• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
Проблема може да е в Ардуиното или софта. Пробвай да измериш направо с волтметър изхода на ОУ когато е тъмно (може да го разкачиш от ардуиното). Паралено на R5 е добре да се сложи кондензатор около 10мкФ за да подтиска евентуални шумове. Свързана така ,реално соларната клетка е постоянно "накъсо". Откачи я и й измери напрежението когато е на празен ход и когато е натоварена с 1 до 10 ома (или направо я окъси с амперметъра на обхват 10А). Тримера как го настройваш и на колко е настроен? Провери и поляритета на клетката, да не си го разменил.
Има и много други операционни, които могат да свършат същата работа, налични в България и вероятно много по-евтини.
Large - специалист
Zoro5 написа:
Проблема може да е в Ардуиното или софта. Пробвай да измериш направо с волтметър изхода на ОУ когато е тъмно (може да го разкачиш от ардуиното). Паралено на R5 е добре да се сложи кондензатор около 10мкФ за да подтиска евентуални шумове. Свързана така ,реално соларната клетка е постоянно "накъсо". Откачи я и й измери напрежението когато е на празен ход и когато е натоварена с 1 до 10 ома (или направо я окъси с амперметъра на обхват 10А). Тримера как го настройваш и на колко е настроен? Провери и поляритета на клетката, да не си го разменил.
Има и много други операционни, които могат да свършат същата работа, налични в България и вероятно много по-евтини.
Благодаря за предложенията. ще пробвам с кондензатор. Имам съмнение че може проблема да е в самата платка, два от краката бяха окъсени, ама дали бяха 3 и 4... Той, украинеца си призна че изпълнението на платките от завода далеч не е идеално, така че не е изключено. Аз дори трябваше да стържа зелената маска, за да отстраня едно късо... Другата седмица пак ще ходя и тогава ще меря колко е сигнала от панела през нощта.
Тогава мисля да монтирам и датчиците за външна температура, и влажност. Тъкмо ще засека какво им е отклонението DHT22 / DS18B20.
НА 7ми май, съм произвел ето тази безоблачна графика..:
Изображение

Мисля направо да изтормозя украинеца да каже дали има някакво мнение. И без това забелязах един проблем - не ми отчита пиковата мощност, стои си на нула, ето графиката от същия ден
Изображение
Оказа се че моето ардуино е по-стара версия и за да ми работи часовника, трябваше да прокарвам едни кабели, може и тоя проблем, с датчика за осветеност да е същия.
sashot - специалист
Темата ти ме въодушеви. Вчера поръчах в Али Ардуино мега, датчици, часовник, релейни блокове и т.н., че и разходомер.
Обаче ме блазни идеята да си разработя, малко-по-малко, собствен софтуер. Преди доста години се занимавах с програмиране, така че базата я имам, пък като гледам и развойната среда за програмиране на Ардуиното е доста добре разработена, както и библиотеките с програми. (Когато аз програмирах, се ползваха основно перфокарти и пакетен режим на обработка :))). )
Едно от нещата, които бих модифицирал в проекта на украинеца, е замяна на WiFi с жична комуникация по едернет между контролера и домашната мрежа. Някак си нямам 100% доверие в комуникации по въздуха.
А някой замислял ли се е за идеята за комуникация между контролера и датчиците, най-вече тези, отдалечените при колектора, по IP? Чрез едно PicoIP, позиционирано близо до колекторите и датчиците например? А защо не и при един по-универсален и широкообхватен контролер или няколко такива, комуникиращи помежду си, IP комуникация с датчици и изпълнителни устройства, разположени по стаите
Имам, разбира се и едно съображение, в полза на WiFi срещу жичен едернет, но си мисля, че то не е особено решаващо.
Large - специалист
sashot написа:
Темата ти ме въодушеви. Вчера поръчах в Али Ардуино мега, датчици, часовник, релейни блокове и т.н., че и разходомер.
Обаче ме блазни идеята да си разработя, малко-по-малко, собствен софтуер. Преди доста години се занимавах с програмиране, така че базата я имам, пък като гледам и развойната среда за програмиране на Ардуиното е доста добре разработена, както и библиотеките с програми. (Когато аз програмирах, се ползваха основно перфокарти и пакетен режим на обработка :))). )
Едно от нещата, които бих модифицирал в проекта на украинеца, е замяна на WiFi с жична комуникация по едернет между контролера и домашната мрежа. Някак си нямам 100% доверие в комуникации по въздуха.
А някой замислял ли се е за идеята за комуникация между контролера и датчиците, най-вече тези, отдалечените при колектора, по IP? Чрез едно PicoIP, позиционирано близо до колекторите и датчиците например? А защо не и при един по-универсален и широкообхватен контролер или няколко такива, комуникиращи помежду си, IP комуникация с датчици и изпълнителни устройства, разположени по стаите
Имам, разбира се и едно съображение, в полза на WiFi срещу жичен едернет, но си мисля, че то не е особено решаващо.
Радвам се че съм те запалил :)
Да ти споделя малко опит, тоест какво научих до сега:
Украинеца не иска комуникацията да става по кабел, не му било приоритет, изобщо... за сега. Това е тъпо, защото и на мен ми се щеше да има жица, за по-сигурно.
Вземи си 4 редовия дисплей, 2редов не си струва, нищо не се вижда.
Аз поръчах платката, дето той я продава и налепих твърдотелни релета, но все още ползвам платка с 4 обикновенни "ардуино" релета. Скоро ще трябва да измисля някакво решение на "проблема". Отделна платка за релетата е много удобно, защото при мен контролера е на 5 метра от мястото на помпите и ако ползвам релетата на основната платка, трябва да прекарвам захранващите кабели на помпите... става паяжина.
Отделната платка може много елегантно да се захрани с един 6 жилен кабел за аларма. 4 сигнални и 2 за захранване. За 8 релета (2 блока по 4), може да се мине с 2 кабела, от 50ст метъра.
Ако се спирах да медитирам по-често, бих си поръал това:
Изображение
Идеалния вариант е да се захрани с 10 жилен екраниран проводник, но и два 6 жилни вършат работа. Дори ще има по 2 захранващи двойки. Ама чукча обича да поръчва, без да мисли, много-много :)
Часовник си взех, но друг модел. Въпросния, който е в списъка с материалите не бил много точен. Аз използвах друг- DS3231 и засега нямам оплаквания.

Относно разработката на свой собствен софтуеър... и аз имах такава идея, но се оказа доста над възможностите ми.
Моята идея беше проста програмка, която отчита разликата в температурите на слизащата и качващата се в панела вода и умножава по литрите в минута, за да намери мощността. Даже си бях направил акаунт в Thingspeak, за да гледам данните наживо, обаче, като намерих тоя проект, се отказах. На пректика, имах всичко, без енкодер и релета. Налепих един октопод от кабели на една платка и сложих тестовия код. После, махнах излишното от един прототипен щит за Мега и лепих кабели на него, ама все нещо от някъде прекъсваше. Той, пък, украинеца пусна платката тогава и си я взех. Тъпото е че не всички резистори са "през дупка" и трябваше да се уча да запоявам повърхностно...

Както и да е, да ти споделя, какво искам да реализирам за в бъдеще:
Мисля да си взема или друго ардуино мега, или Разбъри Пи и да го ползвам за сървър.
Тоест, вместо да изпраща на външен сървър/сайт, информацията от устройството- дебит + 16 темп сензора + 4 за влажност и температура + сл греене..., данните да отиват на Разбъри-то. Там да се събират с друга информация, от други сензори и ТОГАВА да отиват към външен сървър (да речем Thingspeak).
Идеята е да мога да си обработвам информацията от постъпващите данни сам.
Не че не харесвам графиките на украинеца- напротив, просто искам да си направя мои, по начиина по който Аз искам- една само за бойлерите, друга само на температурите на топлоносителя, трета с разни параметри за ефективност, добиви... Отделно атмосферно налягане, скорост на вятъра, метеорологична информация. Може да сложа датчици, дето да показват дали дадено паркомясто е свободно :lol: ... каквото ми дойде на ума.
Ей такива глезотии... :rolleyes:
Това не би трябвало да изисква никакви модификации от страна на сегашната ми система, освен да сменя в менюто хоста на новия Пи сървър (да речем).

Аа, аз за малко да забравя защо почнах да пиша... безплатната весия на софтуеъра не поддържа онлайн мониторинг, така, че ЕСП модула не ти е спешен. Общо взето, безплатната версия само работи, без допълнителни глезотии.
Имаш варианти за 1 или 2 серпентини, делта Т1 и дТ2, макс и минимални температури, програмируеми интервали на нагрев, датчик поток, записва на СД карта и покзва на дислея... общо взето, всичко, което е необходимо за НОРМАЛНО действаща система.

Офф, това отклонение стана доста голямо. Точно сега се светнах че имам още една глезотия, която съм купувал на времето WIFI SD карта, която предава файловете безжично, ама като продължавам да мисля по темата, май не е чак толкова гениално решение...
sashot - специалист
Мерси за информацията... и за "запалването" де :)

Поръчал съм големия дисплей, разликата в цената е смехотворна, а във функционалността - значителна.
Идеята с централизираната платка, която е направил украинеца не ми хареса не само заради перспективата да запоявам смд елементи, за които вече нямам нито очи, нито търпение, но и заради прекалената "централизираност" и "фиксираност", която в един момент ще започне да връзва ръцете.
Заедно с Ардуиното, дисплея, релейните блокове...с клонинга на Арудиното де, поръчах платка Едернет. Само дето докато дойдат, лятото ще е превалило наполовина...
Аз, освен всичко друго, смятам да управлявам, (когато му дойде времето) при това безстепенно, и мощността на помпата, тази, която съм избрал, има тази опция, защото смятам, че оптимизирането на потока през колектора, в зависимост от температурните разлики ще е от полза на системата. При това, според мен, ако колекторите са няколко, както ще е в моя случай, е правилно да се мери температурата на първия и на последния и в зависимост от тези температури, както и от температурата (температурите) в бойлера да се избира скорост на помпата. По какъв закон е въпрос на разсъждения, в които, силно се надявам, да се включат и други.

Съображението ми относно едернет/уайфай като начин на свързване на контролера към мрежата е следното. По принцип, разбира се, жицата си е жица, предимствата и са ясни. Но в конкретния случай имаме датчици, галванично свързани към контролера, а от него и през жицата на едернета към цялата мрежа. Част от тези датчици или поне един е в колектора на покрива, където в една или друга степен е застрашен от гръм и индуктирани от гръмотевицата токове. Ако връзката м/у контролера и мрежата е безжична, то в най-лошият случай, гърми датчик(ци) и контролер с периферията си, ако е по жица, може да замине всичко по цялата мрежа. Но си мисля, че с подходящо и сериозно екраниране на кабелите, водещи към застрашените датчици, писах вече, че моите, в откритата им част, смятам да ги пускам в стоманени тръбички, проблемът може да се реши.

С твое позволение, което надявам се имам, ми се ще да използвам темата за да "хвърля на лъвовете" още две свои идеи.

1. Използване на дейонизирана вода в системата. Цената и е приемлива, предимствата - ясни. Освен всичко друго тя е по-слаб електролит, което по идея би се отразило благоприятно върху процесите на електрохимична корозия между разнородните елементи в системата...т.е. върху подтискането им. Особено в система ДрейнБек, където практически постоянно на различни места има и въздушно-водна среда, най-лошата от гледна точка на евентуалната корозия. Много ми се ще "химико-физиците" да се изкажат по въпроса.
2. При наличие на бойлер с две серпентини, използването и на двете, през летния сезон, за соларната система. През зимния - както е по принцип: едната за котела, другата за солара. Увеличената площ на топлообмен би трябвало да се отрази добре на ефективността на системата като цяло през лятото, когато топлоотдаването на панела(ите) е по-голямо и като мощност, заради по-интензивното, а не само по-продължително слънцегреене и по-високата температура на околната среда, а от там и по-малките загуби. Въпросът е заслужава ли си галимацията или увеличаването на ефективността ще е незначително и не си заслужава усилията. Ако някой е пробвал, нека сподели.
шоп - майстор
Много взе да ми харесва темата. Няма заяждане от скептици, а само надграждане на темата с допълнителна информация и идеи. Типично за руски форум.

Чест и почитания към Large и sashot за преминаването на едно по-високо ниво за мониторинг на дадена соларна система. Признавам си програмирането и ел. техниката не ми е сила, въпреки, че съм я учил 4 години. Чета Ви коментарите, но все едно говорите на друг език.

На въпросите на sashot. Използването на дейонизирана вода може да увеличи живота на една система. Не виждам причина всеки фен на соларната енергия да не я използва.

Относно серпентините... всичко е индивидуално спрямо бойлера, но тук важи принципа на Мечо пух. Колкото по-малка е разликата между температурата в горната част на бойлера и тем. на изходящият флуид от серпентината толкова по ефективен е топлообмена и КПД то на системата като цяло. В този ред на мисли не е проблем да се инвестира в 2 или 4 спирателни крана и да се подвключва и горната серпентина в летен режим.

На мен ми изпадна на изгодна цена един неръждаем пластинат топлообменик с топлообменна мошност 250КВ при ДТ 60 градуса. Същият го използвам за топлообмен на не повече от 15-20 киловата мошност но това не е проблем. Напротив, + е, защото мога винаги да добавям елементи към системата.
lov - майстор
Аз пък се захванах с топломерите само да видя кога ще ми остане време да ги монтирам на бойлера. Идеята ми е да видя реално каква ми е консумацията на топла вода. За летния период ще е показателна за добива и на соларите. Само трябва някой да помага с превода, че ги барнах на един битак и са на немски а с него съм скаран.
Шопе мисля че ти се беше заигравал с топломери преди та давай акъли да слагам ли и на соларния кръг или не си заслужава цялата разправия.
kuuuuuul - майстор
Нещо обърках :x
Последна промяна от kuuuuuul на ср май 11, 2016 3:44 pm, променено общо 3 пъти.
kuuuuuul - майстор
Мога да помогна с немския, а и вече имам монтиран топломер.Само не ми остава време да го вържа към Ардуиното. :prost:
шоп - майстор
Колегата kuuuuuul предполагам може да ти помогне.

Аз съм сложил само водомери за да балансирам дебитите. Едната система е с 4 колектора ( два вакумни и два плоски) и е с една помпа та затова ги сложих
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: