vrangelov написа:И аз оценявам високо поста на bobi65. Когато горелката се почиства с продухване оптималните резултати се получават при темп в горелката 1100-1150.bobi65 написа:...По този начин избягваме точката на топене на пепелта и размекването на пясъка (кварца) попаднал в пелетите които създават онази шлака която не може да се издуха от газопочистващите горелки защото въпреки че е пореста и крехка се задържа в главата и пречи на запалване .. разстройва следващото горене и променя изобщо горивният процес....Здравей,
на предната страница ми се стори, че използваш топлината на комина, за да подгряваш предварително входящия въздух на горелката. Това не ти ли прави шлака и не охлажда ли много комина?
Шоп бе споделил идеята, която ми се струва отлична, но за сега негативите, които виждам са повече от позитивите.
Приветствам това, което си направил с ламбда сондата. То е равносилно на това да имаш газ-анализатор вкъщи.
Поздрави.
Когато обаче горелката е с як шнек и имаме механично почистване важи принципа на мечо пух. Всички знаете, че горят не твърдите вещества, а газовете отделяни от тях. Именно за да имаме пиролиза и високо КПД на горелката трябва максимално висока температура в зоната на горенето. Единият от начините за това е да вкарваме първичен, вторичен, третичен и т.н с максимално висока температура.
В този ред на мисли аз не виждам нито един минус от предварителното подгряване на въздуха от изходящите газове. Разбира се конденза трябва да се извежда и всичко да е от инокс.