освен температурата на изходящите газове е важна и тази вътре в камерите на котела.
Когато вътре темп. е около 250 350 градуса а изходящите газове са до 120 130градуса не вярвам КПДто на коъела да е ниско.
Твоите разсъждения не са правилни. На пелетните котли пише 60-130 градуса най вероятно в зависимост от степента(мощноста) на горелката. Ако работи на мах. градусите са 130, ако е на най ниската степен 60. Не е правилно да се смята че при макс. мощност на горелката, градусите ако са 100 то понеже те са в границата 60-130, значи сме надхитрили физиката и сме избрали най добрия режим.......но реално това не е оптимален/икономичния/ режим. Градусите са 100, защото котела е за 30кВт а ние сме включили горелската на макс. 20кВт.
Усвояването на топлината от котела е едно и също и при дърва и при пелети/говорим за котел който може да гори и двете/. Разликата в КПД при двете горива идва от различната степен на изгаряне на горивото а не от това как котела усвоява топлината. При дървата нямаме пълно изгаряне и оттам и по ниско КПД. Затова са измислени пиролизните котли. При тях се постига по голям процент на изгаряне на дървата.
Масово хората се захващат за един параметър от процес и следят само него. Това е много погрешно. Няма как да се извърши безупречен реглаж на една модулираща пелетна горелка от масовите на БГ пазара за един два часа - колкото отделят фирмите монтажници. Да не говорим че повечето комини няма регулатор на тяга - без него няма как настройките правени при една външна температура/примерно 5градуса/ да са правилни при друга външна температура/примерно минус 5 гр./ и т.н. и т.н.
6osi6 - майстор
Svezar написа:
Не мога да разбера нещо, като чета някой хора какви градуси на димните газове цитират /90 и надолу/ и какво количество пелети горят ми е интересно при съпоставима квадратура и начин на отопление как така аз аджеба имам същия разход на гориво като нормално газовете ми се движат между 180 и 200 ??

Цикъл на зареждане 31 сек. В него влиза и подаването на пелети от 7 сек, за които пуска 15 гр.
Засичане при цикъл на подаване от 30 сек. за 6 минути - подадено количество 180 гр., 1,800gr/h.
Температура на димните газове 84 градуса, измерена след 4 часа работа на котела. Цвят на пепелта в най-горната камера - светло сив. Постоянна температура на котела - 54 гр. Зададена температура - 60 гр. Температура на инсталацията 51-52 гр. Температура на водата към котела 47-48 гр.
Гориво - слъчогледови пелети. Калоричност 4222 Kial. Разход на гориво - 1,394kg/h, или 6.845 kWh.
Отопляема площ 180 кв. Температура на отопление 21,8 в половината от площтта. В останалата част 22,5.
Регулация по ст. термостат. Термостатът е в най-студеното помещение. Настроен е за 13 часа работа на 22гр. и 11 часа на 21,4 гр.
Приоритет на Бойлер - 10 мин.
При изключване на горелката по ст. тер, котелът поддържа вода в инсталацията с темп. 33 - 37гр. Температурата на димните газове пада до 45 гр. Сензорът за димни газове е веднага след котела, а не както този на Русев, който го е боцнал някъде в комшийката.
Последна промяна от 6osi6 на чет дек 03, 2015 6:27 pm, променено общо 1 път.
6osi6 - майстор
Svezar написа:
Нещо по различен начим и с различни термометри ли мерим или какво :? Не че ми пука особено колко ми е темп. на газовете при положение че разхода ме устройва,просто ми е любопитно !
Температурата на димните газове е в зависимост от температурата на водата в инсталацията. Колко по-ниски са градусите на загряване и колкото по-малка е нуждата от отопление, толкова по-ниска може да бъде тя.
Например, не може, както при bobi65, постоянната температура на водата в инсталацията да е 57 градуса и температурата на димните газове да е 54 гр. И обратно, ако нужната вода за затопляне на някакво помещение до 18 градуса, е с темп. от 35 градуса, тогава температурата на димните газове може да е 55 гр.
DimitarD - специалист
6osi6 написа:
Svezar написа:
Не мога да разбера нещо, като чета някой хора какви градуси на димните газове цитират /90 и надолу/ и какво количество пелети горят ми е интересно при съпоставима квадратура и начин на отопление как така аз аджеба имам същия разход на гориво като нормално газовете ми се движат между 180 и 200 ??

Цикъл на зареждане 31 сек. В него влиза и подаването на пелети от 7 сек, за които пуска 15 гр.
Засичане при цикъл на подаване от 30 сек. за 6 минути - подадено количество 180 гр., 1,800gr/h.
Температура на димните газове 84 градуса, измерена след 4 часа работа на котела. Цвят на пепелта в най-горната камера - светло сив. Постоянна температура на котела - 54 гр. Зададена температура - 60 гр. Температура на инсталацията 51-52 гр. Температура на водата към котела 47-48 гр.
Гориво - слъчогледови пелети. Калоричност 4222 Kial. Разход на гориво - 1,394kg/h, или 6.845 kWh.
Отопляема площ 180 кв. Температура на отопление 21,8 в половината от площтта. В останалата част 22,5.
Регулация по ст. термостат. Термостатът е в най-студеното помещение. Настроен е за 13 часа работа на 22гр. и 11 часа на 21,4 гр.
Приоритет на Бойлер - 10 мин.
При изключване на горелката по ст. тер, котелът поддържа вода в инсталацията с темп. 33 - 37гр. Температурата на димните газове пада до 45 гр. Сензорът за димни газове е веднага след котела, а не както този на Русев, който го е боцнал някъде в комшийката.
Цикъл на зареждане 33 сек. В него влиза и подаването на пелети от 1 сек, за които пуска 17-22 гр.
Засичане при цикъл на подаване от 30 сек. за 6 минути - подадено количество 204 гр.
Температура на димните газове 120 градуса, измерена след 168 часа работа на котела. Цвят на пепелта в най-горната камера - светло жълт. Постоянна температура на котела - 64 гр. Зададена температура - 70 гр. Температура на инсталацията 61-64 гр. Температура на водата към котела не съм е мерил.
Гориво - фъстъчени пелети. Калоричност 4000 Kial.
Отопляема площ 160 кв. Температура на отопление 21,5 в половината от площтта. В останалата част 19,5.
Регулация по ст. термостат и термоглави. Термостатът е на най-изтръпналата стена. Настроен е за 12 часа работа на 21гр. и 12 часа на 19,5 гр.
Приоритет на Бойлер със задвижка
Горелката не се изключва от стайният термост Температурата на димните газове пада до 80 гр. в suspend. Сензорът за димни газове е веднага след котела
rosso666 - специалист
Абе колега я разкажи малко за тея фъстъчени пелети че мо стана интересно.благодаря предварително
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
Svezar написа:
Нещо по различен начим и с различни термометри ли мерим или какво :? Не че ми пука особено колко ми е темп. на газовете при положение че разхода ме устройва,просто ми е любопитно !
Температурата на димните газове е в зависимост от температурата на водата в инсталацията. Колко по-ниски са градусите на загряване и колкото по-малка е нуждата от отопление, толкова по-ниска може да бъде тя.
Например, не може, както при bobi65, постоянната температура на водата в инсталацията да е 57 градуса и температурата на димните газове да е 54 гр. И обратно, ако нужната вода за затопляне на някакво помещение до 18 градуса, е с темп. от 35 градуса, тогава температурата на димните газове може да е 55 гр.[/quote

Момчета има право 6osi6... онези стойности на температура на газовете от порядъка на 50-54 бяха измерени с контактен термометър на изхода върху повърхността на гъвкавата връзка.
Осъзнах обаче както се боря с ефекта на ламинаризирането на газовете вътре в котела така и в комина те са ламинаризирани.. т.е. в средата са с по висока температура а в периферията където е в контакт с комина са по ниски..
За целта си купих нов цифров термометър с и вкарах сондата в потока горещи газове.. Разликата се оказа около 50 процента.. сега са реални естествено.. 70-75 градуса.. при температура на водата 50-55 гр... и мощност на горелката 30 кв. / 6.5 кг на час. (работи само на тази мощност другите съм ги игнорирал .. пада КПД на системата.) управлявам по стаен термостат..
Смятам че това е максимума които е възможен да се настрой една такава система и КПД -то да е на МАКС.. миналият отоплителен сезон изкарах с 4 палета/ 4.200 кг. букови пелети .. отоплявам 400 м2 спрямо 9 тона на комшията с същата квадратура и изолация. Ламбдата ми е 1.5--1.6.. както съм писал в тази тема..
viewtopic.php?f=10&t=35553&start=160
Така че имате ли 140 градуса на газовете знайте че има какво да се желае от системата ви.. и да свалите поне 30-40 процента от разхода.
ето и няколко снимки от днес ...

Прикачен файл

IMG_20154.jpg

Прикачен файл

IMG_20153.jpg

Прикачен файл

IMG_20152.jpg

Прикачен файл

IMG_20151.jpg
rosso666 - специалист
Колега с какъв котел си и с каква горелка.този твой разход е мноооого добър. Постоянно ли таботи горелкага(24часа)
DimitarD - специалист
rosso666 написа:
Абе колега я разкажи малко за тея фъстъчени пелети че мо стана интересно.благодаря предварително
Плюсове:
Евтини са
По малко пепел /наполовина в сравнение със слънчогледовите/.
Поносим налеп, прах, а не мазно по вътрешноста на котела. За една седмица нямам никакъв нагар в основата на главата.
Нисък разход /за момента/ За цяла нощ е изхабила един чувал. Но ще видя как ще е когато стане наистина студено.

Минуси:
Имат много ситен прах, подобен на пудра захар с жълт цвят, част от който се полепя по гъвкавата тръба, другата част влиза в камерата и се полепя по стените раздухван от вентилатора
Трудно изгарят и образуват купчина жар която стига доста над нивото на пелетите, до горният ръб на главата и така пречи на фотосензора да разпознае пламък въпреки че го има.
Адски трудни настройки /часове клечане до горелката с термометри, хронометри, кантарчета и т.н/, които нямат нищо общо с препоръчаните формули в инструкцията на грейко.
Осветеноста достига максимум 175, и се променя непрекъснато.
Пелетите се разкапват тотално пуснати във вода след петата минута, въпреки че са много плътни.
rosso666 - специалист
Колко пари и от къде
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: