• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Контролера е задължителен за да не се случи така, че да си охладиш бойлера без да си пожелал освен ако не го искаш нарочно през зимата да си почистиш снега без да се качваш до плоските панели.През термостата може да се сврърже помпата като аварийна защита,както и през термичната защита . Това е задължително когато се ползват НАРОЧНО ПРЕОРАЗМЕРЕНИ КОЛЕКТОРНИ ПОЛЕТА, което е една перфектна възможност при дрйн бег системата.Пример :200литра бойлер с 6/шест/панела по 1.5м2 и само 2 часа слънце да има през деня ще имаш топла вода стига серпентината на бойлера да е оразмерена за тези панели!Ефективноста като цяло на системата е по-ниска но зависи какво е заданието!
Последна промяна от saraneron на пон юли 28, 2014 7:36 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Така е, ако имаш ел. нагревател под серпентината на бойлера. Но ако нагревателя е над серпентината, няма такава опасност.
saraneron - специалист
fbr написа:
Така е, ако имаш ел. нагревател под серпентината на бойлера. Но ако нагревателя е над серпентината, няма такава опасност.
Какво става през зимната нощ ,когато термостата реши да включи помпата?
fbr - майстор
Как ще реши, нали е зимна нощ. Аааа, чакай, чакай, той осезателя на термостата е до колектора.
dradonov - напреднал
Чак сега остана време за преправяне на системата, като цяло със всичко съм готов махнал съм железа, обезвъздушители разширителен съд, хванал съм наклони / единствено колектора е леко денивелиран на една страна и ще остават към 50-60мл течност в него/ което смятам, че няма да е голям проблем , остава ми дрениращия съд.
Спрял съм се на една тенджера под налягане, според вас добър вариант ли е ?
Малко тъничка ми се вижда, а нали системата все пак прави някакво налягане ..
kalin72 - майстор
Налягането е под една атмосфера, така че не е проблем. Тенджерата 10 литрова ли е?
dradonov - напреднал
7л. течността в колектора и тръбите до съда е около 4л. още 1л. смятам да оставя "да има" :) и 2л ще останат въздух .
saraneron - специалист
Много добро решение , даже си има и предпазен клапан ,който сигурно е на доста по-високо налягане от работното на системата! Правиш един байпас на тенжерата с прозрачен маркуч и наблюдаваш нивото в нея при първоначално пълнене и после при работа!Дори си мисля ,че и двете тръби може да са монтирани през дъното ,като тази от колектора да е по-дълага и да стига почти до капака .
dradonov - напреднал
Е то клапана принципно мисля да го запуша, на тенджерата пише 70kpa налягане което е под 1бар вижда ми се твърде малко.
saraneron - специалист
Да,около 0,7 атм.Прилично налягане ,мисля, че ще е добре ,ако съда е с по-голям празен обем/с повече въздух/ ,налягането ще е по-ниско.Не пречи да се пробва и да се измери ,ако има техническа възможност.Данните ще са от полза на хората!Сложи един здрав презерватив на отвора на клапана да се надува от налягането,да стане като разширителен съд за проба да видиш колко ще се издува!Тогава налягането ще е много малко но пак ще си със ,,затворена ,,система. :rolleyes: :supz:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: