• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
feikot написа:
Имам един въпрос,като работи на минимална (6 кв) и поддържа,не е ли достатъчно това ?
В по-голямата част от времето на твоето жилище му трябва по-малко от 6кВт. Да не говорим,че ще искаш да спестяваш, като изключваш някоя от стаите. Да не говорим, че ще сложиш и термоглави и по този начин няма да работят всички радиатори едновременно. Щест киловата се излъчват от 4 радиатора при температура 70*С. Да не говорим, че в преходните периоди ще искаш да намалиш температурата на водата, че става голяма жега, но с това пада и мощността на радиаторите доста под 6кВт и котелът прегрява и изключва. После пак пали и така... Ето защо е добре минималната мощност на котела да е доста под топлозагубите на жилището, а не да е съизмерима с тях. Най-добре е да е съизмерима с номиналната мощност на котела. Тази и други подобни теми обаче показват, че за много хора са неясни понятията "номинална", "максимална", "минимална", "моментна", "реална" и т.н.. Затова набързо ще кажа, че
- номиналната мощност - това е каталожната мощност, тази с която той е обявен. Обикновено тя съвпада с максималната или е близо до нея. Това е мощността, на която е препоръчително да работи котела, при тази мощност са правени всички изчисления и оразмеряване на горивната камера, при тази мощност котела дава най-добри показатели, при тази мощност се мери и се обявява КПД, защото тогава той е най-голям. При намаляване на мощността под номиналната прогресивно (не праволинейно) пада и КПД
- минималната мощност - това е разумно допустимата минимална мощност, при която КПД остава все пак в някакви разумни граници. За котли на твърдо гориво обикновено е около 50% от номиналната, а при газови, нафтови и пелетни котли обикновено е прието минималната мощност да се ограничи до 30% от номинала ( в някои случаи до 25% от номинала). Това не означава, че котелът не може да работи на по-ниска мощност, а просто означава че не трябва да работи, защото от там надолу следва главоломно влошаване на показателите, а никой не печели от това - нито ползвателят, защото той реално заплаща тази неефективна работа, нито търговецът, нито инсталаторът, нито производителят, защото създалото се негативно отношение рефлектира върху тях.
Затова правилния избор на мощност на котела трябва да е грижа на всички по веригата от производителя до ползвателя . Точно затова производителите правят котли/горелки с различни номинални мощности. В областта на битовите потребители някои имат по 2 типоразмера, някои по 3, само не ми е ясно защо повечето се ориентират към мощност около 30-40кВт, като едно нормално жилище няма нужда повече от 15кВт, стопанинът му няма възможност и желания да плаща за по-голяма мощност - 15кВт пелетен котел при работа на номинална мощност харчи на месец 900-1000лв - не знам кой може и иска да плаща повече :) . Получава се пълно противоречие - при покупка на котел се залита към по-големи мощности (българинът обича да има), а после след покупката започва едно чупене на пръсти как да изключим повече радиатори за да икономисваме. По този начин котелът се обрича да работи винаги около и под минималната си мощност, което е крайно неефективно и бърка дълбоко в изтънелия джоб
iceheart - специалист
"LazarGanev" Много бих искал да чуя ти как се отоплляваш и с какво, колко голямо жилище и какви радиатори, колко ти е разхода на месец или сезон, какви екстри си добавил към системата и как работи примерно и тем подобни. Смятам, че на много от учасниците ще им бъде интересно да прочетът. Хубаво е да има малко повече информация в тази насока, не смяташ ли. Все пак претендираме, че даваме препоръки и тъй нататък.
Christo - майстор
Белите хора по света си наемат фирма, която прави проект и после го изпълнява. Не дай си боже клиентът да е недоволен! То ще са едни извинения, едни бонуси и т.н., само и само да не се разчуе. Тука всичко е наопаки. Трябва да си дадем сметка, че да се направи отоплението както трябва, не е като да си купиш хляб от магазина. Що се пънем да си правим парното сами е ясно-безпаричие. Трябва ди си дадем сметка, че без една определена сума не трябва изобщо да се захващаме. Колите струват от 30К лева нагоре. Какво ще си купим за 500 лева? Правилно-беля на главата. Ами така е и с парното. За 4К лева няма да смаем света с новото си парно. Жалко, но факт. Трябва да си направим по възможност РЕАЛНА сметка какво можем да направим сами и какво не е лъжица за нашата уста. Трябва поне година да четем форуми, КНИЖКИ, по възможност по-дебели, за да знаем какво да питаме и какво да искаме. Да неби да ни продадат щъркел за гъска. :lol: Трябва да има проект, направен от кадърен и опитен човек. Няма да кажа топло инженер, за да не засегна някого, щото има некадърни инженери и кадърни средни техници...Тук бързаме да икономисаме, а пък тук най-не трябва да го правим.....Икономисваме 300 лева, има няма един тон пелети. Пристига специлистът от Сицилия, хвърля едно око и вика: 20 киловата котел, тука 15 глидера, тука 20 и т.н. Диаметрите на тръбите? Ами прави се с еди какви си. Мале, мале, голям майстор, голяма работа! После почва плаченето по форумите и допълнително похарчените пари за 10-15 проекта и пак работата кърпена. Идва изпълнението на проекта. Там трябват инструменти, сръчност, опит, пак знания, отговорност пред клиента и разбира се поне малко вкус и чувство за естетика. Красивите инсталации работят по-добре от грозните :) Ако котелът е преоразмерен, може да му закачим допълнително бойлер, ако не е бил предвиден, или буфер, ако има място, поне да се разредят паленията. Ако е малък котела, можем да предвидим някакви духалки, или ел. радиатори за екстремни студове, които са по десетина дни на година, ако изобщо се случат. Няма да е толкова фатално. Според моя опит, изключването на радиатори влошава работата, не я подобрява.
filmatoplo - майстор
:) Ако не е късно вече -човека вчера или днес решава :? какъв модел котел или горелка.
iceheart - специалист
Постояно чета по теми и постове за икономии и намаляне, изклчване на радиатори и др. Не се учдвам мого, защото все пак сме в България и тук всички икат "с прадня, боя да правят" да ама нестава така. Няма такова нещо "хем без пари да го направим, хем да го направи комшията, хем да не сложим някой части, хем да горим една кофа въглища или две шепи пилети, да отопляваме два етажа къща и жената да ходи гола от жега, да няма никакв проблеме и т.н." Идеята ме е, че нестава така. В повечето случеи с проблеми това са основите фактори да е така. Сега нека да се обърна към човека отворил темата. Няма лоша и по-лоша горелка, има лоша подръжка и настроика, калпави маистори и инжинири и не добре направени инсталации, икономисани части и други такива. Щом си решил да правиш нещо го правиш както трябва. Както казва моя брат "Щом съм се качила, значи съм се решила" :) Сега да ти кажа за горелките. Първо обърни внимание от коя марка горелки имате монтирани най-много в района в който живееш, това ппедполага, че подръжката и обсужването ще бъдат на по-добро ниво, после говори с приятели или познати които ги ползват да си изкажат мнението. Това е половината от взимането на решението. После си направи сметка колко си готов да вложиш в направата на инсталацията си. Ако къщата ти не струва, първо почни от там, изолации дограми и др. Избирането на маистор или фирма не се прави само по цена, а както с модела на горелката и котела с отзиви, питане и гледане на това което са правили до сега. Относно горелките Български или вносни ще пиша по късно, че трябва да свърша някои неща сега.....
Последна промяна от iceheart на нед сеп 22, 2013 9:03 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Парното не е земетресение, че да се случва ненандейно. В общия случай, първо гледаме, размишляваме, питаме, ЧЕТЕМ!, и го почваме напролет, да има време някоя доставка да се забави, нещо да се счупи и да има време пак да се купи, студени, топли проби, корекции и т.н. То 20 септември, ние още не сме наясно с основни елементи. Ами вентили, кранове, задвижки, електроинсталация? И още куп работи, които не съм се сетил и пропуснал. Пелетите гонят вече пет стотака :shock:
LazarGanev - "Велик майстор"
iceheart написа:
"LazarGanev" Много бих искал да чуя ти как се отоплляваш и с какво, колко голямо жилище и какви радиатори, колко ти е разхода на месец или сезон, какви екстри си добавил към системата и как работи примерно и тем подобни. Смятам, че на много от учасниците ще им бъде интересно да прочетът. Хубаво е да има малко повече информация в тази насока, не смяташ ли. Все пак претендираме, че даваме препоръки и тъй нататък.
iceheart,
споменавал съм го нееднократно, но няма проблеми пак да го кажа, защото знам колко е трудно да се прочете назад целия раздел. В старото жилище се отоплявах с камина с водна риза, но преди 7 години продадох апартамента и започнахме строителство заедно с брат ми и родителите на семейна къща (кооперация). Идеята беше да се отоплява на газ, по улицата трябваше да мине тръба. Но уви, кризата промени много неща, тръбата с газ не дойде, строителството се забави, започнах да търся други източници на топлина. Не бях предвидил котелно с комин, но се намери едно помещение с подходящ комин и сега там монтирам котел. Много се бях навил на камина на пелети, но тази година трябва най-сетне да се нанеса и няма да устискам финансово на всички екстри. Запазил съм все пак и тази възможност. Засега ще бъде с пелетна горелка 20кВт и стоманен котел триходов от бившата ГДР :). Идеята ми е да сменям постоянно горелки и котли, за да мога да ги пробвам в реални условия и да ги сравнявам. Аз преди така смятах да правя с газовите котли, но уви. Планирам да топля 2 апартамента по 120м2 и един 50м2 (на родителите) и офис 30м2. Заложил съм при мен подово отопление с 5см изолация колектори с дебитомери Овентроп, тръбите са каквото останало :) - Овентроп и Униделта, помпената група е с двупътен, а не с трипътен вентил. При брата, бащата и офиса - радиатори. Планирам да сложа топломери - поне 2 на първо време - един на изхода на котела, с който ще мога да меря реално КПД, както и реалната калоричност на различните пелети и един на отклонението за брат ми, за да може всеки да си поеме реалните разходи. Засега пиша в бъдеще време, защото още не завършено и не съм се нанесъл - в момента обзавеждам. Така че може да очаквате репортажи. Владо се интересуваше от работата на тази нова горелка на Грейко с вертикален пламък - ще пусна снимки. На Панаира също може да се види по време на работа с котел Виадрус У22 със стъклена странична стена. Работата и е интересна - втория шнек избутва пелетите към горивната камера и те "извират" отдолу, като избутват старите настрани към периферията на чинийката, където изгарят и падат във вид на пепел. По този начин пада и шлаката, ако има такава. Запалката е скъпа, немска, керамична с мощност 120Вт и с нея горелката пали за 2 минути. Но стига толкова с хвалбите, още не съм я пробвал реално в боя. Иначе сега топля апартамент 80м2 на ток - 2 маслени радиатора, една духалка и една печка Лъч и сметките за ток достигат 300-320лв в най-студените месеци, лятоска 80-100лв, т.е. 200-230лв за отопление и пак не е топло
feikot - специалист
Трябваше да кажа дали да е Фероли до днес,но я отказах.Горелката на 99% ще е ИВГ,един съсед от другия вход + 2ма колеги на баща ми са с такива и изобщо не се оплакват,а единия гори слънчоглед...Котела обаче не съм решил дали да е Ватерлендския (да стане комплект) или да сложа комбиниран Бърнит (никой не ми даде конкретен отговор-ДА или НЕ на тоя вариант). Горелки в района няма май много или поне аз не знам.Ортака ми е с камина суха Пони,перфектна,после видях,че е на Ерато,то общо взето той ме запали де...

Не си вадете изводи,че искам да орежа това и онова и да правя кърпена работа,защото явно с такова мнение са някои потребители.Нищо подобно.Колкото трябва,толкова ще вложа.
filmatoplo - майстор
Да забравим за момент всичко писано до тук , :) ами честито за избора който ще направиш -вземи Бърнита и горелката ИВГ , и дано случиш на добър монтажник и добри пелети .Предлагам Бърнита заради това че има хоризонтална риза -тоест пламъка ще я облизва по добре , котела Ватерланд има вертикална риза като котел Дакон ,Бош ,Юнкерс , Будерус , Опоп .Ако от БГ Терм ти правят някаква отстъпка за комплект котел и горелка Ватерланд -ти си решаваш .Тук има стари кучета с горелки ИВГ ще обменяте настройки :wink: .
feikot - специалист
Добре,благодаря, на ватерленд ми правят 15 на бърнит 10% отстъпка,ама казаха,че може и още малко да свалят,отделно ДДСто,само не разбрах,искаш да кажеш,че Бърнит-а,е по-добър от Ватерлендския котел ли ? Двата котела се разминават с 200 лв. така,че не е определяща цената. Взимам под внимание мнението ти филма,само информативно, искаш да ми кажеш,че бош,юнкерс и дакон използват по-лоша технология ли (дано не ти се стори заядливо,наистина само питам,изобщо не се заяждам,ама през компютъра,всеки разбира различно)

Пелетите силно се надявам да са добри.Уж за такива ще са,ако можете някой признак да ми дадете,да гледам или е каквото сабя покаже :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: