• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Тръбите са ти точно като на оригинален въпроса е да осигуриш добър контакт между тръбите и черната ламарина-абсорбера на светлина . После не ми казваш как реши пълненето на студена вода във бидона и ваденето на топла вода от него без налягане.
gorgidanchev - специалист
Какъв бидон бе :? .ИмамТръба дебелината на стената е 2 см.Два фланеца и това е.Няма ли да издържи 3 атмосвери.На тръбата има щемпел 11атмосвери.31см.е фито длга 2метра :? Става ли.
Топлообмена между тръбите и ламарината ще стане със спойка :partyman: :-({|=
Дапитам още нещо. :? С едно стъкло или две как е по добре.Имам две на 5мм.но да не се получи някакво пречупване на светлината и да пречи.Как е при оригиналните. :?
2v6 - майстор
gorgidanchev написа:
Аз искам водата да не минава през колектора.Водата ни е много варовита и като се наслои по колектора няма очистване.Малко по сложно но по добро.И серпентина си имам за бойлера.Вие кво мислите :?
То така си е най-добре - пълниш с антифриз за да грее и зимата!Въпроса беше помпа ще има ли? Къде ще е бойлера? А къде панела?
Тръбата ф12 на кангал ли е или на пръти?
gorgidanchev написа:
Дапитам още нещо. С едно стъкло или две как е по добре.Имам две на 5мм.но да не се получи някакво пречупване на светлината и да пречи.Как е при оригиналните.
Всяко стъкло отразява около 5% от лъчите. При разлика между температурата на водата в колектора и околния въздух около 20 градуса няма разлика между двата варианта. Зимно време при ниски температури с две стъкла се получава повече топлина. Лятно време, при малки температурни разлики второто стъкло пречи.
filmatoplo - майстор
Отговорих с колко стъкла са купешките панели - с 1.
stamenov1 - специалист
Тази система я ползвам вече доста време, по 8 месеца в годината,
като дори и днес системата се беше включила и подаваше към бойлера вода с температура 52 градуса. Съседната къща зимата ми прави сянка. Системата е отворена с антифриз, като годишно доливам около литър антифриз, като разширитела е затворен с част от пласмасово шише от кола за капак.
Излиза 300 лв. меден панел обикновен.
107 лв. помпа.
67 лв. диферинциален термостат
50 лв. серпентина
около 120 лв. тръби фитинги, изолация и винкел.
Труда от мен.
Системата си изби парите за 2 години.

Прикачен файл

IMG_0344_1.jpg
IMG_0344_1.jpg (78.84 KиБ) Видяна 4540 пъти

Прикачен файл

IMG_0345_1.jpg
IMG_0345_1.jpg (79.53 KиБ) Видяна 4540 пъти
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8