• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikrum - специалист
Добре благодаря за съвета ,но какво става лятото като няма рециркулация между двата бойлера? По топлия соларен вкарва вода в по студения защото отоплението не работи.Това е близо до 2 ми вариант но без циркулация аз не виждам как ще стане ...бойлерите ще са един до друг...
Evgeniy - майстор
Ако свържеш двете серпентини последователно от първия към втория ще топлиш първия, а ако има излишна топлина, ще се прехвърля към втория, независимо от източника, ако има автоматично превключване с приоритет на солара.
Но аз не съм експерт...
nikrum - специалист
Ако няма рециркулация само соларният бойлер ще е топъл което е 120 л. А аз желая да имам 220 л. Топла вода .другите 100 няма как да ги стопля от солара ако няма рециркулация ...дори схемата по напред в тази тема показва точно тази конфигурация с рециркулация на помпа.Без рециркулация е 3 ми вариант с последователно свързани серпентини и избор според сезона на пелетен или соларен кръг в който да се включат
Последна промяна от Virtex на пон окт 29, 2018 9:34 am, променено общо 1 път.
Причина: долар->солар
Evgeniy - майстор
Извинявай, не бях допрочел правилно. Корегирах си мнението
nikrum - специалист
Мислим еднакво или това е 3 вариант от въпросът ми сякаш и мен ме влече ...той има и подвариант да се използва буфер без налягане вместо бойлер .в буфера една серпентина последователно на соларната и втора серпентина която проточно захранва студения вход на 120 л бойлер...
Andri01 - майстор
"Без рециркулация е 3 ми вариант с последователно свързани серпентини и избор според сезона на пелетен или соларен кръг в който да се включат"
Моите 2 бойлера имат възможност за паралено свързване към солара или към камината. Цялата ми инсталация е с един топлоносител - вода.
Работи си перфектно 7-ма година.
nikrum - специалист
Имаш предвид че серпентините са успоредно свързани зимата към котела а лятото към солара.Как балансираш потока през тях ?на кой бойлер е датчика от страна или ти имаш дт с 3 темп датчика?към ВиК мрежата бойлерите ти успоредно ли са свързани или последователно?
Последна промяна от Virtex на пон окт 29, 2018 9:34 am, променено общо 1 път.
Причина: долар->солар
nikrum - специалист
Извинявам се че моя телефон упорито сменя солар с долар...
Andri01 - майстор
ср окт 24, 2018 3:50 pmnikrum написа:
Имаш предвид че серпентините са успоредно свързани зимата към котела а лятото към долара.Как балансираш потока през тях ?на кой бойлер е датчика от страна или ти имаш дт с 3 темп датчика?към ВиК мрежата бойлерите ти успоредно ли са свързани или последователно?
Имам кранове и мога да ги свържа паралелно и към солара или към камината. Обикновено работят по отделно-както сега/ слънцето е по малко/. При работа на серпентините в паралел,се управляват от единия датчик / който си избера на упр. блок-имам монтиран допълнителен ключ./ Изходящата вода от бойлерите се превключва и тя с кранове. Всички кранове по системите ми са "автоматични"...аз съм им автоматиката :)
nikrum - специалист
Л.Ганев няма ли да даде съвет по моя проблем?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: