• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
С 5 колектора по 2,15 m – ще получиш по 4° загряване на ден през Април и Октомври – през нощта изстиват по 2°С, така че ще хванеш тези месеци, като средната температура на водата тогава ще е към 22°С. През Юли ще се загрява със 7°С на ден и на колко ще се получи баланса не съм смятал, но няма да е под 30°С! Предполагам, че ще е някъде към 34-36°, но не ми се смята... зависи най-много от средната относителна влажност на въздуха.
За цени питай тези: http://www.g-force.bg/node/3 - има телефони и т.н. Мисля че трябва да са някъде между 250-350 лв., но може да греша.
filmatoplo - майстор
Досега ги купувам от Термоикономик пластинчатите топлообменници немски .Тези дето ползвам са ВП 1-20 и ВП 1-30 и са колкото консервена кутийка Ропотамо .Струват около 230-350 лв .Има и от тия тръбните точно за басейн 620 лв започват 13 клв и нагоре .
kabel96 - специалист
За 40 кубика да ги затоплиш от 20 до 27 градуса са ти необходими окло 320 киловата.Сметни си колекторите по около 0,7-0,8 киловата на квадрат и ще разбереш за колко ще го затоплиш.После имай предвид нощни загуби и тн и ще си наясно с положението.Айде успех.
filmatoplo - майстор
Щом при теб се получава значи и при мен ще се получи .Точната сметка е много трудна - нещо като танго се получава 2 напред 1 назат . :) панелите ми имат почти 12 квадрата и мощността им е със сигурност 12-15 киловата.Каквото и да е, с панелите е повече от нищо -аз залагам че ефекта ще бъде поразителен .Всеки ден 1000 литра вода на 60 гр ще се изливат във 45 кубика 22 -25гр вода .
AntonBM - специалист
По-поразителен ще е! КПД-то на слънчевите колектори е по-висок, когато работят при по-ниска температура. Те няма да се мъчат да правят 60°С и за това ще работят при КПД с 15 до 20% по-голямо от това, ако топлеха бойлер. За това и няма нужда да чакаш термостата да измери 40°С в колекторите, за да включи системата. Може и на по-ниска температура. Точната стойност, при която те ще дават най-добър ефект зависи от външната температура и температурата на басейна и не е еднаква всеки месец. Практиката ще покаже как е най-добре за вашият случай.
kabel96 - специалист
Я дайте да обменим опит как настройвате дебита през колекторите.По максимална разлика по препъръчителен дебит през панелите и тн.
filmatoplo - майстор
Аз дебита през колекторите го смятам 40 литра на час на квадрат , 10 панела по 2 квадрата са 20 квадрата по 40 литра са 800 литра на час делено на 60 да се получи дебита в литри на минута - към 13 литра в минута трябва да ти показва дебитомера.За целта си го смяташ предварително и такава помпа слагаш с такъв дебитомер .Дебита нагласяш със скоростите на помпата и със сферичен кран преди нея. :wink:За налягането в системата и предварителното налягане в мембранния съд -кажете вие че после да ви почна аз :wink: След час съм на рожден ден .На 23 празнувах 1 година на сина -ама как и къде да се пофаля -даса живи и здрави и вашите :partyman: .
filmatoplo - майстор
Какво стана нали щяхме да обменяме опит :)Имам едно претеснение , примерно детския басейн е със 20-30 санта по високо от главния и прелива само когато главната помпа работи .Съмняваме помпа 2 ако е циркулационна и не работи главната дали ще може да накара детския да прелива във главния басейн .Според мен ако има въздушна бариера тоест е прекъснат водния път -няма да има циркулация .Има ли такова нещо .
AntonBM - специалист
Нали помпа 2 вкарва вода в този басейн. Тя в крайна сметка ще прелее. Много по-бавно, от колкото ако работи главната помпа, но ще прелее. Това, което ще излезе е най-топлата вода и тя ще отиде в главния басейн. Слабата циркулация не трябва да те притеснява, защото когато има хора в басейна – главната помпа трябва да е включена. Тя ще разбърка всичко.
Относно дебита на циркулация през колекторите, има голяма свобода в определяне на дебита през тези съоръжения. По принцип дебита за повечето съоръжения се определя от топлинната мощност. За слънчевите колектори това не е задължително – при тях водещо е желаната температурната разлика между тяхната средна температура и температурата на бойлера (басейна). При намаляване на дебита се увеличава тази разлика и е възможно да се постигат по-високи температури на бойлера, но спада КПД-то на колекторите. С висок дебит разликата в температурите спада и се повишава КПД-то, но става по-трудно автоматичното регулиране. Няма универсална формула за определяне на дебита – за всяка инсталация се избират оптимални условия. Аз лично определям дебита на помпата при ΔТ=10-15° на топлоносителя, а помпата ми го осигурява на 2-ра скорост. 3-та скорост я оставям за резерв. Оразмерявам хидравличните изчисления при максимална топлинна мощност на колекторите. Тогава при ΔТ=15° се получава дебит през 1 квадратен метър площ към 40 литра на час или към 80 на колектор. Като гледам и при Filmatoplo се получават същите стойности.
filmatoplo - майстор
Поумувах го това топлене и се оказва че трябва да се мисли за разтоварване на енергия след зареждане на басейна до 28-30 градуса и във зимните месеци когато басейна е празен и недействащ.Освен топлообменника за топлене на басейна ще сложа и още един за БГВ то и чрез трипътен вентил ще разпределям потока ту към басейна , ту към бойлерите. Понеже не се сещам за готово управление ще си го направя сам , има два варианта за контрол на трипътния вентил -със задвижка или ръчно .При всички случаи няма електроника която да познава лято зима :wink: или кога басейна е полупразен .Веднъж сезонно ще се превключва на лято или зима-ръчно. :) Топлообменника който ще се слага за басейна е 40 киловата но при 80 градуса на първичния кръг тоест от панелите -тези градуси аз нняма да ги постигна с 5 панела тъкмо мощността ще падне наполувина .Имам уговорка при работа на инсталацията в зависимост от показателите да добавя още панели .Месец ме дели от пуска.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: