• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Разбирател - напреднал
"Ти по коя схема си? "
Ами за мой късмет цял живот съм на най- добрата, в смисъл ТЕЦ.
От първият ти пост бях останал с впечатлението, че си се насочил към термопомпа тип "моноблок" и търсиш начин ,който да позволи да не пълниш цялата инсталация с незамръзваща течност. Ако имаш възможност за монтаж на сплит термопомпа ( външно тяло + хидробокс ) бих препоръчал тази възможност. При това положение избираш схема 1. При нея не е задължително пълнене с незамръзваща течност.
Няколко съвета за термопомпата. Важна опция е да има т.нар. "компенсация по външна температура" При нея избираш Тподаване при изчислителни условия ( примерно -10°С ) и когато навън стане по- топло термопомпата сама намалява Тподаване. Може да доведе до икономия 8-12%.
Важна е и степента на модулация. Добрите термопомпи модулират мощността си от 10%. Това ще намали до минимум влизане в режим вкл./изкл. който е по- неефективен.
Сложи малко по- големи радиатори, които да позволят комфорт при по- ниски температури на подаване. Покачването на Тподаване с 5°С води до понижаване на СОР с около 8-10%.
От мен толкова.
Успех!
вт яну 06, 2026 11:22 amРазбирател написа:

Сложи малко по- големи радиатори, които да позволят комфорт при по- ниски температури на подаване. Покачването на Тподаване с 5°С води до понижаване на СОР с около 8-10%.
От мен толкова.
Успех!
Това подсказва да помисли за оразмеряване на машината. Доверих се на инсталатор и монтирахме най-малката на марката- 5 киловатчета само. Реално съм тествал отопление на 80м2 до температури от минус 5 градуса (°C). Справя се.

Иска да направи най-доброто, но радиатори не са най-доброто. Най-малко ще трябва да добави/преработи.
Sybev - помощник
Здравейте. Имам следната чуденка и се чудя възможна ли е и дали някой вече е правил. Ще сменям скоро пелетния котел с термопомпа. Съответно цялата инсталация е на радиатори. Разделени са на 3 кръга с по 3/4 тела на кръг. Обмислям, понеже ТП дава възможност и за охлаждане лятото, да сменя по едно или две радиаторни тела на всеки кръг с конвектои, та да можем лятото да охлаждаме. Реално ще имам сценарии на кръг ще имам вързани 2 конвектора и 2 панелни радиатора или 1 конвектори с 2/3 панелни радиатора. Какво мислите за подобно изпълнение и осъществимо ли е?
вт яну 06, 2026 6:28 pmSybev написа:
Здравейте. Имам следната чуденка и се чудя възможна ли е и дали някой вече е правил. Ще сменям скоро пелетния котел с термопомпа. Съответно цялата инсталация е на радиатори. Разделени са на 3 кръга с по 3/4 тела на кръг. Обмислям, понеже ТП дава възможност и за охлаждане лятото, да сменя по едно или две радиаторни тела на всеки кръг с конвектои, та да можем лятото да охлаждаме. Реално ще имам сценарии на кръг ще имам вързани 2 конвектора и 2 панелни радиатора или 1 конвектори с 2/3 панелни радиатора. Какво мислите за подобно изпълнение и осъществимо ли е?
Не го сменяй а само добави!
Sybev - помощник
[/quote]
Не го сменяй а само добави!
[/quote]

За добавяне няма място. Ако ще се прави ще се подменят, но ме притесняват дебитите. Така или иначе къщата е на един етаж. Системата ще бъде изградена с буфер като хидр. изравнител, по схемата дадена в предишните страници. Втората ЦП след буфера към отоплителните тела я смятам да е 25-60. Груби сметки съм правил, че имам напор около 3-3.5 м, загуби около 9 - 10 кВ, с което ги смятам около 1.6. 1.7 м3/час или около 600 литра на час за всеки кръг (3 броя). Та при тези данни ще има ли проблем да умеша конвектори и радиатори. Разбира се, в близко бъдеще и някога, когато се видя с повече пари, може би ще се подменят всички радиатори. За съжаление ще се прави на парчета.

Общо взето чел съм от някъде по нещо, направил съм 2 3 сметки, ама знанията ги няма и опирам до помощ.
Това не е вярно, а и не знаеш как топли термопомпа.
При твоята конкретика и изисквания ще направиш грешка.

Възможно е да не се разбираме- пиша в единствено число- котел. Не го заменяй, а добави ТП!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт яну 06, 2026 8:36 pm, променено общо 1 път.
Rakeem - напреднал
Тези неща с дебитите, които ги смяташ в момента, нямат нищо общо с това, което ще трябва да залагаш при ТП, за да постигнеш желаната делтаТ, която ще трябва да гониш, за да постигнеш максимален КОП и оптимална работа на ТП без циклене.
Това нещо с конвектори го мислех и аз за първия етаж, за да мога да го охлаждам, тъй като на втория имам климатици, но мисълта да се топля на 'климатик' ме отказа, пък и един що годе качествен конвектор е 1000+лв., по-добре да си сложиш някоя и друга цепеница за охлаждане и да имаш бекъп, ако помпата сгъне.
"Цепеница" е оттатъка.
На всяко друго място трябва да обясниш какво е "цепеница" и да мине време докато се възприеме като термин.
Rakeem - напреднал
От контекста се долавя, евтин климатик.
Впрочем още нещо, което е важно да се съобрази при поставянето на конвектори за охлаждане е нуждата от отвеждане на конденза, както при климатиците.
Иначе поради принудителния топлообмен са доста по-подходящи за отопление с ТП, спрямо радиатори, стига да си ок с духането, прахоляка, филтрите, миризмите, чистене на ТО и турбини и пр..
Sybev - помощник
Имам две цепеници сложени вече. Едната Star Light и другата Haier. Ползват си се лятото постоянно, в противен случай не се спи. Реално с още две и ще ми заспят нещата, дет се вика за 1500 лв бих могъл да реша този проблем. По скоро идеята да сложа и конвектори е веднъж да започна поетапната им смяна и да кажем след година/две да съм изцяло на такива, за да мога да ползвам ТП максимално ефективно и другата е, че имам опасения дали ще успявам да стоплям със съществуващите радиатори на 45 градуса. Това е голямото ми притеснение и поради това питам правено ли е и възможно ли е. Иначе конвекторите ги намирам на тънка цена и то доста преоразмерени в сравнение на нуждите на помещенията.

Котела си остава да чака, дори ми се върти идеята при големи студове за около 2 3 седмици да си работи през деня, ТП да си е на stand by и вечер Преди лягане като спрем котела (както обикновено правим) и при падане на температурата на водата в системата ТП да засече ниската темп и да вкл, та така до сутринта, докато се стане изчистен се котела и пак си се запали. Всичко това е предполагаем сценарии, но реално докато не сложа ТП и не видя как работи само проигравам сцени в главата си.

За конденза, както и тока, да, това са тънки моменти, но на повечето места лесно мога да ги уреда.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: