• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Стига за покриване на линеийите разширения на водата, но не и за схемата на filpatoplo (за пълно поемане на антифриза в него). Изненадвам се, че твоят съд е издържал на налягането във ВиК мрежата. Те са направени за доста по-ниски налягания... Явно наистина при теб то е ниско. Все пак рискуваш с него. Виж на табелката му какво е максималното налягане при което може да работи. Няма да се изненадам ако е под 6 Bar (или още по-малко).
filmatoplo - майстор
Съда може да издържи ако е хидрофорен , но и там наляганията са препоръчителни до 6 бара и на студената вода да е свързването на съда. :wink: Но преди или едновременно със пълненето на съда ще сработи баланс-предпазния клапан на бойлера .Има и такива системи с монтиране на съд до бойлера , но последно време си монтираме редуцир вентили преди водомера на веика инсталацията и наляганията не са по големи от 6 бара .При нас е 8-10 бара налягането на водопровода зимата преди да почне курорта :wink: що поразии прави това налягане ако не го узаптиш .
Тани - модератор
Е какво ме направихте мен :-D :-D :-D Аз мисля за легионелата , та няма да помисля за наляганията! Самия факт , че клапана пропуска означава , че налягането става над 8 атмосфери. Откакто сложих РС не е капнала и капка , което означава че вече не се достигат такива налягания , но все пак съм проверил налягането. Ето и черно на бяло в буквалния смисъл :-D Е малко съм поизлъгал за обема - не е бил 16 литра, но не е нарочно!

Никой не каза нищо за обезвъздушаването на бойлера? Трябва ли или не трябва да се обезвъздушава? Какви са плюсовете и минусите?

Прикачен файл

09042010319-1.jpg
09042010319-1.jpg (104.12 KиБ) Видяна 5784 пъти
naskov - майстор
Тани написа:
Никой не каза нищо за обезвъздушаването на бойлера? Трябва ли или не трябва да се обезвъздушава? Какви са плюсовете и минусите?
Двеста литровите бойлери на Сън Систем са два вида- битови и соларни. При битовите (серия ВВ) няма как да стане обезвъздушаването, понеже няма къде да се сложи обезвъздушителя. При другата серия SB в най високата точка на бойлера има отвор и там се слага обезвъздушител. Относно прокапването на италианския ПК на бойлера (при незагрят бойлер и налягане под 8бара във водопроводната мрежа) ще ти кажа от опит, че това е масово явление-монтирам много от тези бойлери. Просто сменям клапана с български и проблема се решава за 5лв, вместо с РС за 45
Тани - модератор
Както писах по-горе бойлера е соларен и точно затова съм го обезвъздушил . Но като няма въздух в бойлера , къде отива водата , която при загряването си увеличава обема си? Докато не монтирам манометрите , няма да си правя експерименти с български кпапани. Всъщност за тези комбинираните клапани за битови бойлери ли говориш?

А тези италианските , мога ли да им вържа изхода към водопроводната мрежа преди възвратния клапан?
tsvetelincho - напреднал
Това с глупостите е малко грубичко...Сега на български:Като си всичко си си направил(запоил твърдо разни медни тръбички),като пълниш инсталацийката просто я напълни на 3 атм и си сложи предпазен клапан 6 атм + разширителен съд 11л.- това е.Успех!
naskov - майстор
Тани написа:
Както писах по-горе бойлера е соларен и точно затова съм го обезвъздушил . Но като няма въздух в бойлера , къде отива водата , която при загряването си увеличава обема си? Докато не монтирам манометрите , няма да си правя експерименти с български кпапани. Всъщност за тези комбинираните клапани за битови бойлери ли говориш?

А тези италианските , мога ли да им вържа изхода към водопроводната мрежа преди възвратния клапан?
Не бях запомнил, че бойлера е серия SB. Tази серия се продава само с предпазен клапан. Обратния клапан трябва да си го купиш ти. С този вид ПК съм нямал проблеми. Проблемите ми създават само комбининираните, които при Сън Систем са италиански. Последния ти въпрос не мога да го схвана, малко съм пийнал :-D . Аз лично ги монтирам на тройник
Тани - модератор
tsvetelincho написа:
Това с глупостите е малко грубичко...Сега на български:Като си всичко си си направил(запоил твърдо разни медни тръбички),като пълниш инсталацийката просто я напълни на 3 атм и си сложи предпазен клапан 6 атм + разширителен съд 11л.- това е.Успех!

Съжалявам ако е прозвучало грубо , но кажи ми какво ще стане с тази система , която си описал , ако
Тани написа:
Аз така и не разбрах какво точно предлага. Ако е да си сложа UPS , вместо да си оразмеря системата да се справя с прегрявания , то значи че не е прочел за предимствата на тази система. Какво ще стане ако тръгна на почивка за две седмици , а бойлера на сутринта още от предния ден е загрял до 90 градуса, а слънцето пече ли пече?
Още не си ми отговорил!

След това би ли ми разтълкувал това на български?
tsvetelincho написа:
Такаа...В духа на дискусията, за да не ти прегрява, трябва да е правилно оразмерена, ....
.... От само себе си се разбира,че разширителният съд при нормално изпълнена инсталация е безмислено да се оразмерява
Как така хем е правилно оразмерена системата пък хем не се оразмерява? И какво трябва да значи нормално изпълнена инсталация? Моята като не е с медни тръби както си писал - ненормална ли е? За пет колектора по 2,7 м2 и 50 м. тръбен път дали ще е достатъчен този 11 литров разширителен съд? Какво ще стане , ако бойлера загрее до 95 градуса , а слънцето има да пече още цял ден с пълна сила? Надявам се този път да отговориш конкретно на всеки зададен въпрос , а не да обобщаваш с някакви килишета като - Абе няма проблеми , няма да прегрее!
filmatoplo - майстор
Ако не е със медни тръби а със алуминиева вложка и спре тока и помпата престане да работи без юпиес -така хубаво ще гръмне горе , тръбата ще изфръкне от снадките и антифриза ще опръска керемидите. :-D
AntonBM - специалист
Разширителният ти съд е ОК. Продават го обаче с балон напомпен на 2,5 Bar. В това състояние, когато се монтира на бойлер – налягането смачква балона, докато се изравни налягането в него с това на ВиК мрежата. Т.е. реалният обем на балона намалява и съда вече на практика не е 18 литров а по малък – не ми се смята но най-вероятно е станал като 6-7 литров. Ако си напомпил балона преди да го натисне водата до 6 Bar, тогава обема му се е запазил. Сега е късно да го помпиш, защото ако сложиш манометър той ще отчете ВиК налягането – трябва да се изпусне това налягане преди да се помпи.
Не рискувай да свързваш предпазният клапан обратно във ВиК мрежата преди възвратният клапан. Не знам от кой вид ти е предпазният клапан, но най-вероятно е пружинен, като пружината отваря, когато налягането под нея е над настройката. Ако обаче го вържеш към ВиК мрежата ще има високо налягане и от другата страна и този клапан ще отвори, след като налягането стане по-високо от сумата на налягането във ВиК мрежата и налягането, на което той отваря – т.е. някъде към 13-14 Bar.
Не е грешно да се слага разширителен съд на бойлер! Просто ние се изхитряваме и не слагаме като се разчита на въздуха, който се събира в него и предпазният клапан. Този въздух трудно се маха без автоматичен обезвъздушител. Дори и да обезвъздушиш бойлера с времето пак се събира.
Filmatoplo е прав – виждал съм пръснати тръби на слънчева инсталация със затворен разширителен съд. С отворен обаче не съм – там нещата са много по-прости... Няма как да тръгне пара по тръбите...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Слънчева инсталация със защита от прегряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: