• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
vrangelov написа:
bobi65 написа:
...По този начин избягваме точката на топене на пепелта и размекването на пясъка (кварца) попаднал в пелетите които създават онази шлака която не може да се издуха от газопочистващите горелки защото въпреки че е пореста и крехка се задържа в главата и пречи на запалване .. разстройва следващото горене и променя изобщо горивният процес....
Здравей,

на предната страница ми се стори, че използваш топлината на комина, за да подгряваш предварително входящия въздух на горелката. Това не ти ли прави шлака и не охлажда ли много комина?
Шоп бе споделил идеята, която ми се струва отлична, но за сега негативите, които виждам са повече от позитивите.
Приветствам това, което си направил с ламбда сондата. То е равносилно на това да имаш газ-анализатор вкъщи.

Поздрави.
И аз оценявам високо поста на bobi65. Когато горелката се почиства с продухване оптималните резултати се получават при темп в горелката 1100-1150.
Когато обаче горелката е с як шнек и имаме механично почистване важи принципа на мечо пух. Всички знаете, че горят не твърдите вещества, а газовете отделяни от тях. Именно за да имаме пиролиза и високо КПД на горелката трябва максимално висока температура в зоната на горенето. Единият от начините за това е да вкарваме първичен, вторичен, третичен и т.н с максимално висока температура.

В този ред на мисли аз не виждам нито един минус от предварителното подгряване на въздуха от изходящите газове. Разбира се конденза трябва да се извежда и всичко да е от инокс.
rosso666 - специалист
Шопе обясни малко повече за принципа на работа на горелките при които се наблюдава първичен вторичен и така нататък въздуси
bobi65 - специалист
vrangelov написа:
bobi65 написа:
...По този начин избягваме точката на топене на пепелта и размекването на пясъка (кварца) попаднал в пелетите които създават онази шлака която не може да се издуха от газопочистващите горелки защото въпреки че е пореста и крехка се задържа в главата и пречи на запалване .. разстройва следващото горене и променя изобщо горивният процес....
Здравей,

на предната страница ми се стори, че използваш топлината на комина, за да подгряваш предварително входящия въздух на горелката. Това не ти ли прави шлака и не охлажда ли много комина?
Шоп бе споделил идеята, която ми се струва отлична, но за сега негативите, които виждам са повече от позитивите.
Приветствам това, което си направил с ламбда сондата. То е равносилно на това да имаш газ-анализатор вкъщи.

Поздрави.

Да, подгрявам въздуха с топлообменник . Температурата на този въздух се движи от 5-6 градуса в котелното помещение при старт и бързо стига до 15-20-21 градусав края на горивният процесс преди сигнал стоп.. Като възможен компромис съм избрал за средна точка 15 градуса.. така с лек недостик на кислород заради температурата на входящият въздух но пък с лек излишък от пориви на тягата на комина..( колкото и да съм го направил да има равномерна тяга) съм постигнал баланса.
Печалбата на енергия от подгретият въздух е огромна... първо е от температурата (добавена енергия) която вкарвам и не охлаждам горивната камера,, но по голяма е от подсушаването на въздуха... защото ако вкарваш влажен въздух то се отделя много енергия за да се изпари влагата ... Това е равносилно да гориш дърва който са съхнали малко примерно 10 м.. и другите да са съхнали 2 години.. Така че горейки пелети койта са примерно 4.7 кв. с влажен въздух ще извлечеш поне 20 процента по малко топлина.
Последна промяна от bobi65 на нед дек 13, 2015 8:17 am, променено общо 1 път.
шоп - майстор
rosso666 написа:
Шопе обясни малко повече за принципа на работа на горелките при които се наблюдава първичен вторичен и така нататък въздуси
Ами този въздух не се наблюдава ами се подава. Целтта е максимално ефективно изгаряне на пирогазовете. Колко е по-висока тем. на този въздух, толкова по-ефективен е горивният процес, защото нямаме охлаждане в зоната на горенето. bobi65 обясни какво огромно значение има и влажността на въздуха

Един евтин топплообменик може да се направи от две иноксови гофрета монтирани едно в друго.

Моята горелка има само първичен и вторичен въздух, но лесно може да се добави и допълнително обдухване. Принципа е като при бензиновите лампи. Горивото се подгрява предварително. Е, тук подгряваме въздуха.
Evgeniy - майстор
Нещо аз май не разбирам... как без охлаждащ кондензатор намаляваме влагата в подгретия въздух? Според мен това, че го топлим не означава, че става по-сух...
шоп - майстор
:? :? :?
май май влажността си е константа...замислих се

е, остава + от подгрятият въздух :-D
vrangelov - специалист
шоп написа:
...Моята горелка има само първичен и вторичен въздух, но лесно може да се добави и допълнително обдухване....

Здравей,

По мои наблюдения хубавите котли и горелки имат само първичен и вторичен въздух. Третичен и прочие въздух има тези, на които вторичния не може да се управлява качествено. Мисля, че ако някъде има третичен въздух това е по-скоро конструктивен недостатък. Мое мнение.

bobi65 написа:
Да подгрявам въздуха .. с толплообменник.. температурата на този въздух се движи от 5-6 градуса в котелното помещение при старт и бързо стига до 15-20-21 градусав края на горивният процесс преди сигнал стоп.. Като възможен компромис съм избрал за средна точка 15 градуса.. така с лек недостик на кислород заради температурата на входящият въздух но пък с лек излишък от пориви на тягата на комина..( колкото и да съм го направил да има равномерна тяга) съм постигнал баланса.
Печалбата на енергия от подгретият въздух е огромна... първо е от температурата която вкарвам ,, но по голяма е от подсушаването на въздуха... защото ако вкарваш влажен въздух то се отделя много енергия за да се изпари влагата ... Това е равносилно да гориш дърва който са съхнали малко примерно 10 м.. и другите да са съхнали 2 години.. Така че горейки пелети койта са примерно 4.7 кв. с влажен въздух ще извлечеш поне 20 процента по малко топлина.
Пробвал ли си с лек излишък на кислород?
Мисля, че ще получиш по-задоволителни резултиати.

Поздрави.
rosso666 - специалист
Добре де хора моля обвснете значението ма първичен и вторичен въздух.единственото коетл прочетох е че има правотокови и вихрови горелкк.втория тип са за големи индустриални мощности.но нищо за вторичен и прочие.така като не разбирам нещо и ме мй дава мира.а у не мога да намеря инфо
шоп - майстор
rosso666, ще ти дам за пример един обикновен котел.
В долната час има вратичка за въздух. Това е първичният. В горната част ( обикновенно на вратичката за зареждане) има отвор за въздух, който обикновено е с въртящ се шибър и през който дори можеш да наблюдаваш горенето. Това е вторичният. Той е много по-малко като обем спрямо първичният и не е задължителен при котлите.

Примера с котлите се повтаря и при горелките. Само, че там ефекта е по-голям. Просто се подава кислород за доизгаряне на образувалите се пирогазове от горивото и първичният въздух.
Evgeniy - майстор
В това ръководство на страница 20 има и картинки и обяснения
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: