• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
1115 - специалист
kalin72 написа:
Що се мъчиш, като за 60 лева има контролери??
Те не покриват изискванията ми.
В бъдещият проект ще има 300л. бойлер подгряван от термопомпа, соларен панел, ток и ще помага камина.
Ще се следи + управлява и през интернет.
За това са тия тъпи опити.
Andri01 написа:
Алгоритъм: пуска/спира помпата по зададен диференциал от температурата на СК и бойлера. А иначе,серпентината да не се "гъне" при монтаж,аз направих "скелет" ,около който я навих/ правих серпентина от неръждаема гофрирана тръба/.
Скеле няма как да направя - буквално я "завивам" през отвора за нагревателя.

В алгоритъмът ще се предпазва помпата от постоянно включване и изключване сутрин, ще се предотвратява охлаждане на бойлера от серпентината, дозагряване на ток, помпата ще си управлява дебита и т.н.

С няколко думи - който си няма работа си я създава.
Създава и "гайда с компресор".
Кипи безмислен труд...
Луд умора няма.

Все мъдри народни слова.
Последна промяна от 1115 на ср юли 08, 2015 8:34 am, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
:prayer: Че то управлението на "Армата",да не говорим за совалката,по -просто!? :?
1115 - специалист
Така де - не го знам управлението на "Армата", но аз съм блокирал още далеч от Червеният площад и съм напът да "подпаля" всичко.

Скоро ако го завърша ще променя заглавието на " Възможно най-безмислената соларн система".
1115 - специалист
mgbagera написа:
1115 написа:
..... и му присаждам неръждаема гофрирана серпентина. Това последното ми взе здравето. То се гъне, суче .....абе мани.

Хаха и аз вчера си играх със същото. ШОПА каза че без проблем влизат 10м ама при мен не се получи :-D. Потроших си ръцете и неще и неще та накрая е пренавих втори път и я скъсих на 5-6м.
Можеби грешката ми беше в това че ползвах dn16 а не по малка.
Днес ми остава да разпробия фланеца и да залепим по два нипела за захващането.
И аз ползвам dn16 но навих 11м.
шоп - майстор
1115 написа:
mgbagera написа:
1115 написа:
..... и му присаждам неръждаема гофрирана серпентина. Това последното ми взе здравето. То се гъне, суче .....абе мани.

Хаха и аз вчера си играх със същото. ШОПА каза че без проблем влизат 10м ама при мен не се получи :-D. Потроших си ръцете и неще и неще та накрая е пренавих втори път и я скъсих на 5-6м.
Можеби грешката ми беше в това че ползвах dn16 а не по малка.
Днес ми остава да разпробия фланеца и да залепим по два нипела за захващането.
И аз ползвам dn16 но навих 11м.

Ползвам неръждаеми гърнета от старите модели с голям кръгъл фланец с болтове. Сигурно и 100 метра неръждаема серпентина може да се пъхне вътре. Много е лесно, директно от голямото руло ( което е с d около 60-70 см) се размотава и вкарва в гърнето. Серпемтината не я навивам ПРЕДВАРИТЕЛНО извън бойлера, а директно вътре тя си следва диаметъра на водосъдържателя. Тръбата е dn16. Аз поне досега не намерих с по-малък диаметър. Ако някой знае такава с цена под 2.3лв/м да обажда. Бирата от мен:-)
1115 - специалист
Проблема е в тъпият елипсовиден фланец. Трудно се навива през него тръбата.
Едвам от 3 ти път направих нещо подобно на серпентина.
Вчера неможах да я обезвъздъша, но днес отдолу нагоре подадох вода и станаха нещата.
Интересното е, че за 2 часа бойлера е на 40 градуса.
Това ме обнадеждава - сега е 11.53 и предполагам до 3...4 ще има доста топла вода.

П.п. - 13:30
- изходяща вода от панела - 53С
- вода в бойлера - 43С

П.п2. - 15:00
- изходяща вода от панела - 60С
- вода в бойлера - 46С

Нещо се позагуби устрема.
Дано когато изолирам бойлера да се подобрят нещата.
Andri01 - майстор
При така направената серпентина губиш топлина-тя се опира плътно в стените на бойлера и се охлажда! Така по-малка част от топлината отива към водата.Предполагам това е проблема ти.
mgbagera - специалист
И аз мислех че това може да е проблем затова я навих така че да не опира в стените а да стой централно в бойлера но пък при мен влязоха само 5-6м серпентина.

Надявам се скоро да го пусна и да сравним :-D
lov - майстор
Е и като се опира какво от това да не би подгряваната вода да е изолирана от стените на съда. Реално контактната повърхност на цалата тръба дали има няколко квадратни сантиметра. Контакта е почти точков. Тъй че такава теория е пълна глупост. По важното е серпентина да е колкото се може повече към дъното. А ако не е изолиран бойлера загубите са доста.
Къде си монтирал датчика на бойлера защото имаш на края един момент с много голяма разлика в температурите а това не е нормално. И още едно питане на колко си оставил диференциалната разлика.
Andri01 - майстор
Контакта е линия,с дължина равна на дължината на тръбата! И като вземеш в предвид и поне 20мм. воден слой около тази линия,загубите стават не малки! Но,"проба-грешка"! А е,че стана ракиено вече!! :partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: