• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
yakinceto написа:
Здравейте!Да ви попитам ще си купувам NES слънчев колектор Standart 1,66m - 337лв.Достатъчен ли ще е за затопляне на 80л. бойлер - за летния период ?
Зависи от изработката на инсталацията.
Ако бойлера е близо ще е предостатъчен.
yakinceto - специалист
10 м. полипропиленови тръби в едната посока ?
2v6 - майстор
yakinceto написа:
10 м. полипропиленови тръби в едната посока ?
Пак ще работи, но заради топлинните загуби по тръбите ще загрява по-бавно и до по-ниска температура.
Каква изолация за тръбите предвиждаш?
filmatoplo - майстор
Izogomaterm , Aeroflex двете изолации са добри от черната , вземи по 13 най малко.
yakinceto - специалист
Tubex ,вече ги сложихме ,но не е проблем да сложим отгоре други ,нали?Днес монтирах инсталацията до 21.00 и вече пия ракия не зная крайния резултат.Утре ще видя за какво става на въпрос ,като топлина и др. подробности ще снимам и покажа.Вече обичам слънцето. :supz:
yakinceto - специалист
и да попитам защото съм на Вие с тези работи какво е
filmatoplo:вземи по 13 най малко: диаметър ли е това ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Дебелина на изолацията :wink:
yakinceto - специалист
Благодарско .А за разликата в датчиците м/у колектора и бойлера мнения ,при мен е 7 градуса ................засега.
2v6 - майстор
yakinceto написа:
Благодарско .А за разликата в датчиците м/у колектора и бойлера мнения ,при мен е 7 градуса ................засега.
А задавал ли си си въпроса "Каква е температурата на бойлера?" :?:
Температурата на какво мериш и има ли смисъл от това :?:

За разликата м/у датчиците е важно да изключват помпата максимално точно. Ако изключва по-рано - използваш колектора по-малко, съответно по-малко пари спестяваш. Ако изключва по-късно, по-лошо - колектора ще охлажда бойлера, губи се топлина, харчи се ток...

Та разликата между какво и какво ти е 7 градуса :?:
filmatoplo - майстор
По този въпрос може 100 страници да се испишат и пак да не се стигне до правилен отговор или еднозначен . Щом аз го казвам дето ставам и лягам с тези неща - от 5 до 7 градуса дефиринциална разлика е при моите системи баланса (също зиме и лете не е грешно се правят корекции на разликата).С по скъп диферинциален термостат е по добре ,има такива с 3 датчика - един за панела и два за бойлера поставени съответно да мери температурата в него горе и доло .Много важно е датчиците да са на места с добър топлинен контакт вкарани в бронзови или медни гилзи потопени в течността на панела и бойлера .И колко др фактори има които влияят на системата - например имам две системи напълно еднакви на един покрив , различават се само по това че едната има 6 метра повече тръби . Двата термостата са един до друг в таблото и ги наблюдавам -дават с 1-2 градуса разлика .
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Почнах и аз слънчевия колектор ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: