• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
начииии, викаш да отивам в стаичката за дърва и да почвам да копая.... хем може и някое заровено съкровище да открия :-D :-D :-D
Zoro5 - специалист
kuuuuuul написа:
Ей Zoro5 къде беше по рано да кажеш за този водомер сега е малко сложно да преправям инсталацията :-D Аз си мисля че най важно е колко лева на месец ще харчи ТП.
Ами къде бях- мислих! Мислих, мислих.... и стигнах до извода ,че без водомер работата е едно към гьотере. :-D
Никой не мери полезната мощност ,а после подсмърчат "ууу, студ бре". За съжаление ЗЗЕ-то още не са го отменили (ЗЗЕ= Закон за Запазване на Енергията). :wink:
Ама ти водомера си го нагласи все пак, преправянето рано или късно само ще си дойде (да не дава господ). :)
phoenix - специалист
само да кажа статистиката.
Понеже закачих контролен електромер от началото имам някаква приблизителна информация, какво е изконсумирал климатика.
За периода 01.12.2009 - 02.05.2010 има изконсумирани 3124 киловата.
Ако приемем средна стойност за дневна и нощна - 15 стотиники, то климатика е изгорил 468лв. ток. Което за тези 5 месеца за мен е супер. Ако бях купувал дърва, щях да дам най-малко 600лв. като в тази сума не броим мъкненето и цепенето, както и всичката хамалогия по чистене на пепел, пушеците и миризмите
п.с.
следават разни дребни усъвършенствания, за които ще пиша и покажа с картинки.
phoenix - специалист
такаааа сега да кажа и последното преди да разглобя лекинко системата.
засечена консумация за май месец: за 31 дена, общата сметка за ток е 43лв. Бойлера съм го топлил само с ТП.
zliabili - специалист
Здравейте,

Имам изградена парна инсталация (12kW) на етажа, която не ползвам отдавна (мн. солено излиза) и ми се ще да я преправя малко подобно на ТП на колегата Феникс. Става въпрос за етаж трети от къща 150 кв. с външна само на етажа (8см стереопор) изолация и вътрешна с вата и ГК на тавана и външните стени. Инсталацията е инсталирана по средата на етажа и е с 2 кръга, а идеята ми е да отоплявам само едната страна (около 70кв.), обаче радиаторите са алуминиеви (бях чел някъде, че им трябва пове4е темп за да са ефективни). Мин. година включвах духалки и заради изолациите консумацията на ток не беше голяма, но отоплявах само 2 стаи и все пак не си е работа с "КОП" единица.
Колко ще ми струва това преработване, ако си я правя сам (с чужди съвети) и има ли смисъл, или да се преориентирам към климатици, и без това за спалнята ми трябва за лятото.
Долу имам и сонда на не повече от 7м. и според мен не става за ТП вода-вода. Моля съдейстайте!!!

Прикачен файл

260620101348.jpg
260620101348.jpg (41.07 KиБ) Видяна 4809 пъти

Прикачен файл

230620101343.jpg
230620101343.jpg (52.83 KиБ) Видяна 4809 пъти
vanko68 - специалист
Обади ми се след няколко дни,че в момента съм на обект в Пловдив. Феникса сам си направи всичко,а аз му давах съвети по нета. Даже и не сме се виждали още...
Така че ти ще си по-лесен,все пак си в Сф...
zliabili - специалист
Когато можеш направо пиши. Стига този монтаж да не продължи до зимата.
Доста се рових из форума за отопление с ТП и вчера реших да изследвам сондата, която имам в двора: дебита е над 1.7 м3/ч (вадя водата с хидр. помпа 600W от тръба 1"1/4, а на изхода е 1"), температурата на водата е 13-14гр. (зимата може и да не е толкова).
Нещото, което ме притеснява и може да ме откаже от ТП са радиаторите.
Проверих ги в един сайт и темп. при която работят не е 40-55гр, а по-скоро вх.-90, изх.- 70, поне при тези градуси им дават каталожната мощност.
naskov - майстор
zliabili написа:
Проверих ги в един сайт и темп. при която работят не е 40-55гр, а по-скоро вх.-90, изх.- 70, поне при тези градуси им дават каталожната мощност.
Мощността на радиаторите може да се изчисли за всякакви температури. Например при 60/40 е наполувина спрямо 90/70.
filmatoplo - майстор
Вземи си вентилконвектори и после ще почерпиш за съвета :)
Чаро - Акълия
Термопомпа и радиатори е мъчна работа. На машината и трябва дебит, бързата циркулация прави разлика вход-изход 10-тина градуса, а при такава разлика ТП не работи оптимално. Става с буфер, но иска и пари...
С обикновена термопомпа, радиаторите имат около 1/3 от каталожната мощност. Има високотемпературни машини за случаи, като твоя, но цената им изобщо няма да ти хареса.
За сондажа- пусни конец с тежест- да измериш дълбочина.
Пусни поплавък с конец и мери статично и динамично ниво(при работеща помпа) .
Как е водата във вашия район?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: