• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
по радиото слушах преди време, че условията за гаранцията са описани в инструкцията за експлоатация. гаранцията важи при монтаж от квалифициран специалист. каквото и да значи това.
за стъклата на камините не се дава гаранция, тъй като е доказано че се чупят САМО при удар за което търговеца не носи вина.
гаранцията може да приеме евентуални дефекти по чугуненото тяло, но не дължащи се на неправилна експлоатация. например рески температурни колебания- заливане с вода и други подобни. в общи линии това е. ако има нещо допълнете :)
мисля че няма да имаш проблем конкретно с тези неща за които производителя дава гаранция. поне при френските камери които не са на цена под 499лв. макар че и те имат гаранция. ;)
Мунчо - специалист
Стефко написа:
BARD написа:
Колко години гаранция даваш на тази горивна камера и къде става подръжката в случай че се спука например страничният чугунен панел, от къде може да се намери нов за да се подмени ?
Бе ли отговорил на тези въпроси г-н Бриколаж.

За мен е интересен друг момент. Идва майстора, предлага някакъв модел камина, клиента се съгласява. Камината се изгражда, клиента плаща. Кой дава гаранция за камината/не за изграждането и/ - производителя, или майстора? Колко време е гаранцията? И какви са условията за нормална експлоатация, за да не стане беля? Защото предполагам, че майстора винаги ще намери ненормални условия на експлоатация. В какво се състои гаранцията при повреда? Едва ли майстора ще монтира нова камина за негова сметка. Или гаранцията важи само до плащането по изграждането?

Задавам тия въпроси, защото съм сърбал попарата на прехвалени майстори. Плочките му паднаха 10 дни след плащането. Има снимки във форума на тоя майстор. И повече не мога да го открия, за да си отстрани гаранционно проблема.

Извинявам се, ако някой се засяга предварително. Нека бъдещето ме опровергае.
Гаранцията се поема от производителя, респективно неговият представител. Говорим за горивната камера! За останалото гаранцията се поема от фирмата/майстора, извършили монтажа. Гаранцията по повреди се състои в подмяна на дефектиралата част и/или подмяна на цялата горивна камера, ако се наложи. Условията за нормална експлоатация са в ощи линии едни и същи, като едно от важните условия е да не се гори иглолистна дървесина като основно гориво, а само за разпалване. Гаранция на стъклата не се предлага от нито една фирма в света! Майстори и майсторлък не коментирам, с тях е на късмет - стискаш палци да случиш на читав, защото в противен случай работата става дебела ...
Друг е въпроса, че има първоначални симптоми, по които човек безотказно може да различи майстор от "майстор" :yawinkle:
Стефко - специалист
Transporterr написа:
по радиото слушах преди време, че условията за гаранцията са описани в инструкцията за експлоатация. гаранцията важи при монтаж от квалифициран специалист. каквото и да значи това.
. ;)
По радиото какват какво ли не. :?

А как да разбера дали даден специалист е квалифициран? Трябва да ми покаже някаква тапия ли? И от къде трябва да е издадена тя? От камарата на строителите ли? Това е много важен момент. Защото всеки се пише на майстор - по всяка строителна специалност, не само за камини.
Стефко написа:
.. Защото всеки се пише на майстор - по всяка строителна специалност, не само за камини.
абсолютно си прав, от край време всеки плочкаджия или гипсаджия :wink: е полвин каминджия. някой дори два пъти :)
иначе на въпроса не мога да ти отговоря. :?
Мунчо - специалист
Transporterr написа:
за стъклата на камините не се дава гаранция, тъй като е доказано че се чупят САМО при удар за което търговеца не носи вина.
гаранцията може да приеме евентуални дефекти по чугуненото тяло, но не дължащи се на неправилна експлоатация. например рески температурни колебания- заливане с вода и други подобни. в общи линии това е. ако има нещо допълнете :)
мисля че няма да имаш проблем конкретно с тези неща за които производителя дава гаранция. поне при френските камери които не са на цена под 499лв. макар че и те имат гаранция. ;)
В общи линии е така. Квалифициран специалист значи човек, който има необходимата квалификация за монтаж на такива съоръжения :wink: Сериозните фирми производители го изискват и с право. Виждам съм всякакви безумия и експерименти, правени на гърба на клиенти. Няма да ставам обществен защитник, или противник на която и да е страна, но в повечето случаи клиентите сами си причиняват главоболия от такова естество. Да не се обиди някой, но това е факт - обикалят се фирми и майстори, като в повечето случаи водещия принцип при избор на изпълнител е цената. В 100% от случаите проблемите идват от неправилно вложени и неподходящи материали!

п.п. Гледам, че дискусията тръгна, радвам се :yawinkle:
BARD - специалист
Transporterr написа:
Стефко написа:
.. Защото всеки се пише на майстор - по всяка строителна специалност, не само за камини.
абсолютно си прав, от край време всеки плочкаджия или гипсаджия :wink: е полвин каминджия. някой дори два пъти :)
иначе на въпроса не мога да ти отговоря. :?
Така също и всички дето чукат букви по надгробни паметници и недоучени по цеховете" каменарчета" :yawinkle:
BARD - специалист
Стефане мисля че много добре знаеш как да провериш дали един майстор е квалифициран . :yawinkle:
Стефко - специалист
Знам. Но лаф да става. :lol:

Въпреки това, и мене ме изгъбаркаха. От моята наивност. Щото си мисля, че всички са като мен. Пукам се от яд, и втори път няма да го допусна.
Мунчо - специалист
Стефко написа:
А как да разбера дали даден специалист е квалифициран? Трябва да ми покаже някаква тапия ли? И от къде трябва да е издадена тя? От камарата на строителите ли? Това е много важен момент. Защото всеки се пише на майстор - по всяка строителна специалност, не само за камини.
Тапия майстор не прави :yawinkle: Ще Ви дам пример, как са решили проблема във Франция - Има един документ, който е в три части.
Част А - Попълват се данните на фирмата вносител/производител със съответния печат и подпис.
Част Б - Попълват се данните на фирмата/майстора, които извършват монтажа.
Част 3 - Подписва се от клиента, за това, че е запознат с условията на експлоатация и поддръжка.

Колкото до майсторлъка - прати ли Ви до Практикер или друг магазин за материали, бягайте далеч ... :yawinkle:
Стефко написа:
Знам. Но лаф да става. :lol:

Въпреки това, и мене ме изгъбаркаха..

аз пък съм чел, че най много се давели тези които знаят да плуват, а не тези които седят на брега.. :?
Мунчо написа:
Част А - Попълват се данните на фирмата вносител/производител със съответния печат и подпис.
Част Б - Попълват се данните на фирмата/майстора, които извършват монтажа.
Част 3 - Подписва се от клиента, за това, че е запознат с условията на експлоатация и поддръжка.
това звучи мъдро :2thumbs:
Мунчо написа:
Колкото до майсторлъка - прати ли Ви до Практикер или друг магазин за материали, бягайте далеч ... :yawinkle:
тая мисъл обаче не я фанах :?
Последна промяна от Transporterr на пон фев 06, 2012 6:58 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Камина, но каква ...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: