Имам такъв котел....И доста книжки за него имам, извън рекламната брошура. Не ги продавам. Не ми плащат да ги рекламирам. Котлите имат PID регулатор на мощността, което е най сложната форма на автоматичен контрол на непрекъснати процеси. И що му е на котела непрекъснат газов анализ на дима, променливи обороти на турбината на въздуха и многоточково следене на температурата(12 точки), микропроцесорно управление и т.н. ако не може да си променя мощността? На дисплея му излизат текущите времена на вкарване на пелети, пауза, текуща мощност, зададени стойности, фактически достигнати и т.н...... Никой котел не може да работи от 0 до 100 процента от мощността си при приемливо КПД. За големите инсталации не знам. Има тук хора специалисти с опит и знания, да споделят. Моята инсталация е по-скоро малка(30KW). Имам буфер 800л. Не можах да си сложа по-голям, защото нямах място. Понеже във форума не за пръв път се спори за буфери, миналата година си правих експерименти със и без буфер. Минусите според мен са, че се оскъпява инталацията с 1000-2000лева за буфер и разширителен съд. Плюсовете са, че октомври-ноември и март-април, когато нужната мощност е минимална, без буфер котелът, работейки на минимум(в моя случай 6KW), прегрява водата и спира. След половин час водата изстива и почва студен старт с продухване, горещ въздух от ел. нагревател и т.н., което бърка в бункера с пелетите. С буфера котелът загрява допълнително едни 800л. вода и ако спре, тръгва чак когато си изчерпи и буфера, което в обсъждания период може да се случи след 3-4часа, че и повече. Системата работи просто по-плавно. Друг интересен момент е когато цялото домочадие се прибира от някъде мръсно и уморено. Организира се едно голямо къпане. В моя случай с 200 литров бойлер, готовата гореща вода свършва и бойлерът започва да разчита само на текущата мощност на котела, ако го няма буфера. Дилемата окъпан и на студено, или мръсен на топло не искам да я обсъждам. Да не ставаме елементарни и всеки да хвали своето. Със задна дата съм на мнение, че трябваше да си разкопая мазето и да си сложа буфер поне тон. Не знам, всеки сам си решава...
Благодаря на Христо, че е изразил мнението си съвсем добронамерено и обосновано, но същевременно ненатрапчиво. Лично за мен се потвърди, че непосредствени заключения от работата на конкретна отоплителна инсталация, могат да се получат във възможно най-добра степен освен от непосредствения изпълнител (майстор-специалист) и от ползващия и грижещ се за нея потребител, особено ако той има добрата начетеност и техническа грамотност. Също така важно е и да могат, наблюдавайки и анализирайки работата на инсталацията, да обосноват съответните крайни заключения, които да предоставят в разбираем и почтен вид на други, които се нуждаят от такава информация.
Добре ще е споделеното от Христо да бъде коментирано от знаещите във форума, за да бъде оформено някакво мнение и извод, които все пак да надделеят над всичко публикувано досега. Разбира се, не бива да става така, че в спора да има уязвени или обидени. Знае се, че при истинските мъже това не е прието, особено след като се еманципирахме и ние...
Поздрави на всички!