• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz1mak - специалист
catpat написа:
lz1mak написа:
catpat написа:
Готов е и моят колектор. Идеята е страхотна и лесно осъществима. Благодаря ви че ви има :prayer:
Колега, поздравления за труда, станало е екстра! Може ли малко инфо за черната боя, изглежда матова, каква марка е?
Черен мат в Практикер.

благодаря за инфото catpat, ще мина да погледна за боята
KnauFer - специалист
Хей ,Това работи :) .
Понеже ми беше интересно реших да го пробвам ... събрах около 50 кутийки и за 2 дена го сглобих.
Моя слънчев колектор е 1.50 х50 см. - малък ,но ефикасен :)
всичките кутийки съм ги рязал с макетен нож (за минутка,всяка)
после, вкарвам кутийка в кутийка - много лесно става ,и по този начин не се налага да се слага силикон по между им .Миенето не ми беше проблем ,понеже така като ги рязах ,лесно с гъба измих вътрешноста им ..
кюнците влизат в 2 "куфарчета" от гипскартон ..
вентилатора ми е доста слаб (12волтово от PC) ,по натам ще се смени с по добро -за повече дебит ..
при вход на въздуха 15 градуса ,изхода е 24 :)
Има още нещица който треа да се барнат ,след което ще кача снимки ...
lz1mak - специалист
KnauFer написа:
Понеже ми беше интересно реших да го пробвам ... събрах около 50 кутийки и за 2 дена го сглобих.
Моя слънчев колектор е 1.50 х50 см. - малък ,но ефикасен :)
всичките кутийки съм ги рязал с макетен нож (за минутка,всяка)
после, вкарвам кутийка в кутийка - много лесно става ,и по този начин не се налага да се слага силикон по между им .Миенето не ми беше проблем ,понеже така като ги рязах ,лесно с гъба измих вътрешноста им ..
кюнците влизат в 2 "куфарчета" от гипскартон ..
вентилатора ми е доста слаб (12волтово от PC) ,по натам ще се смени с по добро -за повече дебит ..
при вход на въздуха 15 градуса ,изхода е 24 :)
Има още нещица който треа да се барнат ,след което ще кача снимки ...
Поздрави от мен, радвам се за творението, очаквам снимки и още инфо за това как се държи в хладното време
2v6 - майстор
KnauFer написа:
...
А къде си го монтирал и за какво ще го ползваш?
KnauFer - специалист
На терасата имам около 7-8 часа слънце .в момента съм поставил "панела" на прозореца от вътрешна страна -само за тест .. А иначе ми остава да намеря стъкло и да го изкарам на терасата ,за целта съм подготвил готварско фолио което ще е закрепено зад кутийките ,и вата 5 см. която ще закрепено за фолиото ,а и 2 тръби (ест. от кутийки) по 3 метра за вход и изход .. остава ми да намеря термостат ,който при нагряване ще вкл. вентилатора ..
"за какво ще го ползваш? "
Интересно ми беше дали ще работи - от теста днес разбрах че бачка таз схема ,смятам да събера още кутийки за по добър резултат ,в момента са едва 60 бр. и в слънчево време да помага на климатика .. ;)
За новия панел ,ще сплескам леко кутийките за да попада повече слънце върху тях (не е пр. понеже както си ги режа - се сплескват много гот..без да се намачква-нагърчва метала)
Днес пръснах едната тръба от кутии в черен мат, а друга намазах с боя за печки "щъркел" слънцето ги огря и след като хванах едната и после другата ми се струва че намазаната с "щъркел" дава малко повече топло ... някой да е експериментирал ?!
tgv - специалист
Недостатъка на кутийките е че нагряваната повърхност е сравнително малко, докато останалата част разсейва топлина. Ако се заменят с алуминиева ламарина, ефекта ще е по-добър. Цената на лист алуминиева ламарина 2/1 м., с дебелина 0.4мм. е около 8лв. , а на 0,5мм. около 10лв. Парите за ламарината се спестяват, от парите за вложеният термоустойчив силикон, като, труда по разпробиване, миене, лепене и т.н. , не го броим. Всъщност, като се замисля, ламарината може да бъде медна, желязна, поцинкована, цинкова и т.н.
П.П. При естествена циркулация, ако на входа имаме около 25гр. на изхода се получават 80-90гр. че и повече. Разбира се че това важи при оптимално насочване, когато денят е ясен и слънчев.
2v6 - майстор
KnauFer написа:
На терасата имам около 7-8 часа слънце .в момента съм поставил "панела" на прозореца от вътрешна страна -само за тест .. А иначе ми остава да намеря стъкло и да го изкарам на терасата ,за целта съм подготвил готварско фолио което ще е закрепено зад кутийките ,и вата 5 см. която ще закрепено за фолиото ,а и 2 тръби (ест. от кутийки) по 3 метра за вход и изход .. остава ми да намеря термостат ,който при нагряване ще вкл. вентилатора ..
"за какво ще го ползваш? "
Интересно ми беше дали ще работи - от теста днес разбрах че бачка таз схема ,смятам да събера още кутийки за по добър резултат ,в момента са едва 60 бр. и в слънчево време да помага на климатика .. ;)
За новия панел ,ще сплескам леко кутийките за да попада повече слънце върху тях (не е пр. понеже както си ги режа - се сплескват много гот..без да се намачква-нагърчва метала)
Днес пръснах едната тръба от кутии в черен мат, а друга намазах с боя за печки "щъркел" слънцето ги огря и след като хванах едната и после другата ми се струва че намазаната с "щъркел" дава малко повече топло ... някой да е експериментирал ?!
Защо ще слагаш готварско фолио :? Кутийките не са ли наредени плътно?
При слънчево време налага ли се да ти работи климатика :?
tgv написа:
Недостатъка на кутийките е че нагряваната повърхност е сравнително малко, докато останалата част разсейва топлина. Ако се заменят с алуминиева ламарина, ефекта ще е по-добър. Цената на лист алуминиева ламарина 2/1 м., с дебелина 0.4мм. е около 8лв. , а на 0,5мм. около 10лв. Парите за ламарината се спестяват, от парите за вложеният термоустойчив силикон, като, труда по разпробиване, миене, лепене и т.н. , не го броим. Всъщност, като се замисля, ламарината може да бъде медна, желязна, поцинкована, цинкова и т.н.
П.П. При естествена циркулация, ако на входа имаме около 25гр. на изхода се получават 80-90гр. че и повече. Разбира се че това важи при оптимално насочване, когато денят е ясен и слънчев.
Каква част от кутийките според теб се нагряват и каква разсейва топлина :?:
Естествената циркулация по-принцип е слаба, това означава ниска мощност - на изхода и 100 градуса да има ако циркулацията е слаба ефекта клони към нула :!:
tgv - специалист
tgv написа:
Каква част от кутийките според теб се нагряват и каква разсейва топлина
2v6, ти по всяка вероятност се бъзикаш! За да мога да ти дам точен отговор, ще трябва да направя около 3500 изчисления, за всеки час от светлата част на деня. Но ако държиш на точните неща, мога да ти дам методиката по която сам да си свършиш работата. Все пак ще ти дам приблизителен отговор, за нагряваната повърхност на кутийките, в началото, средата и края на деня.
А той е: 10% - 40% - 10%. Изводите оставям на теб.
Относно алуминиевото фолио. Обикновенно АФ в термоизолациите се ползва като отражател на инфрачервена топлинна енергия.
П.П. Прилагам една програмка която е за PV-модули, но върши работа и за
сл. колектори. http://hotelskalka.sk/bc/
Ето и предишния вариант, който според мен дава по-богата информация.
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/p ... map=europe

Когато не знаеш - питаш?
Когато знаеш - си траеш!
lz1mak - специалист
tgv написа:

TGV,
може ли малко инфо за това от къде мога да си купя тази алуминиева ламарина с този размер/цена? Навит съм да опитам, това ще спести доста труд, а цената ми се гледа невъзможно ниска, дано да е актуална. Благодаря и поздрави от мен
KnauFer - специалист
След обед слънцето е доста по-слабо от колкото сутрин ..
направо не е за вярване след 2.00 ч. след обед , има слънце на 100 % а едвам нагрява кутийките
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: