• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Супер си го направил ,обаче ако ме послушаш ще стане още по добре .направи малък буфер дори 50-100 литра ,та дори и само по дебела тръба 108 ,монтира се между трипътния вентил и колекторите .Буфера е с 4 извода .На топлия извод към поплия горен колектор се поставя помпа в посока радиаторите .Така към радиаторите си имаш гарантиран дебит без да те бърка температурата и дали вентила е отворен .
шоп - майстор
@Emil Inanov =D> =D> =D>
Остава само да изолираш кутията външно. Майсторска изработка и много качествени заварки!

Ще свикнеш с Херца и много скоро ще виждаш само предимствата му. Вече си усетил как може да изпраща само 4% топла вода, с практиката и застудяването ще разбереш как праща и 20 и 50 и 80%... може и максимално да отвори.

Това което филма ти предлага се нарична на руски "гидро стрелка" по нашенски има много названия: хидроразпределител или разединител, уравновесител и т.н. Балансира системата, но сега вече е отоплителен сезон и не е място за подобрения. http://py-sm.com/gidrostrelka.html Иначе приветствам идеята на Филма.

Как се държи контролера? Мераклия съм и аз да сменя моя динозавър Титаник с по-модерен:-)
Emil Inanov - специалист
Аз се притеснявам, че в това топло време немога да стопля радиаторите с този процентов поток от смесителя, камо ли като паднат -10 - -20 градуса? Шоп, може ли да обясниш как да си поскам 40 или 60 процента на горещата вода? То сега дефакто контролера поддържа тези 65 градуса на водата с 10 процента мощност ( снощи бях пуснал само 3'и радиатора) и на сутринта горелката беше изяла две шепи въглища.
Идеята за буфер ме гложди , т.к. искам системата да си я оправя максимално -стига да знам как да пускам повече от 4 процента поток на смесителя?
П.С. Контролера незнам нищо за него - т.к. съм нямал друг с който да го сравня.
Има си заводски настройки, който си мисля че съшо трябва да се бутнат?
Дори час немога да му задам.....
Поздрави и Благодаря на включелите се!

Прикачен файл

IMG_20171004_192155.jpg
Su-37 - специалист
Вентилът да не е от умните с датчик за външната температура?
Как успява да върне 50-55 гр вода от радиаторите с тези нищожни 4%? Не вярвам да се получи. По-скоро с 50% към тях може да успее и после да притвори... Много добре се е получило. Браво на теб!
Radoslaw - специалист
шоп написа:
@Emil Inanov =D> =D> =D>
Остава само да изолираш кутията външно. Майсторска изработка и много качествени заварки!

Ще свикнеш с Херца и много скоро ще виждаш само предимствата му. Вече си усетил как може да изпраща само 4% топла вода, с практиката и застудяването ще разбереш как праща и 20 и 50 и 80%... може и максимално да отвори.

Това което филма ти предлага се нарична на руски "гидро стрелка" по нашенски има много названия: хидроразпределител или разединител, уравновесител и т.н. Балансира системата, но сега вече е отоплителен сезон и не е място за подобрения. http://py-sm.com/gidrostrelka.html Иначе приветствам идеята на Филма.

Как се държи контролера? Мераклия съм и аз да сменя моя динозавър Титаник с по-модерен:-)
По хубавия вариант е изолацията да бъде направена отвътре.Колегата Боби в съседна тема,го обяснява доста добре,направо е готов за докторатура.С титаника не бързай да го сменаш,до 10 дни излиза ,последния модел за ретортни горелки с всички екстри за които ,можеш да се сетиш.Запалка,Тъчскрийн монитор,управление с ламбда сонда.връзка по интернет,управление на буфер и соларна система и още много други ,които и аз все още не знам.В момента помагам за направа менюто на български и надявам се скоро да го тествам.Естествено веднага ще споделя споделя мнение.
Но вече всички хубави котли са с такива контролери,които автоматично ги изтрелват в 5 клас на еколкогичност,който след някоя и друга година ,ще стане задължителен.

Прикачен файл

IMG_Osnova.jpg
Валтер Желязков - специалист
Emil Inanov написа:
Аз се притеснявам, че в това топло време немога да стопля радиаторите с този процентов поток от смесителя, камо ли като паднат -10 - -20 градуса? Шоп, може ли да обясниш как да си поскам 40 или 60 процента на горещата вода? То сега дефакто контролера поддържа тези 65 градуса на водата с 10 процента мощност ( снощи бях пуснал само 3'и радиатора) и на сутринта горелката беше изяла две шепи въглища.
Идеята за буфер ме гложди , т.к. искам системата да си я оправя максимално -стига да знам как да пускам повече от 4 процента поток на смесителя?
П.С. Контролера незнам нищо за него - т.к. съм нямал друг с който да го сравня.
Има си заводски настройки, който си мисля че съшо трябва да се бутнат?
Дори час немога да му задам.....
Поздрави и Благодаря на включелите се!
Здравей!
Какъв е контролера? Гледам, че имаш трипътен/антикондензен/ вентил. Имаш ли друга смесителна/регулираща/ арматура при котела? Тези 4 % на кое са?
Emil Inanov написа:
Повече топла вода ще се върне като се позатопли къщата, радиаторите също. Няма как да отвори връщащата линия повече тоя трипътен вентил, след като в началото водата от радиаторите е с ниска температура, особено ако са преоразмерени.
Не се притеснявай, просто имай търпение, а за да се случат по бързо нещата, увеличи температурата на котела, в началото.
Термоглави, буфер, трипътен със задвижка, еквитермичен контролер, помпа на големия кръг=перфектна системка.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет окт 05, 2017 12:10 pm, променено общо 1 път.
Makro - напреднал
Полските ретортни горелки са трудни за монтаж и определено има повишен риск от обратен огън.
За мен по-добро решение е монтаж на горелка с фабричен фланец на предната долна врата.
Един фланец за ротационна горелка на слънчогледови пелети Bisolid или Green Eco Therm e 30-40 лв.
Отделно горелката ще работи с КПД 90-93% и се самопочиства .
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Не се притеснявай, просто имай търпение, а за да се случат по бързо нещата, увеличи температурата на котела, в началото.
Термоглави, буфер, трипътен със задвижка, еквитермичен контролер, помпа на големия кръг=перфектна системка.

+ 1

Няма място за притеснение. Увеличи ако трябва от контролера температурата с 1-2-3 или 5 градуса и много бързо херца ще започне да пропуска повече.

Аз дори моя античен контролер като мръдна +- 1-2 градуса и всичко е променя. Херца може да отвори повече %, а мога в системата да имам 30гр, когато не е студено, а в котела си е 55-58 да кажем.

Херца е един най-прост термостат както при автомобилните двигатели. Реално няма какво да му се счупи.
Emil Inanov - специалист
Повече топла вода ще се върне като се позатопли къщата, радиаторите също. Няма как да отвори връщащата линия повече тоя трипътен вентил, след като в началото водата от радиаторите е с ниска температура, особено ако са преоразмерени.
Термоглави, буфер, трипътен със задвижка, еквитермичен контролер, помпа на големия кръг=перфектна системка.[/quote]

И аз така си мислех,но исках да го чуя от корифейте във форума.
Кутията е изолирана от трите странични страни с огнеупорни тухли см, остава да сложа вермикулит на вратата и да наредя огнеупорни тухли на пода( мисля 2см).
Контролера е Iryd RTZ PID модел К ( незнам дали е от значение)
Снощи почетох за тази хидро-стрелка и сега ще отида до вторични за разгледам дали ще има нещо интересно - и без това трябва да си направя по-дълбок пепелник). Покрай кутията се научух и да заварявам, така че изработката не му е проблем.
Някой колега има ли такъв монтиран да му почета изпълнението?

Прикачен файл

IMG_20170603_210338.jpg
IMG_20170603_210338.jpg (111.73 KиБ) Видяна 2137 пъти

Прикачен файл

IMG_20170603_205821.jpg
IMG_20170603_205821.jpg (101.43 KиБ) Видяна 2137 пъти

Прикачен файл

IMG_20171004_192022.jpg
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: