• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Тани написа:
Обикновено тези неща не се смятат за ден , а за период от поне 10 години! Ако е само дали ще тръгне може да се подкара системата и с градински маркуч! През лятото и черен бидон върши работа , но какво става през зимата? Не е чак толкова просто . колкото изглежда на пръв поглед. Определено в дългосрочен план в повечето случаи е добре да се избере по-скъпото решение!
+99999

Тани така като гледам май няма нужда да се потим да обясняваме... то каквото човек си науми после не можеш друго да му кажеш... все едно на стената говориш
kuuuuuul - майстор
syncho написа:
Тани написа:
Обикновено тези неща не се смятат за ден , а за период от поне 10 години! Ако е само дали ще тръгне може да се подкара системата и с градински маркуч! През лятото и черен бидон върши работа , но какво става през зимата? Не е чак толкова просто . колкото изглежда на пръв поглед. Определено в дългосрочен план в повечето случаи е добре да се избере по-скъпото решение!
+99999

Тани така като гледам май няма нужда да се потим да обясняваме... то каквото човек си науми после не можеш друго да му кажеш... все едно на стената говориш
С такива обяснения трудно ще убедите някой който има минимален опит с колектори."Скъпото е по хубаво" е много относителна работа,а за България изобщо не е валидно/мое убеждение/.С комшията заедно сложихме колекторите,неговите селективни 4,4м2 повече от два пъти по скъпи от моите обикновени 3,6м2 и двамата сме с еднакви бойлери /150+80л/ и за голяма моя изненада няма съществена разлика в темпер. на двете с-ми.Сравнявах и с тези въртящите се колектори "Фокус-42" същата работа.А за зимата,още не съм видял колектор който може да поддържа 40гр. без слънце,а със слънце и моите вършат работа.Също така принципа на действие на колекторите е нещо съвсем елементарно и трудно може да се направят някакви революционни подобрения,така че не могат да се сравняват с телевизори,компютри или други високо технологични неща които се променят постоянно. :partyman:
syncho - майстор
kuuul извинявай, но това ми единствения пост от този тип, просто защото толкова много съм писал с обяснения и вече до малко ми идва в повече, когато дойде поредния и каже нещо от сорта на "заеби тва слънчевите колектори са т@*§к работа. Цял живот ще си им роб и никога няма да ти се избият". Кажи ми после какъв стимул ще имам тоя човек да му обясниш нещо?
Mapek - специалист
Не мога да потисна възмещението си. Все по-често у мен изниква асоциацията, че мотото на храма ни - форум е: "Не прави нищо сам, послушай търговците!"?
syncho - майстор
Странно защо все гледате едната страна. Когато ви помагаме, никой нищо не казва, когато кажем нещо на някой за негово добре, което не му изнася веднага ставаме "търговците", които да пребием с дървен кол, много чесън и накрая за всеки случай да ги застреляме със сребърен куршум. Както се казва, ако разчитаме на "храма ни форум" да се изхранваме до сега гладни да сме умрели. Просто ми е дошло до гуша да идват хора при мен в офиса или по телефона и да ми говорят разни абсолютни безсмислици, които били прочели някъде в някой форум, където някой всезнайко е решил да си развихри фантазията на няколко ракии.

Реших, че е добре да дам някои полезни съвети на тези хора. Вместо това изведнъж се превръщаме всичките в някакви изчадия, на които единствената цел е печалбата...

Като гледам и други колеги като Лазар, филматопло, Тани и други правят същото даже с много по-голям плам и желание от мен. Понякога, мисля че говоря и от тяхно име, такива коментари ни убиват желанието да помагаме на който и да е.
filmatoplo - майстор
Аз да се похваля -от форума нямам нито 1 клиент :)
Последна промяна от filmatoplo на съб сеп 03, 2011 10:16 pm, променено общо 2 пъти.
syncho - майстор
filmatoplo написа:
Аз да се похваля -от форума нямам нито 1 клиент :) .
мхм... същата работа и тук
kuuuuuul - майстор
filmatoplo написа:
Аз да се похваля -от форума нямам нито 1 клиент :) .
Ама приятели със сигурност си спечелил :partyman:
filmatoplo - майстор
Остъй остъй -ти си знаеш Куллле . :? Да приятели има тука :prayer: .
buritoo - напреднал
С двете ръце за точните проекти и точните материали, за по-големи системи задължително помпени групи (точния дебит при ниски темп на бойлера топлообмена е уникален). Идеята на по-скъпите и по-добри колектори е по-голямо КПД на единица площ. Последната система беше 500 л бойлер с 45 бр. вакумни тръби, тръбен път около 50 м., помпена група, смесител на изхода от БГВ и др. Резултата е 70-90 градуса. Другия факт беше, че по време на дъжд системата правеше по няколко включвания на час. Което едва ли може да се постигне с неселективни панели или самоделки със същите габарити. Има разлика между целогодишни системи и системи за 3-4 месеца годишно.
пп. Не искам да взимам ничия страна, просто коментирам.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: