• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
Стойностите на външния сензор при различна температура ги има написани в книжката на регулатора, но това с нищо не ми помага, защото стандартните сензори по магазините не са с такива параметри. Както и да е 40лв. не са много. Сигурно и още толкова ще ми вземат за монтаж и настройка. И все пак ако реша да сложа и не ми харесва работата на котела с външен датчик, нали винаги може да направя наастройка на регулатора да се води по стайна температура не по външна. Гледах в менюто на регулатора има една настройка Виф регулиране и в подменюто на тази настройка има 4 под настройки: подаване помещение; мощост помещение; външно стандартно и външно оптимум. Та ако имам външен датчик и не ми харесва как работи котела ще оставя настройката на подаване помещение и пак ще е като сега. Или греша?
съб ное 24, 2018 8:31 pmsokolov.91 написа:
...Или греша?
Според мен, не грешиш.
Връщаш си старото положение, без парите за датчика.
Просто избираш от менюто по какво да се ръководи термостата.
За отопление, според външна температура /еквитермично/, трябва да има донастройка , в зависимост от типът помещение. Никой инсталатор няма да ти го направи перфектно, защото трябва много време.
Всъщност, Лазар беше писал, че този термостат се самообучава. Значи трябва на него да се даде време.
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 7:12 amТрифон П.Трифонов написа:
съб ное 24, 2018 8:31 pmsokolov.91 написа:
...Или греша?
Според мен, не грешиш.
Връщаш си старото положение, без парите за датчика.
Просто избираш от менюто по какво да се ръководи термостата.
За отопление, според външна температура /еквитермично/, трябва да има донастройка , в зависимост от типът помещение. Никой инсталатор няма да ти го направи перфектно, защото трябва много време.
Всъщност, Лазар беше писал, че този термостат се самообучава. Значи трябва на него да се даде време.
Да. Аз ще го изчакам сега десетина дена без да барам нищо и ако продължава да не модулира като хората най-вероятно ще поръчам външен датчик. Сега реално се получава следното: когато котела реши да се запали се пали със задание на водата 80 градуса, работи така известно време и понеже радиатора в тази стая е три метра без термоглава, а котела се е запалил когато температурата в стаята е паднала с 0.2 градуса под зададената става мн бързо топло и вместо котела да почне да модулира се гаси. Не ми харесва тази работа. Така работи постоянно през десет минути. А както вече разбрахме от предния ми тест без терморегулатор котела може да модулира на 44 градуса на водата поне един час.
нед ное 25, 2018 10:22 amsokolov.91 написа:
...
Охоооо Соколе...
Я задай 50 и го остави за си гледа работата!
Ако се изгаси намали още малко!
Ако температурата пада, увеличи малко!
Ти си го ошашкал бре.
Ясно е, че термостата не те разбира. Немци!!!
Сига да ни са убидиш?!! Не ги харесвам, ама праят BMW.
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 10:32 amТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 25, 2018 10:22 amsokolov.91 написа:
...
Охоооо Соколе...
Я задай 50 и го остави за си гледа работата!
Ако се изгаси намали още малко!
Ако температурата пада, увеличи малко!
Ти си го ошашкал бре.
Ясно е, че термостата не те разбира. Немци!!!
Сига да ни са убидиш?!! Не ги харесвам, ама праят BMW.
Е нали уж като има такъв умен терморегулатор в системата котела не се ограничавал по вода. Незнам... ще го изчакам да се самообучи и после аз ще го обучавам :lol: И аз не ги харесвам немците амаа правят Audi ;)
нед ное 25, 2018 10:48 amsokolov.91 написа:
...
Глей ся, купил си си кондензен котел с обявено КПД 105% в кондензен режим, а го караш да работи на 96-7% извън кондензен режим!!!
Я прочети пак книжката на котела и огледай КПДта и параметри!
На кой му трябва 80 градуса вода, освен като стърже прасето?
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 11:14 amТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 25, 2018 10:48 amsokolov.91 написа:
...
Глей ся, купил си си кондензен котел с обявено КПД 105% в кондензен режим, а го караш да работи на 96-7% извън кондензен режим!!!
Я прочети пак книжката на котела и огледай КПДта и параметри!
На кой му трябва 80 градуса вода, освен като стърже прасето?
Понеже във всяка една тема свързана с газов котел когато някой попита на колко да ограничи котела всички му казват, че има ли стаен терморегулатор котела не се ограничава по вода и се оставя на макс. пък регилатора си знае работата.
Току що записах един около 15минутен цикъл на поведение как протече в реално време. Котела горя около 15мин с различни задания. Запали се когато стайната беше половин градус под зададената и се изгаси на 44 градуса на водата и 21.5 стайна. След 5 минути почивка пак се запали на стайна 21.3 и се опитва да модулира на 44 градуса и след няма 5 минути се изгаси. И така до безкрай палене и гасене... по цял дееееен карузо карузо :lol:
нед ное 25, 2018 11:24 amsokolov.91 написа:
...
Прос съм, ма съм разбрал едно /относно отоплението/
Голяма делта- бързо сгрява, когато трябва да се сгрееш.
Голяма делта- големи загуби, когато трябва да съхраняваш.
Другото са подробности и конкретика.
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 11:41 amТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 25, 2018 11:24 amsokolov.91 написа:
...
Прос съм, ма съм разбрал едно /относно отоплението/
Голяма делта- бързо сгрява, когато трябва да се сгрееш.
Голяма делта- големи загуби, когато трябва да съхраняваш.
Другото са подробности и конкретика.
И като край - голяма делта големи разходи за отопление.
нед ное 25, 2018 11:49 amsokolov.91 написа:
...
И като край - голяма делта големи разходи за отопление.
Я намаляй заданието на водата на 45 и продължавай с експериментите докато е топло.
Имаш време да разбереш какви са максимални и минимални температури, нужни за отоплението на къщата ти. Задаваш няква средна, за другия сезон и си гледаш семейството /мъжката работа/.

Забрайх си тестото, с тоз форум бе, .....превтаса......Аааааааа!

Добре де, омачках го , та имам време да дам пример.
Задал съм котела да топли буфера до 65 градуса.
Това е напълно достатъчно да ме топли сега, даже е малко в повече.
Температурата, в котелното е 20 градуса.
Ако задам 80, пак ши ми е толкова топло, в предвид последващата регулация на отоплителна вода или термоглави /както при теб/, а в котелното става 22. !!!$$$€€€ Там не живее никой, освен няколко мишки.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед ное 25, 2018 12:09 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: