Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rumen89 - специалист
683 страници никой ли няма с котел виадрус да сподели тем. на системата си темп. на димните газове!
Su-37 - специалист
При 70 гр. на водата и 130 в кюнеца усвояването може да се приеме като много добро. Ниската температура на пушека не означава непременно голям КПД. Димът е добре да излиза през комина с температура от 90 до 130 градуса. Под тази стойност текат едни черни глечове, които могат на някакъв етап да се запалят и горят за страх. Отделно задържат саждите и коминът се запушва бързо. А над 130 не е добре, тъй като има накъде да се пада (интервала 90-130). Някои виадруси вадят 80-90 димни газове, но не се знае откъде смучат въздух от котелното/външната среда. Такъв "грешен" въздух охлажда пушека. Изобщо КПД е силно разтеглива, неясна, размита и изпълнена с много условности тема, отговор на която може да даде само едно нещо - топломерът.

Колко литра вода побира водната риза на пелетния?
шоп - майстор
Rumen89 написа:
683 страници никой ли няма с котел виадрус да сподели тем. на системата си темп. на димните газове!
При мен са 70-80 с виадрус + универсална горелка след въздушен економайзер
сега слагам и воден и се надявам на 50-60 а по натам и 20-30 :-D с още един воден
темата е: комина мечта или как да уловим топлината беглец :)

viewtopic.php?f=10&t=13260&start=520

П.П. Като гледам несокопосаното изолиране на котлите грейко съветвам всеки потребител да си купи едно топче минерална вата и да действа в духа на форума :x

Имам 2 котела, КЧМ 5 и Виадрус U22 и върху фабричните им изолации съм сложил още 10-20 см вата :) Корпуси-студени!
bedamusa - специалист
tzvtz написа:
vesonp1 написа:
Понеже съм с комбиниран котел на Грейко , но не съм си купил скарата дето се слагала за дърва, та да попитам.....като си я купя някога(въпреки уверенията на майстора,че няма да искам да се върна на дърва :) ) трябва ли да махам горелката за да паля дървата или се пали някак си над самата горелка......в момента горелката ми е монтирана отляво
Здравей,
Скарата като се сложи стои под наклон от около 30 градуса по спомен и не се сваля. Както си гори горелката, слагаш дървата и те се палят от нея. Като се разгорят, горелката спира и си продължаваш само на дърва. Ако спреш да слагаш, като спадне температурата, горелката тръгва отново. Скарата е с широки дупки и пепелта си пада сама. С дървата е по-евтино спрямо пелетите, но повече цапат котела и се губи смисъла от автоматизацията - все едно си поддържаш печка.
Това което ми казаха дистрибуторите понеже Грейко не дават информация не можело при тях не се занимават с разни малки гниди като нас скарата се маха и слага заедно с вратата която се подменя.

Интересното е, че аз на моя комбиниран котел не видях никъде някаква пета или нещо от сорта което да задържи тази скара а и инсталатора ми никога не е слагал такава при нас не се поръчват и монтират такива комплекти били много скъпи дори човека се учуди защо го поръчвам, ако някой знае как точно се монтира и какво трябва да има в котела да сподели(да не търся под вола теле в последния момент и да трябва да заварям нещо при дефект ...).
filmatoplo - майстор
Трудно пиша от телефона че обяснявам - в комплекта за преобразяване има всичко необходимо ,дават едно винкелче с два отвора което се завива отстрани вътре в котела на ниската част на скарата ,има си отвори за болчетата - те са подготвени заедно и с отвора за горелка ако се монтира .Та скарата се поставя да лежи на този винкел ,а в горната част се опира в срещуположната страна на ризата в котела ,скарата е под ъгъл .На срещуположната страна се поставя клапа за въздух която посредствум синджирче се движи от регулатор на тяга монтиран горе отстрани на котела .кой разбрал разбрал . :wink:
tzvtz - напреднал
bedamusa написа:
Интересното е, че аз на моя комбиниран котел не видях .........
Предполагам още нямаш комплекта за дърва и затова не може да се ориентираш. Да допълня Филма - за да се монтират клапата за въздуха и регулатора и трябва да се избият едни предварително подготвени за целта дупки отстрани в ламаринената обшивка на котела, т.е. регулатора е добре да се монтира преди пълнене на системата, за да не я изпразваш после. А ниската част на скарата се намира на нивото на горната част на долната вратичка, т.е. дървата се виждат как горят от горната врата.
vesonp1 - специалист
Майстора ми каза, че си купувам за 270лв. комплекта и се монтирало много лесно и бързо, доколкото разбрах от тук не се налага да демонтирам горелката(която ми е от ляво и вратичката ми е здрава) ако ще слагам и комплекта за дърва :) .....надявам се да не станат пелетите по 800лв. или пък да ни вдигнат заплатите в България и да не му мислим за цената :wink:
bedamusa - специалист
vesonp1 написа:
Майстора ми каза, че си купувам за 270лв. комплекта и се монтирало много лесно и бързо, доколкото разбрах от тук не се налага да демонтирам горелката(която ми е от ляво и вратичката ми е здрава) ако ще слагам и комплекта за дърва :) .....надявам се да не станат пелетите по 800лв. или пък да ни вдигнат заплатите в България и да не му мислим за цената :wink:
Платил съм комплекта и не е донесен още (при мен) и ако се наложи да точа системата пак за да монтирам този комплект аман му и системата на инсталатора ... омръзна ми да се разправям с този котел накрая ще го продам заедно с комплекти пружини и тн. да ги таковам и Грейкото на всякъде си върви всичко комплект само тука всичко на парче и като удариш чертата .... явно това са планките Изображение
filmatoplo - майстор
:) Замисъла на този котел е да бъде Пелетен ,ама като ревнаха и мераклии за дърва ,та в Грейко само и само да
им угодят правят планки и скари .никой да не се засяга :) .моя съвет е не си играйте да горите дърва в този котел .
Боша две седмици си беши оригиналдъ, после го кюртирах и трети сезон скарите му правят ръждясали диагонали в котелното, докато накрая тангентират към фторичните.
Дръвца съм си заредил още от април, десетина кубика, ма са за каминката. Котьола и мене си няма да мъча повече с дърва.
Съвсем скоро ризката на камината ще бъде накичена с помпа, трипътен на 60 градуса, китайско контролерче, тръболяци и др. фитинги, към горната серпентина на буфера.
Така хем ще си я паля за кеф и бързо стопляне, след дълго отсъствие, хем ще отменя пелетарника.
Кой не харесва 3 в 1 изпълненията ?...........шегувам се де.
Палене и контрол през интернет ще поръчвам на някой от декемврийските дядовци.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: