• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Отново си спомням за разликата между простите контролери и онези, с ненужните и скъпи екстри като управление по ШИМ, регулиране на обороти, умни помпи и пр.
Обаче, темата е "Живот............"
Да живей ТП!
silent - майстор
След като прочетох цялата тема разбрах, че автора е бот с естествен интелект който трябва да отвори дискусия като сподели или направо се похвали със собствените си постижения в отоплителното дело. А въпроса който поставя е проформа за да добута дискусията в желаната посока, а не че въобще го интересува.. :-D
brum - майстор
Да, има нещо такова. Темата яко избяга от живот на термопомпа. Даже с въпрос се опитах да върна дискусията в правилната посока, ама тука се размиха 5 различни теми вече...
ivanovbg - майстор
Интересува ме, но освен едно две мнения никой от писалите няма дългосрочни наблюдения. Това, че има още лади дето се движат по пътищата, не значи, че ладите са много здрави.

Последно решихме тая година да е на пелети, щот може и да не смогнем с изолацията до есента, а по високата температура на пелетите гарантира топлото макар и на по висока цена.
D.Kalchev - специалист
съб юли 08, 2023 6:11 pmbrum написа:
Да, има нещо такова. Темата яко избяга от живот на термопомпа. Даже с въпрос се опитах да върна дискусията в правилната посока, ама тука се размиха 5 различни теми вече...
Сега като се замисля... Първият климатик който съм купувал беше преди 20 години. За един малък офис. Фуджицу 12-ка инвертор... Голяма работа като за тогава. Правиха му преди десетина години някакъв лек ремонт. Работи си нормално още. В тази връзка си мисля, че правилно оразмерена и грамотно монтирана отоплителна инсталация с ТП би трябвало да изкара поне 15 години. Едва ли реномираните производители и световни имена в тази област ще си жертват репутацията.
Лично аз след няколко години ще съм изправен пред избор. Дали отоплението да е с пелети или с ТП въздух-вода. Мой познат почти си е завършил къщата и това лято трябва да му монтират ТП Висман. Заложил е на подово отопление и няколко конвектора. Проявявам голям интерес как ще му се получи отоплението.
XpacTa - специалист
Не че нещо, ама ако планирате термопомпа какъв ви е резервния вариант? Защото все питате едното или другото, а то на практика е най-правилно и двете.
пон юли 03, 2023 9:12 pmivanovbg написа:
.......При сегашната цена на пелетите термопомпата вече не е евтино отопление особено ако е вярно това......
Това го "коментирам" заради Храста.
Някой вярва ли в това?
При положение, че не търся ток, който прави шлака и много пепел.
Не го превозвам, складирам, насипвам в бункера.
Не чистя отпадните продукти от горенето му и не се ангажирам с изхвърлянето им.
При съпоставима цена, коментарът горе е глупав, меко казано. Доста по скъп трябва да е "токът", за да мисля за пелети (дървесни, в конкретният случай).
Гледам си кефа.

Храсте,прочети отначало и внимателно!
adventure1 - напреднал
нед юли 09, 2023 8:28 pmXpacTa написа:
Не че нещо, ама ако планирате термопомпа какъв ви е резервния вариант? Защото все питате едното или другото, а то на практика е най-правилно и двете.
Моя резервен вариант както и на много други е камина , 2 кубика дърва и буре със вино .
съб юли 08, 2023 6:52 pmivanovbg написа:
Интересува ме, но освен едно две мнения никой от писалите няма дългосрочни наблюдения. Това, че има още лади дето се движат по пътищата, не значи, че ладите са много здрави.

Последно решихме тая година да е на пелети, щот може и да не смогнем с изолацията до есента, а по високата температура на пелетите гарантира топлото макар и на по висока цена.
Смогнахте ли с изолацията, на която сякаш беше противник.
С пелетите се "наиграх". Имам си тонче на чувалчета за фитнес, както го наричат някои брезничани.
Имам и копче на газовия, съвсем скоро и ТП, та може да споделя някъде нещо.
Последните две години се отоплявах с ТП въздух-въздух. По безгрижно не е било, а с въздух-вода се надявам и комфорта да е пълен.
Следното е просто уникално. Малко по назад е.
viewtopic.php?f=10&t=70244&start=70#p1137625
Svetoslavoff1 - майстор
Леко встрани, ТП въздух-въздух - от 2001г до ден днешен, а докога...докогато. Хитачи 12-ца, не е инверторна.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: