• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
пет мар 15, 2024 7:00 pmшоп написа:
След пика на инсталираните фотоволтаици и тенденцията да отпадне евтината нощна тарифа нещата хич няма да са розови за мнозина.
Та дори и без вдигане, а само отшадане на нощната тярифа ще има много ощетени.
Аз лично на 100%.
Голяма драма, големи мъки, големи локуми .
До една седмица всички ще умрем.
nelina_london - специалист
Когато първо съобщиха ,че отпада нощната тарифа и се очаква поскъкване ,реших че сегашната дневна тарифа от около 0,26лв/kWh(да не ровя точно колко е ) ще бъде индексирана с 5-7% ,каквото повишение предвиждат , и така отиваме на около 0,28лв kWh .
Обаче ,тогава попаднах и на няколко статии, в които смятат средната цена на тока (нощна+дневна) и калкулират увеличение върху нея .Това ме обърка ,та ако има някой запознат , може да ни светне .

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17239559
Chefo77 - майстор
съб мар 16, 2024 12:35 pmB0bi написа:
съб мар 16, 2024 8:28 amChefo77 написа:

Аз ако исках, щях да съм където другаде пожелая, не да си стоя във Варна.
Тъпо изказване, но ти си го знаеш...
Да знам, че тъпо си се изказваш. Всеки може да бъде, където си реши. Виж балканската завист е съвсем друго нещо :|!
Не се прави на ударен, даже не си и оригинален в опита да го замажеш.
За разлика от теб (очевидно), много други не таят завист. Трудно е да го проумееш, нали?
Киррил - специалист
съб мар 16, 2024 3:21 pmnelina_london написа:
Когато първо съобщиха ,че отпада нощната тарифа и се очаква поскъкване ,реших че сегашната дневна тарифа от около 0,26лв/kWh(да не ровя точно колко е ) ще бъде индексирана с 5-7% ,каквото повишение предвиждат , и така отиваме на около 0,28лв kWh .
Обаче ,тогава попаднах и на няколко статии, в които смятат средната цена на тока (нощна+дневна) и калкулират увеличение върху нея .Това ме обърка ,та ако има някой запознат , може да ни светне .

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17239559
По прогнозни цени увеличението на тока без нощна тарифа казват че ще е от 10 до 25%. Фонда за компенсации е пробит и няма пари. Ако намерят пари ще е около 10%, ако не намерят - дупе да ни е яко - не се знае колко ще е.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/03/ ... tok.601036

https://www.mediapool.bg/kakvi-shte-sa- ... 56913.html
kozl - майстор
съб мар 16, 2024 11:31 amnelina_london написа:
Ммм да ,Пловдивската Топлофикация е на EVN ,но минава през Нелбо за отчитане .Така ,когато пускаш жалба те разиграват между двете фирми и накрая все си цакан .
Продължавам да обяснявам ,че проблемът не е в цената на мегаватчас по отделните градове ,а какви топлозагуби по мрежата ти начукват .Реално ,аз незнам колко мегаватчаса съм изхабила ,те ми го внушават ,че толкова единици на топломера и толкова м3 БГВ са добити от едиколко си енергия ,за да може да излезнат начисто .При shift 1m3 БГВ се добива от 0,13 МВтч ,а в нашия случай от 0,48МВтч .
Потретвам ,просто загубите на ТЕЦа си ги плащаме потребителите ,в СФ ги плаща държавата .
nelina_london значи в София начукват по малки загуби в трасето :?
А в Пловдив как е?
Е в Плевен загубите колко по-различни са от София, че цената по-ниска от софийската.
Нещо ми убегва :? Може би не загубите, а заплатите и далаверите да не са включени в стойността на енергията :?

nelina_london колко ти струва подгряване на 1 м3 вода може да видиш в отчета на Нелбо, вероятно годишен. Сметката дето си показала е месечна и е неква прогнозна. Не е меродавно по тази сметка да се правят изводи. Аз вече писах за това и вероятно не си чела.
Тука при нас за миналия топлинен период за подгрев беше калкулирана от топлинния счетоводител (Бруната) към 110 kWh енергия за 1 м3.
Понеже писа, че само топла вода се ползва, то да знаеш топлата вода се краде най-лесно по комшийски. Писал съм в други теми как.
В такива случаи цената на водата може да ти отнесе главата. Ако има и отопление може да се позамаже чрез сметките за отопление цената на водата но като няма :x . Ако в абонатната има, а то трябва да има общ водомер за БГВ, то неговите показания могат да се сравнят със сумата на отчети по водомери към този общ водомер и да излезе наяве колко вода е открадната по комшийски.
Е така топломера отчита енергията за падгряване на БГВ, разделено на показанието на общия водомер дава специфичния разход на енергия за подгряване на 1 м3 вода. Да ама ако сумата по отчети на индивидуални водомери е наполовина спрямо отчетеното от общия водомер какъв ще е спец.разход за подгряване на вода :?
То и в София се чешем по главите защо в една сграда подграването на БГВ е по 10 лв/м3, а в друга по 20 лв./м3.

Кое е най-икономичното отопление :?
По действителен случай, некъв софиенец без водомер на социална база си пуснал от топлата вода през радиатора и в канала и те ти икономично отопление за сметка на комшулъка.
kozl,сметката която съм публикувала не е прогнозна .В жилището се живее само около 2 месеца в годината ,през които се навъртват по 1м3 вода ,отчетен от инкасатор ,съответно единият месец бе 59 лв ,а другият 80 лв .През останалото време се плаща по 2,20 лв за отчитане ,няма годишни уравнения .Доколкото знам ,само 5-6 семейства в блока от 32 ползват топла вода от ТЕЦ ,останалите са преминали на бойлери .Над 80% от живущите са пенсионери ,които дори ги няма за летния период .Не отричам ,че може да има кражби ,но данните са еднакви от 5-6 блока в съседство и винаги е било така , откакто стартираха отчитанията с топломери .Излишно ми се вижда да обяснявам повече .Както казах ,лично съм питала в Нелбо как се отчитат и защо цената варира толкова за всеки месец в годината .Вече съм писала какъв бе отговора .
Два пъти са правени засечки на общия водомер -разликата бе 2-3 м3 ,на 32 семейства тогава ,смятам е нормално .След безбожните сметки за ТЕЦ ,двата входа (ние) направиха проект (голяма смешка-проект трябвало ,за да се резне тръбата от абонатната към двата входа) и си спряха парното. Останалите 2 входа се смяха ,в кой век сме живеели да се отказваме от ТЕЦ (преди повече от 10г) и на следващата година и те си спряха парното централно ... :lol:
Ако изкарам таблицата с цената на газта отпреди 3 години и миналата година ,например ,ще се види ,че е имала огромни скокове от 30тина лева до 180 лв . и нагоре ,много по спомен хвърлям цифрите .Дали сметката за отопление се е вдигнала 6 пъти за този период ?

https://www.bulgargaz.bg/bg/uslugi/tseni-41
Hursa - майстор
nelina_london написа:
само 5-6 семейства в блока от 32 ползват топла вода от ТЕЦ
Една топлоцентрала или топлоелектроцентрала е предвидена обикновено да захранва с топлинна енергия няколко хиляди, та дори десетки хиляди домакинства - изградена е да отдава голяма топлинна мощност. Така и топлинната мрежа е предвидена да доставя тази топлинна енергия до тези хиляди и десетки хиляди домакинства. Нормално е когато потреблението се свие до десетина процента ефективността на тази топлоцентрала и топлинна мрежа да се занижи силно, в пъти.
Тези малко останали абонати евентуално са пръснати в различни "краища" на мрежата. Казвате - ползват само топлинна енергия за подгряване на "топлата вода" - но от мрежа предвидена да захранва всички, и отказалите се, не само с топла вода, но и с отопление. Т. е. отделните абонатни също работят много неефективно, с големи загуби. Същевременно за да подгрее водата до достатъчна температура на тези няколко абоната - температурата в този "клон" на мрежата трябва да се поддържа достатъчно висока, но разхода е много малък, а тръбите с са с голям диаметър - загубите са големи, т. е. трябва да се предвиди допълнителна рециркулация от топлоцентралата до тези абонатни - а това са допълнителни разходи, както за циркулация, така и значителни топлинни загуби, и във "връщащите" тръбопроводи.
Цялата тази голяма система трябва да се поддържа, но приходите са само от тези останали абонати. Не се поддържа защото няма пари, но като не се поддържа се руши, старее - загубите допълнително растат.
Затова - когато започнат да намаляват абонатите - се получава порочен кръг. Цената на услугата расте, което отказва още повече абонати.
Но това е само едната страна, нормалната, поради която в някой градове (повечето) "парното" е много по-скъпо. Другата е началния тласък на процеса - като например в "софийското парно" - големите присвоявания, големите кражби. И това не от страна абонатите, а от "ръководителите" в системата и свързани с тях "кръгове".
Hursa ,напълно съм съгласна с написаното .Затова написах ,че ни "начукват" загубите .
Проблемът е ,че сметките бяха тройни на Софийските ,докато всички ползваха парно и топла вода .Казвам ,че това не е проблем на конкретния блок . Получава се точно описания порочен кръг - абонатите се отказват от Топлофикация .
И каква е алтернативната в Пловдив - преминават на ток и изненада ...пак при EVN :)
Докато родителите ми живееха постоянно в жилището ,преди Ковид пандемията(газта бе евтина) ,и повече абонати ползваха БГВ цените на м3 през различните месеци варираха от 10 до 50 лв .Всеки месец въртиш колелото на късмета и каквото ти се падне :)
Последният хит е да ти начисляват по 1м3 вода ,дори и да нямаш такава ,защото водомерът ти е
с изтекъл срок и "може" да не работи ,но ти не си уведомен за това .Задължително трябва да си платиш за такъв с дистанционно отчитане ,иначе по 50 лв на месец :-D
Затова ,конкретно за Пловдив е по-евтино на ток ,дори и да го увеличат 30% .
Virtex - майстор
пет мар 15, 2024 7:00 pmшоп написа:
Все още има много неясноти какво ще стане.
Обаче след пика на инсталираните фотоволтаици и тенденцията да отпадне евтината нощна тарифа нещата хич няма да са розови за мнозина.
Не мога да разбера какво е общото между двете и как пика на фотоволтаици ще повлияе на хората негативно ?
pipilica - майстор
Ми лесно, през деня много евтин ток ама ти си на работа и не ползваш, вечер кат се прибереш и тока вече е поскъпнАл щото няма слънце. Мое и неква друга врътка да измислят за да поскъпне тока реално но на теория да не е значителна разликата.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: