• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Имам такъв котел....И доста книжки за него имам, извън рекламната брошура. Не ги продавам. Не ми плащат да ги рекламирам. Котлите имат PID регулатор на мощността, което е най сложната форма на автоматичен контрол на непрекъснати процеси. И що му е на котела непрекъснат газов анализ на дима, променливи обороти на турбината на въздуха и многоточково следене на температурата(12 точки), микропроцесорно управление и т.н. ако не може да си променя мощността? На дисплея му излизат текущите времена на вкарване на пелети, пауза, текуща мощност, зададени стойности, фактически достигнати и т.н...... Никой котел не може да работи от 0 до 100 процента от мощността си при приемливо КПД. За големите инсталации не знам. Има тук хора специалисти с опит и знания, да споделят. Моята инсталация е по-скоро малка(30KW). Имам буфер 800л. Не можах да си сложа по-голям, защото нямах място. Понеже във форума не за пръв път се спори за буфери, миналата година си правих експерименти със и без буфер. Минусите според мен са, че се оскъпява инталацията с 1000-2000лева за буфер и разширителен съд. Плюсовете са, че октомври-ноември и март-април, когато нужната мощност е минимална, без буфер котелът, работейки на минимум(в моя случай 6KW), прегрява водата и спира. След половин час водата изстива и почва студен старт с продухване, горещ въздух от ел. нагревател и т.н., което бърка в бункера с пелетите. С буфера котелът загрява допълнително едни 800л. вода и ако спре, тръгва чак когато си изчерпи и буфера, което в обсъждания период може да се случи след 3-4часа, че и повече. Системата работи просто по-плавно. Друг интересен момент е когато цялото домочадие се прибира от някъде мръсно и уморено. Организира се едно голямо къпане. В моя случай с 200 литров бойлер, готовата гореща вода свършва и бойлерът започва да разчита само на текущата мощност на котела, ако го няма буфера. Дилемата окъпан и на студено, или мръсен на топло не искам да я обсъждам. Да не ставаме елементарни и всеки да хвали своето. Със задна дата съм на мнение, че трябваше да си разкопая мазето и да си сложа буфер поне тон. Не знам, всеки сам си решава...
Dimcho14 - специалист
Благодаря на Христо, че е изразил мнението си съвсем добронамерено и обосновано, но същевременно ненатрапчиво. Лично за мен се потвърди, че непосредствени заключения от работата на конкретна отоплителна инсталация, могат да се получат във възможно най-добра степен освен от непосредствения изпълнител (майстор-специалист) и от ползващия и грижещ се за нея потребител, особено ако той има добрата начетеност и техническа грамотност. Също така важно е и да могат, наблюдавайки и анализирайки работата на инсталацията, да обосноват съответните крайни заключения, които да предоставят в разбираем и почтен вид на други, които се нуждаят от такава информация.

Добре ще е споделеното от Христо да бъде коментирано от знаещите във форума, за да бъде оформено някакво мнение и извод, които все пак да надделеят над всичко публикувано досега. Разбира се, не бива да става така, че в спора да има уязвени или обидени. Знае се, че при истинските мъже това не е прието, особено след като се еманципирахме и ние...

Поздрави на всички!
syncho - майстор
Решението на Христо е като по учебник и това, което той е коментирал за буфера и преходните сезони е така. Пак за съжаление всеки обект си е индивидуален. В неговия случай се получава, че буфера реално се ползва в преходните сезони само. За малки инсталации може би няма да си заслужава. За по-големи може и да има смисъл, но пък както също е споменал се изисква и по-голям буфер, ако ще се ползва такъв. Имахме случай на една инсталация, където клиента си закупи 240кВ мощност котли от нас и по негова схема беше вързал буферен съд от 1000л... В един момент ни се обади да попита защо котлите загасват преди да са стоплили буфера. Реално положението се получаваше така, че топлообменника на буфера съответно е прекалено маломощен да поеме това, което се дава от котлите и те прегряват и се изключват. Да не говорим, че 1000л за 240кВ са прекалено малко за буфер. Доста неща е необходимо да се съобразят.
idunno - специалист
След такива детайлни анализи за пелетните котли, как ще преодолеете следните ситуации:
1.В хотела идват гости, неочаквано и за да пестите вие не сте пуснали отоплението, как ще стане топла стаята, за времето на чекиране?
2.Винаги сте пуснали 2 стаи да се отопляват за неочаквани гости.Не идва ли котела или котлите малко мощничък за две стаи лекинко да прегрява и изключва.Ами разхода?
3.Лято е, но е облачно и колекторите не затоплят водата, а вода трябва най-малкото за ресторанта.Какво сега ще палите пелетния котел да греете вода и навсякъде да мирише леко на дим, та гостите да се насладят на чистия въздух?
4.Зима е и държите целия хотел топъл, та ако дойдат резервациите да не стане фал.Горелката на котела почва да дава някакви грешки, вътре не е топло и топла вода от слънцето няма.А фирмата продала и монтирала пелетния котел ви казва,че:
- не осъществява сервиз;
- дава ви номер на някъкъв човек, който сервизира горелки, ама той е зает;
- праща двама монтажници, които ви обясняват научно, че всичко е наред и два часа след като са си тръгнали, проблема е пак налице.Има и други ситуации...
hr.hristov57 - специалист
idunno написа:
След такива детайлни анализи за пелетните котли, как ще преодолеете следните ситуации:
1.В хотела идват гости, неочаквано и за да пестите вие не сте пуснали отоплението, как ще стане топла стаята, за времето на чекиране?
2.Винаги сте пуснали 2 стаи да се отопляват за неочаквани гости.Не идва ли котела или котлите малко мощничък за две стаи лекинко да прегрява и изключва.Ами разхода?
3.Лято е, но е облачно и колекторите не затоплят водата, а вода трябва най-малкото за ресторанта.Какво сега ще палите пелетния котел да греете вода и навсякъде да мирише леко на дим, та гостите да се насладят на чистия въздух?
4.Зима е и държите целия хотел топъл, та ако дойдат резервациите да не стане фал.Горелката на котела почва да дава някакви грешки, вътре не е топло и топла вода от слънцето няма.А фирмата продала и монтирала пелетния котел ви казва,че:
- не осъществява сервиз;
- дава ви номер на някъкъв човек, който сервизира горелки, ама той е зает;
- праща двама монтажници, които ви обясняват научно, че всичко е наред и два часа след като са си тръгнали, проблема е пак налице.Има и други ситуации...
Колега, явно отоплението с пелетни системи съвсем не Ви е ясно, а в по-голямата си част отговорите на поставените въпроси е от компетентност на мениджмънта на хотела,за което се учи в друго училище. И въпреки всичко ще направя опит лекинко да Ви отговоря на въпросите.
На първи въпрос- Отоплението е необходимо през зимните месеци (отоплителния сезон) и едвали някой хотелиер ще си остави хотела и персонала да стоят на студено и да чака да дойдат гости за да пусне котела. Гостите на хотела се настаняват, а се чекират пътниците на летищата!
На втори въпрос- Във всеки хотел има части,които денонощно се отопляват- фоаие,рецепция,лобибар, канцеларии и др. + определено количество стаи в горещ резерв (термоглавата примелно на 1-1,5).
В случая 50м2 фоаие +4-5 стаи -100м2 + подръжка БГВ е приблизително (за добре изолирана сграда и добра дограма) 15Квт/час – 3кг пелети – 72 кг/24часа- 2,2т/месец. Има пелетни системи на които минималната мощност е 3-4 Квт и в никакъв случай няма не лекинко, а въобще да прегреят.
На трети въпрос- Много хотели особено планински използват пелетни котли и през летните месеци за БГВ. За Ваше сведение пелетните котли/системи изгарят напълно пелетите, затова спадат към екологично чисто отопление и няма дим и сажди както при горенето на въглища.
На четвърти въпрос- Въпроса за доставка,монтаж, гаранция, гаранционно и следгаранционно поддържане, аварийна ситуация и прочие е въпрос на Договор, а това което сте описали е възможно само при изпълнение от „майстори на черно” с устна договорка.
Някои пелетните системи имат и още едно предимство- имат ниска консумация на ток( 45Вт приработа +100Вт при запалване) и могат да работят на автономно захранване с UPS по 8-10 часа, което е важно както за отделни къщи, така и за хотели.
Колега, след като искате да пишете компетентно по някоя от темите си таправете труда да прочетете какво са написали преди Вас, защото така може да изпаднете в неловка ситуация- почти както в случая.
idunno - специалист
:) Колега, преди опити за корекции на мои думи, които се отнасят до летища :) :), ще си позволя, да предоставя на вниманието ти произхода на думата чекирам, която ползвах - to check in at a hotel.И понеже на местата, където съм употребявал този израз, съм се заглеждал в изпълнението на системите, е там не видях пелетен котел.Затова казах,че системите се избират спрямо обекта и неговото функциониране.Колкото до това, колко ми е ясно дадено отопление-това го оставям без коментар.Примерът с фоайето и стаите- също.Но определено ме развесели.
Планинските, подпланинските и други хотели, които имат изпълнени инсталации на твърдо гориво,защото гората е близо и в такива съм бил...и е смешно.
Проектирането на хотели, особено с прилежащи вътрешни и/или външни басейни, лоби барове,ресторанти далеч надминава възможностите на пелетни или подобни котли, не че не могат да бъдат съставна част, но не и основна.Едно е да имаш парно на пелети вкъщи, друго е климатизацията на хотел, там има и климатични камери, смукателни вентилации и ред други уреди и когато върви реч за такива обекти се говори не за парно, а за климатизация на въздуха.
С този пост искам да подчертая, че трябва да се мисли по - широко, а не дали пелетен котел с буфер или без буфер и ей такива дреболии.И понеже ми предстои да монтирам един 100 киловатов пелетен котел, ще си взема поука, как не ми ясна тази материя :-D :-D :-D .
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
И понеже ми предстои да монтирам един 100 киловатов пелетен котел, ще си взема поука, как не ми ясна тази материя :-D :-D :-D .
Ами а дано се справиш, че да спреш да ръсиш жлъч и негативизъм на всичко различно от чилър :) . Кой ще сервизира котела като го монтираш? :)
idunno - специалист
Лазарчо ще ти отговоря просто-моя милост ще го сервизира, защото моя милост ще избере горелката, от някой от десетките производители в Европа.Страшен сервиз ще е, няма що, на стоманено канче с вентилатор и фото-и темперетурен датчик а да не забравя има и шнек.Космическа технология... :) :) :).
Добре,че китайците не се интересуват много от пелетни горелки, че ще стане страшно... :)
idunno - специалист
... и стига всеки път с думата жлъч, може да пробваш със сарказъм, например.Ще е разнообразно, най-малкото... :).
syncho - майстор
idunno силно се надявам, ползвателя да знае как си слага главата в торбата, че с тези приказки, които ги приказваш направо се моля да не му се налага да го сервизираш, че големи ядове ще бере...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: