• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Domashen_maistor - специалист
Това което знам за серепентината е че ще трябва да се простиш със всякакви овошки и дори някои видове храсти, щото не растат върху и. Ако си решил да слагаш райграс - ок.
Чаро - Акълия
За каква кал говориш?
Няма кал при отворена система(сондажи). Малко скъпо идва със сондажите, но е с най висок КОП.
Ако имаш възможност, моя съвет е два сондажа! Няма никакъв шум ако сложиш потопяема помпа! Основния шум идва от компресора.
Най-добрата комбинация, е подово навсякъде+конвектори. Само с подово нямаш охлаждане, а само с конвектори имаш шум...
Земносвързаната серпентина е по-сложна за изпълнение от отворената система. И като направиш сметка, може да излезе колкото 2 сондажа--- тръби, разкопаване, флуид...(зависи и как е водата в твоя район)...

n_a, ще си позволя да те поправя- http://images.google.bg/images?q=heat%2 ... =bg&tab=wi
Или за земносвързаните- http://images.google.bg/images?hl=bg&cl ... 36&ndsp=18
vlad0 - специалист
Тея тръби са си най-обикновен полипропилен/ не са скъпи/ но за флуида вече не знам. Това с двата сондажа ,щом казваш че не създава проблеми звучи разумно. Относно дебита обаче не знам дали ще бъде достатъчен и на каква дълбочина трябва да бъде също не ми е много ясно. В съседния двор има кладенец в който има вода на около 5м.
Чаро - Акълия
vlad0 написа:
В съседния двор има кладенец в който има вода на около 5м.
Ще трябва да хванеш някой, който се занимава със сондажи- и на място. В форума може да ти кажем само: "щом има на 5м значи има вода" :lol:
Аз вадя неопределено колко, теста ми беше с 6м3/час, от 11м сондаж!
Ползвам 2м3/час. Даже и по-малко. Като влезе в режим, ТП не черпи вода постоянно. Това зависи вече от топло-загубите на къщата...
Може и полиетилен, PEX, мед...според възможностите.
Те тръбите ясни, ама разкопаването?
Там вече ще има кал!
Ти си прецени, но по-важно е дължината на тръбите да се сметне правилно. Дълбочината на заравяне е след това.
vlad0 - специалист
Благодаря ви колеги за бързите и компетентни мнения :)
cacho, значи ти вадиш вода от 11м.? Може ли да кажеш горе-долу колко ти излезе сондажа. И още един въпрос - сондата която връща вода и тя ли се пуска на същата дълбочина?
fbr - майстор
За отпадната вода може да се ползва и канализацията (ако има такава ) ,но няма изискване за дълбочина ,може да си остане на повърхността ,стига да има къде.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пратих те в гугъл, защото не знаеш достатъчно, изводите ти са на никаква основа. Та, виж какво-там.
vlad0 - специалист
n_a написа:
Пратих те в гугъл, защото не знаеш достатъчно, изводите ти са на никаква основа. Та, виж какво-там.
Е не с лошо де :-D нали тоя форум /па и другите/ са за това хора разменят опит, мнения и т.н. Аз Гугъл го питах ама там хората само реклама си правят а аз искам информация от първа ръка, демек от човек който се е сблъскал с това преди мен и е готов да сподели опит и да даде акъл. Па ако кажеш че тука е само за специалисти които да спорят "кой знае повече" значи за невежа като мене място няма

Поздрави!

P.S. Доста от резултатите в Гугъл по темата водят към тоя форум :idea:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
vlad0 написа:
........
P.S. Доста от резултатите в Гугъл по темата водят към тоя форум :idea:
Гот, нали. Надува ни някакси.
Конкретно, това дето го искаш, тук не е правено.
А ти някак хем категорично, хем неуверено отхвърли разни варианти. Та, почети и дай тука нещо да обсъждаме.
vlad0 - специалист
:2thumbs:
За сега категорично отхвърлям въглищата и дървата, а за другото са по скоро въпроси и размишления на глас/клавиатура :-D /.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: