• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
huntered - специалист
Някой питаше за котела има ли турболатори. Има две тухли. Ако това играе роля на турболатори, значи е. Днес малко хигиена че беше се задръстил. Иначе вече от две седмици карам горелката на 4 степен . Максимална температура 65* с модулация до 55* . Разход на пелети 3-4 чувала на 24ч. Топла вода колкото искаш. Топло у дома колкото искаш 25* навсякъде. Даже и на тавана. Знам че имам загуби от там но поне лед и сняг няма на керемидите. Иначе през последните сутрини температурите тук са -12* . Ето и снимки. Клип за самопочистването не мога да го кача тук.

Прикачен файл

20161217_172439-800x600.jpg
20161217_172439-800x600.jpg (116.8 KиБ) Видяна 2005 пъти

Прикачен файл

20161217_172610-800x600.jpg
20161217_172610-800x600.jpg (108.77 KиБ) Видяна 2005 пъти
ulieliadi - специалист
Двете тухли не са турболатори. В друга тема имаше даже чертеж за котел Дакон, но мисля че и за този ще станат.
С този разход 3-4 чувала, трябва да го чистиш поне на две седмици. Не ти ли идва скъпичко, това са си 20лв на ден?
filmatoplo - майстор
Уф и с този котел са се пошегували , баси и инженерите - един не направи котел с димогарни тръби и пружини турболатори да си чистят хората и да се кефят , хем чисти тръби ,хем добро Кпд .Има не че няма ,ама още не е ценово достъпен .
huntered - специалист
Скъпо-евтино това е. Големият и малката иначе няма да си играят така облечени :yawinkle: . От началото на декември пуснах двата радиатора на тавана на мах.и ми се вдигна разхода с около 1 чувал. Там не се обитава за сега и имам загуби.

Прикачен файл

20161218_215143-600x800.jpg
20161218_215143-600x800.jpg (71.99 KиБ) Видяна 1971 пъти
mitashki911 - специалист
huntered написа:
Скъпо-евтино това е. Големият и малката иначе няма да си играят така облечени :yawinkle: . От началото на декември пуснах двата радиатора на тавана на мах.и ми се вдигна разхода с около 1 чувал. Там не се обитава за сега и имам загуби.
Намали тези на тавана на 3 ако имаш термо глави ще поддържат около 21-22 гр. и ще е добре ако не се качват малките .
andy_forresite - майстор
Аз питах за турболатори. Ще те помоля да вземеш две мерки следващия път като го спреш за чистене. Да премериш ширината на котела между водните ризи и височината на вертикалните ризи (питите).
Моя котел прилича на този. Вместо тези тухлички слагам един капак от ламарина с дръжка, който вадя с едно желязо че пАри. На практика топлия вятър от горелката съм го концентрирал между пити 1 и 2. "Бункерното" пространство (това най-отпред при горелката) се изпълва с топъл въздух и уж става някакъв топлообмен. Само че ефект много няма от това нещо...
Мисля че котелът в зависимост от тягата на комина ти може да се преправи на 5-ходов чрез:
1. Ошамотяване около скарата на горелката с отвеждане на топлите газове надясно.
2. Поставяне на вертикална ламарина, която разделя "бункерното" пространство на две.
Като цяло малко по-добре направен котел от гл.т. топлообменна площ. Разстоянието между питите е по-голямо също.
borkata99 - специалист
Живи и здрави хлапетия-та и Вие покрай тях да им се радвате ! :)
Аз съм с подобен котел и подобно положение /не с децата - моите пораснаха и литнаха надалеч :wink: /, ами с третия етаж - ползваше се от децата.
Сега там радиаторите са на 1, жената го ползва зимата да простира - идеален е за тази цел :lol:
Сега за тези прословути "турболатори" - миналата година и аз бях луднал по тях, направих си 2 и ги поставих - имам снимки и клипчета тука някъде в темите.
Резултата - тем. на димните газове много падна, не мога да мина 100 гр. Когато горелката модулира димните газове се заковават на 75 гр. И тука вече си мисля колко е добре това за нашите ламаринени котли ?!?! :?
Доколко е нужно и каква икономия се прави, уж газовете трябва да са 110-120 гр. , да не вземе да текне котела след година-две.............
Котела от началото на сезона не съм го чистил, петъка е определен за това, преди празниците, та Нова година да я посрещнем както подобава :lol:
Според мен не се занимавай с ................като гледам котела колкото си може - толкова си го карай. Щом ти е добре с този разход и Ви е кеф - значи сте си идеални от всякъде.
Ако можеш намали тем. на 22 - 23 гр. / и за децата ще е по-добре/, на тавана слагай на 1-2 термоглавите.
Измери си тем. на димните газове и ако е в нормите няма какво повече да изстискваш от котлето и горелката.
В карая на краищата те са създадени да ни служат, а не ние на тях да робуваме и щом ни вършат работа и НАЙ-вече щом Вие сте доволни гледай си кефа и се радвай на живота и бръмбарите в къщи !!!
Успешна седмица на всички !!!
filmatoplo - майстор
Ах защо го нямам този Пелетен в къщи ,има Бая поле за изява по него .В първата камера може да се подредят тези или др детайли по др начин ,като първо хоризонтална преграда позира пламъка до крайно дясно със оставане на отвор в края да минат газовете ,след това газовете да се подбират с друга преграда пак хоризонтална сложена по нагоре но вече поставена в крайно дясно положение така че пламъка да минава наляво и да излезе през отвор който остава около 5-6 см .След това във втория отсег да се направи същото като лакътуши пламъка наляво надясно с турболагор който е от ламели които крият 75 % ламел и 35 % отвор и да се редуват насам натам през 12-15 см височина колкото поеме в камерата .Образно казвам да седят хоризонтално ,може да с лек наклон .Въпрос на желание за проба .преди това обаче направете замерване на градуси тук там и след поставянето пак ,за целта може да се ползват бутафорни ламарини дори 1 мм след успешното развитие може да се направят от по яки ламарини или керамика . :partyman:
huntered - специалист
Ето клип как се самопочиства горелката.

https://youtu.be/4TUMzGbpLaY
filmatoplo - майстор
Твоята е от стария модел ,на новия се прибира скарата навътре ,а не излиза като при теб напред .
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: