• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvtc - специалист
mindless, Каква програма използваш за сметките? От къде може да се свали?

Относно подовото - и аз тръгнах в посока сам да започна проектирането. Рехау и Овентроп имат много добри ръководства за проектиране на подово отопление. Имат и безплатни програмки на сайтовете си за целта. Е, естествено всичко е ориентирано към техните си продукти.

Попаднах на един руски сайт, в който има много инфо, видеокурс, екселски калкулатори и др. за отопление и специално за подово: http://infobos.ru/str/598.html

Има инфо за кладенци, радиатори и др.

Относно подовото - и аз в момента търся фирми, които да ми проектират и изпълнят системата, но като гледам как вървят нещата - ще си правя сам и проектирането и изпълнението. Едни смешници ми искаха 5500лв САМО за проектиране ?!? (всички проекти по къщата + общинските такси и разрешителни ми струваха по-малко ?!?)

От това, което чета и до изводите които стигам, към момента мисля при мен кръговете да са по 65 метра (от един кангал тръба 200м излизат 3 кръга), като тръбата ще е 16мм. На много места чета, че по-добре много и къси кръгове, отколкото малко и дълги. При мен кръговете ще са 12 или 14 и вероятно ще успея само с една помпа да осигуря необходимата циркулажия през кръговете и термо-помпата.
За момента мисля, че системата трябва да включва само термопомпа с температура на изхода си 35 градуса, циркулационна помпа, колектори (все още се чудя трябват ли ми такива с дебитометри, при положение, че кръговете ще са ми точно по 65 метра всеки) и съответно тръбите за кръговете в пода (14 кръга по 65м). Всички изброени материали са на обща стойност около 7200 лв.

Тръбите са ми през стъпка 10см (покрай външните стени и прозорците) и на стъпка 15см във вътрешните участъци.

За да може да подлежи системата на ремонт - мисля отделните кръгове да ги навия в самостоятелни полета, като тръбата от колектора до полето да я прекарам в гофре.
Идеята е при къртене - да се кърти само проблемното поле, като тръбите от него до колекторите да се прекарат през гофрето - цементирано в периферията на другите полета/кръгове

Мисля, че не ми трябва нито хидравлични изравнители, нито буферни съдове (един проектант смешник за малко да ме "убеди", че ми трябва буферен съд 300 литра )

Чудя се все още какви 16х2 мм. тръби да използвам. Определено няма да са на рехау, заради фитингите. Можете ли да ми препоръчате модел и достачик? (Горните цени съм ги смятал за тръби с цена 1.50лв/л.м., защото гледам, че повечето са в този ценови порядък)
mindless - специалист
Здравей emilvtc,
Играя си с LoopCad, ако потърсиш в гугъл ще я намериш. Нямам много време напоследък да се занимавам с това. Иначе програмата има 30 дневен напълно функциониращ trail период, който е достатъчен да си направиш собствен проект, ако си наясно какво правиш. Аз съм я сложил в една виртуална машина, ако случайно се наложи да я ползвам по-дълго. От това, което прочетох си се насочил правилно. Според програмчето също е по-добре да имаш повече малки кръгово по отношение на спада в налягането, но все пак трябва да се търси баланс и да се съобрази със спецификата на кръговете.
Отностно тръбата по немските форуми препоръчват да се ползва Pex-Al-Pex тръба, защото алуминиевия слой е 100% непропусклив за кислород, което не било вярно за по-модерните PERT и PEX тръби, в които няма алуминий. Също при тях тръбите кислородната бариера най-често е най-външния слой и теоритично при инсталация може да се нарани.

Единствено, което бих препоръчал е да ползваш по-дебели тръби, ако възнамеряваш да се топлиш с температура 35°С. По-големия обем вода в системата ти позволява да намалиш входната температура на системата при равни други условия.
emilvtc - специалист
Оказа се, че програмата която съм свалял преди време от сайта на Rehau е точно LoopCAD, но къстъмизирана за Рехау.

Погледни все пак руския сайт от предишният ми пост. Мисля, че има мнооого инфо по темата и не само.

Чудя се само как да направя "ремонтопригодно" подовото отопление. Т.е. ако някой от кръговете дефектира (протече) - да не се кърти всичко, а само проблемния кръг. В различните по големина стаи имам от 2 до 4 кръга (всеки по 60-65 метра). Идеята ми е кръговете да се навиват в отделни полета, като полетата някак си да се "отделят" едно от друго, така, че да може да се "изкърти" замазката на всяко едно от тях - без да се поврежда съседните полета и локално да се подменят тръбите в него. За целта тръбата от полето до колектора трябва да е в гофре, така, че да може да се издърпа старата и да се постави на нейно место новата при ремонта - без да се кърти извън проблемното поле.

Някой има ли инфо или идея как може да се направи това?

Отделно - предполагам, че проблемите с течовете ще са предимно при връзката на тръбата с колектора. Та ако се наложи да се ремонтира това съединение - добре ще е някак си да може да се "издърпа" малко тръба от подовото (1-3см предполагам), така че връзката да се направи на ново.

Някой има ли инфо или идея как може да се направи това?

Относно рецептата за замазката и добавките - някой има ли инфо какви трябва да са и от къде може да се закупят?
filmatoplo - майстор
Пластификатор за якост -забравих марката , но фибрите за якост ги купувам от Церезит .
Evgeniy - майстор
Абе някой не направи ли подово в килим с бързи връзки? :) Голям хит ще е
mindless - специалист
emilvtc,

Единствения начин да си направиш подовото с възможност за ремонт според мен е сухата система. Това, че ще изкъртиш само единия кръг ми се струва много пожелателно. Слагай качествени тръби и стискай палци всичко да е наред.

Ако ползваш LoopCAD с Add-on-а на Рехау имах предвид, че стойностите за спад в налягането за техните тръби съпоставени с нормална тръба със същия диаметър са много по-ниски. Или тръбите на Рехау са много гладкостенни или Рехау са излъгали нещо в добавката си. Препоръчвам ти да си сложиш чистата версия на LoopCAD, ако няма да ползваш тръбите на Рехау за по-точни изчисления.
Тани - модератор
Относно съпротивлението, не забрявяй различните фитинги.
egomen66 - майстор
Да попитам нещо. Това проект за направа на подово отопление за готова къща ли е , или каквото е там ? Ако е къща , на какъв етап е ? Или просто е за изясняване , пред проектно на нещата свързани с отоплението . Следя темата , че и аз съм пред тази дилема . Въпроса ми е коректен. #-o
emilvtc - специалист
Моята къща я строя в момента. Важното на етап проектиране е да се предвиди дебелината на пода (изолация + замазка + подова настилка) и да се съобразят стълбите и височината на щурцовете над вратите.
emilvtc - специалист
От къде най-евтино мога да си купя колектори с по 7 крана/дебитомера - заедно с гайките за тръби 16х2мм ?

(Трябва да позволяват монтиране и на термо задвижка на крановете)
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: