• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Драскам тука схеми вече час , зимата при слабо слънце тока не може дасе илиминира - не може да чакаме 8 часа слънцето да загрее бойлера на 35-40 градуса че от там нататък да поеме тока .То хубаво ама кога , и това с 1 балон не може да стане иска 2 скачени .Иначе както е така просто слънцето трябва да е над 55-60 градуса да надбори нагревателя. С помпата - когато слънцето е по слабо и даде сигнал контролера за включване на нагреватела той се включва но сигнала минава през термостат който е ниско долу на балона нагласен на 55-60 гр , в паралел от нагревателя тръгва фаза за помпата която минава през втори термостат който седи на входа на студената вода нагласен на 12-15 гр .Та в покой нагревателя работи , работи и помпата - така докато балона се зареди с вода 55-60 гр , но ако по време на зареждането се консумира вода -тръбата на вход студена щесе вледени до 12-15 гр и само помпата ще спре а нагревателя продължава .Термостата на студената ще се нагласи така че до 5-10 литра да не спира помпата или ако спре да е за крадко. След спиране на консумацията студената тръба ще започне леко да се загрява от самотек над тези 12-15 гр и помпата пак ще се включи .Ако пък пече слънце целия горен цирк няма да работи до залез.Ако греша поправка. :wink:
cefy - специалист
filmatoplo написа:
Драскам тука схеми вече час , зимата при слабо слънце тока не може дасе илиминира - не може да чакаме 8 часа слънцето да загрее бойлера на 35-40 градуса че от там нататък да поеме тока .То хубаво ама кога , и това с 1 балон не може да стане иска 2 скачени .Иначе както е така просто слънцето трябва да е над 55-60 градуса да надбори нагревателя. С помпата - когато слънцето е по слабо и даде сигнал контролера за включване на нагреватела той се включва но сигнала минава през термостат който е ниско долу на балона нагласен на 55-60 гр , в паралел от нагревателя тръгва фаза за помпата която минава през втори термостат който седи на входа на студената вода нагласен на 12-15 гр .Та в покой нагревателя работи , работи и помпата - така докато балона се зареди с вода 55-60 гр , но ако по време на зареждането се консумира вода -тръбата на вход студена щесе вледени до 12-15 гр и само помпата ще спре а нагревателя продължава .Термостата на студената ще се нагласи така че до 5-10 литра да не спира помпата или ако спре да е за крадко. След спиране на консумацията студената тръба ще започне леко да се загрява от самотек над тези 12-15 гр и помпата пак ще се включи .Ако пък пече слънце целия горен цирк няма да работи до залез.Ако греша поправка. :wink:
Е мнооооооого ми е сложно така обяснено!Разбрах принципно, но не мога да си го обясня. Аз като лаик мисля така:
1. Включвам ръчно нагревателя(така или иначе аз сега не ползвам автоматиката за включване по часове).
2. С включването на нагревателя се включва и помпата която "омешва" (извинете за израза) топлата и студената вода до загряване на цялото количество вода в балона до бленуваните 55-60 градуса (реални).
3. След като загрее помпата и нагревателя изключват.
4. Като ми свърши водата - процедурата по 1-3
Не знам какво ще се случи:
1. Ако има консумация по време на греенето, би трябвало да няма проблем, защото датчика ще отчита пак реална температура или не е така?!
2. Как ще се отрази това ако се явило слънце по време на греенето - ще се изключат нагревателя и помпата когато кръга достигне 55 грд, или ще върти другата помпа на сл. колектор, докато не я охлади до разликата между балона и колектора????
:?
filmatoplo - майстор
До 1-3 си прав + моета екстра за исключване на смесителната помпа когато има консумация и оставане само на нагреватела - това цялото на автоматичен режим ако има слънсе по силно от нагревателя се включва помпата на сънцето и автоматично се изключват нагреватела и смес помпа . :wink:
Чаро - Акълия
Тва значи, че ако нагревателя изключва на 60гр, слънцето ще топли напролет. :-D Сега само ще напомня за себе си с някое превъртане в най-слънчевите дни.
cefy - специалист
filmatoplo написа:
До 1-3 си прав + моета екстра за исключване на смесителната помпа когато има консумация и оставане само на нагреватела - това цялото на автоматичен режим ако има слънсе по силно от нагревателя се включва помпата на сънцето и автоматично се изключват нагреватела и смес помпа . :wink:
Бравус!!!Може би това е решението!Сега да намеря и кой да свърши и ще споделя резултатите!
Екстрата си е екстра!Склонен съм обаче и да не я правя, ако е свързана с увеличени сложности, които биха довели до допълнителни грандиозни реформи по системата!

Благодаря горещо!Ще ви информирам за по-нататъшното развитие!
А ако някой има някакви съмнения - да сподели!
filmatoplo - майстор
Да напрактика е така 35-40 гр вода не върши работа с 1 балон в случая - Чефи си казва че е минал на ток и пак не фела работата камоли да се мъчи на слънце под Витоша или там която планина е .Ако му се чака до 4-5 следобед та белким слънцето е загряло бойлера до 40 гр и после тока да дозареди - но това кой ще го дири.
cefy - специалист
Чаро написа:
Тва значи, че ако нагревателя изключва на 60гр, слънцето ще топли напролет. :-D Сега само ще напомня за себе си с някое превъртане в най-слънчевите дни.
:? Ако нагревателя и смес. помпа се включват само ръчно, това значи ли че когато не работят, слънчевия кръг няма да функционира нормално?
Все пак става въпрос за примерно един час в който нагревателя и смес. помпа работят и при достигане на желаната Т и изключване, цялата система ще си е в първоначалното положение?
Чаро - Акълия
Филма, Едно е да топлиш вода от 3-4гр до 60, съвсем друго от 20- 30-40 до 60, нали? Да смятам ли? :-D
Какъв е смисъла от слънчевите панели тогава? Само за лято ли?
Да дам 5-7к лв за да спестя 30лв на месец 8месеца в годината?:irre3: Да смятам ли и тук? :-D
То по тая логика обикновен бойлер за 160лв върши (доказан с години) работа за зимата. По-просто и по-евтино от цялата галимация на системата :-D а лятос си минава на слънце...
Ч/Цефи
Това, че работят помпата и нагревателя няма никакво отношение към слънчевата система. Тя включва само тогава, когато отчете по-висока Т в сл. колектор, отколкото в бойлера. Ако в бойлера е 60, в панела трябва да стане 60+ДТ (ДТ диференциална разлика- настройва се от контролера)
filmatoplo - майстор
Ръчно или автоматично - щом водата в бойлера е по висока от слънцето -слънчевата няма да сработи.Чаро и аз това казвам но по меко и със заобикалки. :)
Чаро - Акълия
filmatoplo написа:
Ръчно или автоматично - щом водата в бойлера е по висока от слънцето -слънчевата няма да сработи.
Тва имам предвид. А е грехота да се дават луди пари за нещо, което дефакто не се ползва пълноценно. Та за мен рециркулацията не е решение.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Въпрос за загуба на топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: