• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
НЕ , няма такова нещо . По голяма помпа по голям дебит-скорост на водата в тръбите - делта Те се регулира 5 градуса , 45 входяща и 40 изходяща .При това положение няма да има по студени повърхности на пода и нее нужна по висока температура . Цели стадиони се топлят :wink: .
Малкия - специалист
дорбе де хубаво четете наредбата , обаче той не си прави помещението по нея :| , общо взето при него според мен ще е на проби докато достигне това което желая

а това не е така , по голяма помпа по голям дебит , помпи има всякакви , но това като твърдение не е вярно, не е задължително " по голямата " помпа да дава по голям дебит

сигурно в началото ще върви на пръсти :lol:
filmatoplo - майстор
Голяма помпа -образно казвам - човека не е спец, ясно е че на место ще се вземе решение от такъв . Пък ти не се слушаш какво пишеш - как ще върви на пръсти при температура на водата 45 гр и на пода 28 градуса :lol: - ама вие не знаете май как се прави такава инсталация :lol: . Като чуете водно подово си мислите че става дума само за навиване на тръби по пода , ами къде остава как и по колко, изолации и делатационни линии ,дебит на помпи , смесителна група осигуряваща 45 гр вода , баланс и темп регулиране на кръгове ,правилно обезвъздушаване . :wink:Сложете помпа 25-4 и накарайте подовото да работи в диапазон делта -Те 5 градуса да видим .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
...
Сложете помпа 25-4 и накарайте подовото да работи в диапазон делта -Те 5 градуса да видим .
При сбъркана серпентина, каквато е в случая на Cecy, ще е трудно да се постигне dT 5 градуса :idea:
vpa - специалист
Може да се получи с една алфичка която се грижи само за това.
Cecy - специалист
Поуспокоих се малко, че си представях едно къртене на замазки, фибрани, тръби.... всичко на боклука.
Трябва помпа с по-голям дебит. Само кажете каква, взимам я веднага. А за това, че ще усещам разликите над вход и изход не е болка за умиране, като знам как геройски си я навъртях без да знам какво правя....
Имам още една стая - общо два кръга - единия си го спретнах с 120м както ви казах, другия ще го полагам сега. Кажете колко метра през какво разстояние?Стаята е 23кв.м - пак фибран, покрай стените стериопор. Видях на няколко места, че се препоръчва за по-големи помещения по два кръга.В моя случай важи ли?
Решил съм другото помещение да го направя по всички правила. Наистина имам желание да разбера как се постига най-висока ефективност при тази инсталация(четох ви постовете за Термопомпите , много ме запалихте, но това по-нататък).
Може ли някой да ми обясни какво означава "Делта-Те 5 градуса" и как се изчислява?
P.S Момчета благодаря за бързата реакция.
Последна промяна от Cecy на пет май 22, 2009 5:04 pm, променено общо 1 път.
Cecy - специалист
vpa написа:
Може да се получи с една алфичка която се грижи само за това.
И сега ако някой ми каже какво е това Една Алфичка..... :)
Звучи ми като нещо което ще ми повиши ефективността и ще ми поправи грешката... Познах ли?
fbr - майстор
Cecy написа:
Може ли някой да ми обясни какво означава "Делта-Те 5 градуса" и как се изчислява?
.
Разликата в температурите на входящата в кръга и изходящата от нея вода.
filmatoplo - майстор
Помпa Grundfos Alfa Която сама си регулира дебита и скороста .Другата стая направи на най малко 2 кръга - навивай тръбите на така наречения -охлюв , от края към средата се навива като пропускаш место в което ще се върне тръбата след като стигне средата на кръга - така се редува топла студена тръба . Покрай външни стени стъпка 10 см около 50 см ширина навътре овиличи на стъпка 15 см - над фибрана имаш ли метална скара в замазката има ли фибри или пластификатор за целта.
Cecy - специалист
filmatoplo написа:
Помпa Grundfos Alfa Която сама си регулира дебита и скороста .Другата стая направи на най малко 2 кръга - навивай тръбите на така наречения -охлюв , от края към средата се навива като пропускаш место в което ще се върне тръбата след като стигне средата на кръга - така се редува топла студена тръба . Покрай външни стени стъпка 10 см около 50 см ширина навътре овиличи на стъпка 15 см - над фибрана имаш ли метална скара в замазката има ли фибри или пластификатор за целта.
ОК, щом трябва на 2 кръга - на 2 кръга...Колко метра не трябва да надвишавам на кръг?
Нямам метална скара над фибрана. Тръбите ги захващам за фибрана с едни пластмасови скоби. Задължителна ли е тази метална скара, ако трябва да слагам.
В замазката не смятах да слагам подобрители, само пясък и цимент.Ако е необходимо,кажи какви подобрители да сложа.Четох за някакви фибри из форума,но не ми стана ясно точно каква им е марката и от къде се купуват
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: