• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ironlady - модератор
крум написа:
ironlady, виждам, че даваш добри съвети *respect*.
Имам 2 въпроса към теб - малко лаишки, но са си въпроси...
1. какво представлява тази "гилза" за капилярен термостат? Хареса ми решението с изключването на помпата - мислех да спирам да къртя, но ще го приложа (бойлера до вчера мислех да остане извън системата).
2. защо се слагат автоматични обезвъздушители и на 2-та изхода? (и на двата колектора монтирах обезвъздушители по съвет на хората, които ми продадоха арматурата). Все още нямам обяснение защо не се слага само на горния? На първо четене обезвъздушител на долния ми се струва излишен (колектор, изход на серпентина от бойлера).
Изображение
месинговата част отдолу е гилзата- тя е на 1/2"
От опит ти казвам че е хубаво да има обезвъздушители.На серпентината на бойлера нарочно слагам 2бр. и е хубаво да са с иглички,защото при тях е по малка вероятността от заставане на боклуче и дори и да има като натиснеш игличката той ще излезе а с него и нагнетения въздух.По някога въздуха е непредвидим и те съветвам да се подсигуриш та дори и с ръчни обезвъздушители 1/2" който струват 1,00лв и не заемат място.
На колекторите е желателно да има и на двете линии, а за бойлера поне на едната.
ironlady - модератор
siscokz написа:
Бойлерът ми е TESY 100 литров, и е обозначен топлата вода да влиза отгоре. А каква е разликата при отверена и затворена система, т.е. как влиаят на това откъде ще е входа и изхода на водата?
В твоя случай вържи така както е показано на бойлера.Това зависи от проктанта на самия бойлер и щом е обозначено така значи са преценили.
При затворената система наглягането се създава изкуствено,т.е. на колкото бара нагласиш допълващата група такова налягане ще се поддържа в системата.И там иска не иска водата ще превърти през серпентината на бойлера,независимо как е вързана.При отворената е малко по различно,при нея има значение къде е помпата,на каква височина от най високата точка е монтиран отворения разширителен съд,разпрезелението на тръбната мрежа и др.
ra4o - специалист
Абе колко на дълбоко да ги вкопавам тези тръби Ф 16 в стената :? Това къртене голям зор и прахоляк. :-D
На моменти започвам да съжалявам, че реших схемата да бъде с отделни тръби ф 16 за всеки радиатор, вместо с една захранваща Ф 20 с разклонения Ф 16 към радиаторите. :?
ironlady - модератор
ra4o написа:
Абе колко на дълбоко да ги вкопавам тези тръби Ф 16 в стената :? Това къртене голям зор и прахоляк. :-D
На моменти започвам да съжалявам, че реших схемата да бъде с отделни тръби ф 16 за всеки радиатор, вместо с една захранваща Ф 20 с разклонения Ф 16 към радиаторите. :?
Не съжалявай, то си има свойте предимства.А гофра или изолация слагаш?
30-40 мм примерно трябва да е дълбок прореза в стената, за да можеш след това да го замажеш :wink:
ra4o - специалист
ironlady написа:

Не съжалявай, то си има свойте предимства.А гофра или изолация слагаш?
30-40 мм примерно трябва да е дълбок прореза в стената, за да можеш след това да го замажеш :wink:
В интерес на истината не смятах да слагам тръбите в нищо, за да къртя по-малко. Още не съм положил никъде тръби само къртя.
Малкия снощи ми вика: "Тати, ти защо буташ къщата"? :?
ironlady - модератор
ra4o написа:

В интерес на истината не смятах да слагам тръбите в нищо, за да къртя по-малко. Още не съм положил никъде тръби само къртя.
Малкия снощи ми вика: "Тати, ти защо буташ къщата"? :?
Изкарал си акъла на детето.Така е в началото изглежда страшно, но после като се монтира всичко му си вижда края и ще бъдеш мн доволен.До сега съм нямала клиент който да не се е стряскал от къртенето,дори и да е съвсем незначително. :wink: ...Само не забравяй да си повтаряш,че накрая всичко ще бъде както си си го представял :2thumbs: :wink:
ra4o - специалист
Аз, вече половин година си го представям колко хубаво ще стане. :)
Извинявай, ама не разбрах да слагам ли тръбите в нещо или може и така на голо? :-D
ironlady - модератор
ra4o написа:
Аз, вече половин година си го представям колко хубаво ще стане. :)
Извинявай, ама не разбрах да слагам ли тръбите в нещо или може и така на голо? :-D
Ами при твое желание ги сложи.Като правиш едно нещо веднъж по добре да е както трябва,иначе за какво къртиш.Но и да не ги сложиш в изолация няма проблем. :wink:
ra4o - специалист
Питам се, как е най-правилно да навържа тръбите на радиаторите към колектора - най-далечните радиатори - на най-близката дупка до входящата тръба от 1", после следващи по-далечина и т.н. или пък трябва да се съобразявам с големината на радиаторите (то най-големите са ми най-далече)?
А бойлера? Май той трябва да е на първо място? :?
Или няма значение подредбата - нали за това е колектора? :?
ironlady - модератор
ra4o написа:
Питам се, как е най-правилно да навържа тръбите на радиаторите към колектора - най-далечните радиатори - на най-близката дупка до входящата тръба от 1", после следващи по-далечина и т.н. или пък трябва да се съобразявам с големината на радиаторите (то най-големите са ми най-далече)?
А бойлера? Май той трябва да е на първо място? :?
Или няма значение подредбата - нали за това е колектора? :?
Не се къхъри, действай смело,няма значение кой в кой отвор ще вържеш.По важното е като си правиш подредбите да нямаш преплитане точно пред колектора че ще ти надигне нивото на замазката. :wink: Радиаторите диагонално вързани да не забравиш :!:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29

Тема "ще правя локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: