• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Въпросът беше колко процента е печалбата. Няма да се греем само с котел. Очевидно не е 20%. И не говоря по принцип, защото налапах въдицата, зарадвах се и ходих на място в едната от двете посочени банки, за да установя, че това са само големи приказки.
syncho - майстор
Искаш да кажеш, че би отказал 1200лв така ли? Ако си си направил правилно сметката и си кандидатствал за правилните неща, а не да вземеш кредит 20000лв и да очакваш да ти върнат 4000, ще усетиш разликата. Защото 1200лв намаление на котел от 6000лв си е доста. Независимо, че след това мислиш да вземеш и бойлер и още една камара неща. Кредита се дава за котела, не за бойлера. Не случайно пише "Енергоефективни печки и котли на биомаса и системи", а не бойлери, радиатори и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо ти e Atmos + Ladomat + буфер +..... = 15000лв? Ако си вземеш Пелетерм за 6000лв, не ти трябва буфер, Ладомат и други изгъзици и пак ще ти върнат 1200лв, т.е. 20%. М?
syncho - майстор
То който и да е котел на пелети да си вземе няма да има нужда от Ладомат, не само Пелетерм... :) За същите пари има и доста добри турски и полски котли, че даже може да са и малко по-евтини :)
Сигурно има, мисълта ми е, че 15000лв за котел на дърва е безсмислена инвестиция. Тия от REECL явно го знаят това и затова има ограничения. :)
syncho - майстор
Мхм.. така си е... Ама те тия котли на дърва не знам дали могат да се класират изобщо за програмата... с техните "сертификати" и "КПД"-та...
И аз не знам - трябва да се види
Christo - майстор
Имам фирмени схеми от Herz. На пелетни котли. Гледам Ладдоматът си стои там. И буфер има. Ама като не четат нашия форум и не са в час. Като им гледам котлите(австрийци са), правят ги от над 100 години. Имат някои малки разлики с Ератовските, не че са евтини, де. Да си призная, не съм специалист в областта, любител по неволя съм. Ама в половината теми да ни убеждавате, че трябва контрол на температурата на връщащата се в котела вода, пък сега, че било изгъзица, не знам. Ще чакаме да си избистрите становищата. Атмосите са сертифицирани за енергийно ефектвни. Сертифицирани са и за германския пазар. Пише го изрично на сайта им. И що да не си направи човек парно на дърва, ако примерно живее на село, има достъп до евтина дървесина и място, където да ги суши две години? На камина ли да се грее? Всички големи производители на котли произвеждат котли на дърва, дървен чипс, тъй че не са чак толкоз демоде. Поздрави!
Последна промяна от Christo на чет сеп 01, 2011 11:36 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
akachev написа:
Здравейте отново,
днес раговарях с вносителите на Демрад от Пловдив.Могат да ми осигурят вратичка за котела (80 лв с ДДС).Техникът с когото разговарях обаче попари мечтите ми за ГП20+. Горелката на Ерато не ставала за моят модел котел (от 4 години). а за новите такива. Според него може би ще бъде по удачно да ползвам горелка на Фероли. Та сега започвам отново да разучавам информацията за тези горелки.Това което четох до сега във форума досега не ме обнадеждава много, особенно мненията на ФилмаТопло
Моето мнение е, че няма да имаш проблеми с работата на котела с горелка Фероли. Изгарянето е почти пълно и освен в началото при запалването, после не се отделят никакъв пушек :wink: .
Christo, и в ератовските схеми с пелетни котли присътва буфер, ладоматът е разделен на компоненти. Но това обикновено са обобщени схеми, в които присъства всичко - кръг бойлер, кръг подово, кръг радиатори и др. На практика не всичко се изпълнява. Буферен съд при пелетен котел би бил необходим, ако котелът е недобре оразмерен - по-голям или по-малък. Контрол на температурата на връщащата вода винаги е необходим, независимо какъв е котела (е, при пиролизния котел тази нужда е най-силна). Австрийците не ги вълнува цената на Ладомата (особено пък собствениците на Херц :) ), но на българина като му кажеш 700лв за помпа се озъбва. А пък за тези пари множеш да си направиш много по-интелигентен контрол на температа на връщащата вода с четирипътен вентил и контролер, като освен котела, ще се контролита и температурата в жилището. А за много по-малко пари 120-140лв) може да се сложи само един термостатичен трипътен вентил, който върши същата работа като Ладомата - всъщност в Ладомата има точно такъв. Колкото до евтината дървесина - аз мисля, че това е временно и нещата ще се затегнат много скоро. Най-малкото много скоро ще се светне някой, че от тази евтина дървесина могат да се правет евтини пелети, които да се продават скъпо в Италия, Гърция или другаде :wink: . И ко праим тогава с инвестицията за 15К?
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: