Продължавам,защото вчера се наложи да прекъсна,а същевременно ще отговоря на въпросите.
Посочената цена е само за котела (комплект-котел,горелка,управление шнек и бункер), като останалата част - бойлер,радиатори,помпа,UPS,тръбна разводка,колектори,разширителен съд,автомат.пълначка,арматура-включая трипътен вентил на Хоневел с потопяема сонда и т.н. ми излезе около 6500лв. по цени от преди 6 години. За труд- ? по почина "направи сам",е разбира се с помощ от приятели. Като цяло отоплителната инсталация излезна около 12000лв,което е около 6% от стойността на къщата и е съвсем в нормите.
Отоплявам цялата къща,включая фоаиетата на 1 и 2 етаж и стълбището, като температурата във всяко едно от помещенията е различна и се регулира с термоглавите на радиаторите. Не отоплявам подпокривното пространство около 60м2,което не влиза в посочената квадратура, но пък се отоплява котелното -около 15м2,което е в сутерена и то също не е в посочената квадратура.
Да, на месец ми излиза 300-320лв, но за сравнение в апартамента в който живеех преди -90м2 краен на последен етаж(с около 85 чогунене глидери Н500 свързани на кръст),не саниран блок с обикновена дървена дограма, за отоплителен сезон+топла вода от ТЕЦ сумата преди 5 години беше 2160лв. като комфорта от отоплението не беше по-добър.!
Котела не е този от линка на Владо66. Важно е да е напърно автоматичен, да изменя мощността си в много широки граници и да работи устойчиво на малки мощности- 3-4 кВт, да е минимум триходов с високо КПД, като най-простия критерий за това е температурата на изходящите газове да не превишава 100*С на максимален режим на горене
Чаро, не е етично да правиш прибързани заключения. Да, сигурно термопомпите вода-вода си имат своите предимства, но имат и своите недостатъци. Сигурно са много ефективни но за определени територии на страната,където климата е по мек, има плитки подпочвени води +постоянен дебит и най-важното не спира тока. А така ли е за района на София и околностите? Ако си спомняш преди две зими,зимата беше даста люта- имаше 2-3 седмици последователно с температури - 15 -18 градуса, обилен снеговалеж и често спиране на тока. Как би се държала тогава термопомпата ? Каква е първоначалната инвестиция за термапампа и инсталация примерно,както е посочил автора на темата за къща 120-150м2? Как се осигурява топла вода в бойлера примерно 60*С с термопомпа.
През същата зима разхода на пелети при мен се увеличи с около 500кг, а температурата на изходящата от котела вода е настроих на 68*С при нормална експлоатация на 60*С, за да се запази комфорта в къщата.
За да не досаждам повече, от опита който имам и правейки равносметка смятам, че съм допуснал грешка като сложих външна изолация от 6см стериопор. По проекта беше 5 см фибран, а приятели ме съветваха да сложа 10 см стериопор с плътност18-20 кг/м3. Стиснах се за тези около 1000лв, но сега съжалявам. Тези пари щях да съм си ги върнал вече от икономията на гориво.
В заключение- отново твърдя, че най-изгодно отопление за къща в района на София и околностите, а и не само, е на пелети с добър котел,а не с присадена горелка на пелети към котел на твърда гориво.
Дано да съм полезен на някого с моя пост.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
95 мнения в "Най-изгодното отопление"
hr.hristov57
- специалист
kalin72
- майстор
че най-изгодно отопление за къща в района на София и околностите, а и не само, е на пелети с добър котел,а не с присадена горелка на пелети към котел на твърда гориво.Ами аз не съм съгласен

Svezar
- специалист
infomar написа:За мен цената за отопление на това което е описал колегата /постоянно топло навсякъде с пелети без хамалогия и мизерия/ си е перфектна ! А някой дето казват как същото това нещо го топлят по същия начин с два кубика и половина дърва на месец....айде доматите ако може без колците да ни ги даватеhr.hristov57 написа:Най-изгодното отопление... за къща 120-150м2 в района около София.Значи цената е средно 320 лв/месец. Не ми става ясно всичко ли се отоплява при тази цена или някой стаи са изключени ако не се ползват
......350лв за тон с доставка т.е. около 900кг на месец ......На мен ми се вижда висока цената, но щом можеш да си го позволиш... да го ползваш със здраве

kalin72
- майстор
А някой дето казват как същото това нещо го топлят по същия начин с два кубика и половина дърва на месец....айде доматите ако може без колците да ни ги даватеМай за мен говориш

Вино и мезе имам достатъчно, за гостито

hr.hristov57
- специалист
kalin72, темата на автора е "Най-изгодно отопление" като става въпрос за къща около София с квадратура 120-150м2. Аз, в началото на предишния пост съм дефинирал моето виждане и разбиране за "най-изгодно отопление" и съм го подкрепил с реален пример и мисля с достатъчно информация за интересуващите се. На тях съм готов да дам и допълнителна информация-може би по-подробна.
Ако става въпрос за " най-евтино отопление" това е друга тема така, че дали си съгласен с мен или не - в случая не е от значение
Ако става въпрос за " най-евтино отопление" това е друга тема така, че дали си съгласен с мен или не - в случая не е от значение
kalin72
- майстор
Аз също съм описал моето отопление, и мисля, че е по-добрия вариант от твоето, защото изгодно значи златната среда между цена и хамалогия.
И тук си спорим ей така, без лоши чувства и не виждам защо е нужно да се засягаме от другото мнение
Даваме теми за размисъл на питащия и други четящи, пък който с квото иска да се топли
И тук си спорим ей така, без лоши чувства и не виждам защо е нужно да се засягаме от другото мнение

Даваме теми за размисъл на питащия и други четящи, пък който с квото иска да се топли

hr.hristov57
- специалист
Нямам намерение да споря с никой от форума коя инсталация е по-добра,коя по лоша и т.н., но искам да кажа няколко думи относно комфорта от отоплението,защото той е едно от основните части на така нареченото от автора на темата "най-изгодно отопление". Едно жилище е с комфортно отопление,когато неговите обитатели през цялото денонощие имат постоянно приятната за тялато топлина във всяко едно от помещенията. На всички е ясно,че температурите в хола/дневната,трапезарията, спалните,фоаието/стълбите, баните и т.н са различни и зависят от обитателите на жилището и възможността но отоплителнатата инсталация да ги осигури през цялото денонощие. Именно,такива са възможностите на добрата отоплителна инсталация с пелети. След като се запали котела в началото на отоплителния сезон и къщата,заедно с мебелите и оборудването се отоплят за 2-3денонощия, от там нататък остава само компенсиране на топлозагубите през стени,прозорци,тавани, отваряне на входни врати и прозорци за проветряване .. и т.н. Тези загуби зависят от изолацията на къщата,дограмата и най-вече от външната температура, а котела трябва непрекъснато да ги компенсира.
Ето защо е най-добре пелетния котел да работи непрекъснато и то на съответната мощност-пропорционална на топлозагубите, а и на положението на термоглавите на радиаторите в отделните помещиния. Тогава е и най-икономичния режим на работа.
Вярно, не всички пелетни котли могат да осигурят такъв режим на работа,но това е въпрос на избор.
На база на горното едвали котел на твърдо гориво може да изпълни такива функции, а от там и да създаде необходимия комфорт при отоплението на една къща. В самото начало казах, че наред с останалите компоненти комфорта е част от "наи-доброто отопление" за една къща.
Сега, в кръга на майтапа- Да ме прощава Калин,но с неговия по-добър вариант на отопление сутрин към 4-5 часа 23-26*С може да е само под юргана му.
Ето защо е най-добре пелетния котел да работи непрекъснато и то на съответната мощност-пропорционална на топлозагубите, а и на положението на термоглавите на радиаторите в отделните помещиния. Тогава е и най-икономичния режим на работа.
Вярно, не всички пелетни котли могат да осигурят такъв режим на работа,но това е въпрос на избор.
На база на горното едвали котел на твърдо гориво може да изпълни такива функции, а от там и да създаде необходимия комфорт при отоплението на една къща. В самото начало казах, че наред с останалите компоненти комфорта е част от "наи-доброто отопление" за една къща.
Сега, в кръга на майтапа- Да ме прощава Калин,но с неговия по-добър вариант на отопление сутрин към 4-5 часа 23-26*С може да е само под юргана му.
kalin72
- майстор
Сега, в кръга на майтапа- Да ме прощава Калин,но с неговия по-добър вариант на отопление сутрин към 4-5 часа 23-26*С може да е само под юргана му.Прощавам те

Щото котела ми не е изтивал под 50 градуса от края на ноември 2013та, дори по време на чистенето на две седмици - няма огън, но котела е топъл

Та, извинявам се, ама тези хубави условия на живот, демек топло и уютно, съм ги създал с помощта на съвети от този форум. И съм супер доволен, че реших един голям проблем през първата година на обитаването ни на къщата.
Колега, ако си от София или наминаваш оттам, отбий се на 50 км, до Брезник, да ти покажа

Чаро
- Акълия
hr.hristov57 написа: Чаро, не е етично да правиш прибързани заключения. Да, сигурно термопомпите вода-вода си имат своите предимства, но имат и своите недостатъци. Сигурно са много ефективни но за определени територии на страната,където климата е по мек, има плитки подпочвени води +постоянен дебит и най-важното не спира тока. А така ли е за района на София и околностите? Ако си спомняш преди две зими,зимата беше даста люта- имаше 2-3 седмици последователно с температури - 15 -18 градуса, обилен снеговалеж и често спиране на тока. Как би се държала тогава термопомпата ? Каква е първоначалната инвестиция за термапампа и инсталация примерно,както е посочил автора на темата за къща 120-150м2? Как се осигурява топла вода в бойлера примерно 60*С с термопомпа.Не правя прибързани заключения!

Ползвам термопомпа вода-вода 6-та зима в София! Не ми се пише какво, колко, кога и защо. Мой близки имат пелетен котел с подово и често има гостувам. Обслужват го! Тонове на зима! По-скъпо е от моето и като инвестиция и като експлоатация!
Топлил съм се на въглища и дърва. Какво става като спреш да подклаждаш?
Няма да влизам в подробности и цифри, но ми покажи оферта за нова инсталация с пелетен котел и ал радиатори и ще ти дам средна цена за термопомпа с конвектори за определена квадратура. Сондата не я пиша в сметката, защото двор без сонда в като жена без сиси!

Тока спира зимата за не повече от час до 3-4часа в София.
Какво значи за мек климат или високи подпочвени води? Канада, Дания и т.н с по-мек климат ли са от БГ?
Защо има масово мнение, че термопомпата топли при по-топло време или при къща с добра изолация?
На колко вата е равен един киловат топлина получен от пелетен котел и колко вата е един от термопомпа? Има някаква разлика ли?
Не ми се влиза в спорове...
Не съм вложил лоши чувства и моля без напрягане!

Последен въпрос- какво става с пелетите(котел, камина, помпа), когато спре тока? Защото термопомпата спира? Не очаквам отговор, просто подхвърлям тема за размисъл!
Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература