• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
catpat написа:
Каква ще е целта на потенциометъра?
с него регулираш с колко да се лъже климатика. вдигаш стойността докато си доволен от резултата :)

всичко е въпрос на центровка и зависи от настройките в момента и дали е слагано съпротивление след въздушния термистор.
naughty - специалист
piron45 написа:
naughty тази система би трябвало да работи добре с конвенционалка в он-оф режим.
Но при инверторния нещата са по различни защото щом наближи зададената температура той смъква оборотите и съответно температурата на входа на бойлера ще падне. Което автоматично означава, че ще започне да дърпа температура от бойлера и ще топли стаята :?
така е, ето ти го илюстриран проблема:
Изображение
piron45 написа:
Затова е по добре да е вързана системата на конвенционалка, но пък при тях проблема е че КОП-а им е по малък и възможностите при ниски температури. Компромисния вариант е може би инвертор в он-оф режим като температурата се задава от бойлера. Е няма да се ползват екстрите на инвертора, но пък имаш голям КОП / по малък разход на ток/ и топла вода.
при системите на Ванко така или иначе се работи в он/оф режим, тък като датчика е на топлообменника и там има инертност. климатика изпада под прага и изключва.

Топлината не се губи а влиза в стаите.
piron45 - майстор
Е моята система е само заимствана от Ванко, но без негово участие. Тоест той беше обещал да я направи, но после изчезна някъде и се оправях сам. Само че при мен имам само бойлер и вътрешно тяло на единия климатик.Другите стаи си имат самостоятелни климатици. При пробите като пускахме климатика системата тръгна и в двата режима, сега след месец като отида да живея в къщата ще започна с настройка на температурните режими на бойлера и на стаята. Със сигурност ще се наложи пипане тук там, защото ще слагам контролер който да управлява бойлера с климатика и соларния бойлер на покрива. Ще имам и допълнителни подгрявания и за двата бойлера когато се наложи в нощните часове . Предвиждам соларния бойлер да го ползвам до момента в който започне да има нужда от отопление на стаята, тогава ще мина на другия затоплян от климата. До вчера имах достатъчно гореща вода от соларния, ще видя днес при облачно време какво ще извади :?
catpat - специалист
Здравейте отново, въпрос към valto4377. Колега на какъв режим работи климатика и тръбите които отиват към вътрешното тяло ли са свързани като топлообменник?
lux_e_on - специалист
Звучи страхотно всичко което прочетох.Сега очаквам термопомпения котлон.Не се заяждам,ма всичките тези разправии за малко топла вода и малко икономии ми идват в плюс.Колегата засега имал Гореща вода от солара,ма като стане облачно ще има Хладка от климата.Колко голям бойлер ще е смислен с 50 градуса вода ,300 литра за двама човека,колко голяма ще да е термопомпата дето го грее? Похвално е че има хора дето мислят,знаят и могат,но крайния резултат дето бил най-важен нещо не е налице.Иначе дерзайте!!!
piron45 - майстор
Колега, може да не ти харесва, но аз съм доволен от системата. На мен ми стигат тези 50 градуса защото в банята се къпя, а не се щавя :lol: Ако ми трябва по топла вода си я дозагрявам с нагревателя. Цялата ми къща е на ток и с трите постоянно работещи климатика най голямата ми сметка зимата беше 138лв. Сега плащам 30-40лв. От 15 март съм на соларния бойлер.
Хайде със здраве.
fbr - майстор
Като се наредя на опашката за плащане на ток, сметки под 70 лева са рядкост, тук там по някой пенсионер. Как ги докарвате тия сметки, акъла ми не го побира.
piron45 - майстор
Е аз моите ги плащам по интернет, сигурно затова са по малки :lol:

Сериозно, прегледай си консуматорите и виж какво можеш да оптимизираш за да ти паднат сметките.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Термопомпен бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: